Polis GEZİ'de müdahale etti

Güncelleme Tarihi:

Polis GEZİde müdahale etti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2013 11:56

İstanbul'da Topçu Kışlası'nın yapılması planlanan Gezi Parkı'na dün gece yarısı kepçelerle girilip yıkıma başlandı. Sosyal medyada yıkımın duyurulmasıyla Gezi Parkı'na koşan ve yıkım çalışmalarını engelleyen 50 kişilik grup, parkta sabaha kadar nöbet tuttu. Gündüz saatlerinde ise yıkıma karşı direnen protestoculara polis müdahale etti ve biber gazı sıktı. Eski Bakan Ertuğrul Günay da çok sert tepki gösterdi ve "Fethin yıldönümünde Istanbul'da AVM yapmak için 75 yıllık ağaçları kesmeye kalkanlar, ne Fatih Sultan'ı anlamışlar, ne de Yaradan'ın emrini!" dedi. BDP Milletvekili Sırrı Sürayya Önder'in iş makinelerinin önüne geçmesiyle yıkım durdu.

Haberin Devamı


PROTESTOYA POLİS MÜDAHALESİ / FOTO GALERİ


'GEZİ PARKI' NÖBETİNDELER

Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi kapsamında, yol inşaatı yapımı gerekçesiyle ağaçların kesilmeye çalışılması, Taksim Dayanışması Bileşenleri adlı grup ve çok sayıda vatandan tarafından protesto edildi. Saat 19.00’da park içinde toplanan yaklaşık 500 kişi çadırlar kurdu. Sabaha kadar nöbet tutacaklarını söyleyen eylemcilere BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de destek verdi.

Önder, “Arkadaşlar dün geceden beri buradalar. Direniyorlar, gaz yiyorlar. Ben sadece dün geceden beri bekleyen arkadaşlara, örgütlenmeye ve itiraza dahil oldum. Ben sadece İstanbul milletvekili değilim. Ağaçların da vekiliyim. Biz bugün bunları püskürttük ama yarın yine gelirler. Bu neo-liberal sistemin iştahı bütün ormanları kesse yine doymaz. Asıl olan bir farkındalık yaratmak. Sanırım bu farkındalık yaratıldı. Büyükşehir Belediyesi bu usulsüz işten ricap ettiğini açıklayana kadar biz burada nöbet tutacağız. Her birimiz bir ağacın nöbetini tutacağız. Sabahleyin de kuşlara tekmil vereceğiz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Karadenizli sanatçı Oktay Üst ise, “Karadenizli sanatçılar olarak, Karmate olarak yarın saat 18.00’da fidan dikip horon oynayacağız.

/images/100/0x0/55ea3e4ff018fbb8f8739265

Seyit Erçiçek bildiriyor

Her diktiğimiz fidan için horon oynayacağız. Hepiniz fidanlarınızı getirin" dedi. Grup, yapılan açıklamaların ardından halay çekti. Eylemciler sabaha kadar nöbete devam edecek.

SOSYAL MEDYANIN GÜNDEMİNDE İLK SIRADA

Gezi Parkı'nda dün gece yarısı başlayan ve hala devam eden yıkım gerginliği özellikle sosyal medyadaki tepkilerin de etkisiyle çığ gibi büyüdü. Twitter ve Facebook'ta #GeziParkıİçinTaksime etiketiyle kampanya başlatıldı.


Polis GEZİde müdahale etti
Polis: Kim ister ki ağacın kesilmesini?

Haberin Devamı


Polis GEZİde müdahale etti
CHP Milletvekili Gürsel Tekin, BDP'li Sırrı Süreyya Önder ve Hürriyet yazarı Ahmet Hakan, Gezi Parkı'nda yıkıma karşı buluştu.

POLİSTEN SERT MÜDAHALE

Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi kapsamında yapılan çalışmaları protesto eden eylemcilere polis müdahale etti. Müdahale sırasında polis göstericileri önce kalkanlarıyla itti ardından biber gazı sıktı. Yaşanan arbedenin ardından eylemciler alandan uzaklaştırıldı.

GEZİ PARKINDA MÜDAHALE

ESKİ BAKAN ERTUĞRUL GÜNAY'DAN ÇOK SERT 'GEZİ' ÇIKIŞI

Ertuğrul Günay ?@ErtugrulGunay

Fethin yıldönümünde Istanbul'da AVM yapmak için 75yıllık ağaçları kesmeye kalkanlar, ne Fatih Sultan'ı anlamışlar, ne de Yaradan'ın emrini!

Haberin Devamı


Osmanlı'nın kuruluş felsefesi Osman Gazi'nin gördüğü bir"ağaç rüyası"na dayanır. "bir yaş ağacı kesenin boynunu keserim" sözü de Fatih'indir.

GEZİ PARKI'NDA GERGİN BEKLEYİŞ / FOTO GALERİ

TAKSİM'DE YIKIM NÖBETİ / HÜRRİYET TV

KIŞANAK: GEZİ PARKINI PEŞKEŞ ÇEKİYORLAR


'PROJEDE YAYALAR UNUTULMUŞ'

Projeye başından beri karşı çıktıklarını belirten Taksim Dayanışması Bileşenleri üyesi Cem Tüzün, yayalaştırma projesinde yayaların unutulması üzerine, Gezi Parkı’nın duvarının yıkılıp yaya yolu yapılmaya çalışıldığını ileri sürerek şunları söyledi:

Polis GEZİde müdahale etti
'Taksim Gezi Parkı'nda ağaçlar çatır çatır söküldü'
İstanbul'da Topçu Kışlası'nın yapılması planlanan Gezi Parkı'na gece yarısı kepçelerle girilip yıkıma başlandı. Sosyal medyada yıkımın duyurulmasıyla Gezi Parkı'na koşan ve yıkım çalışmalarını engelleyen 50 kişilik grup, parkta sabaha kadar nöbet tuttu
Detayı için tıklayınız

Haberin Devamı

"Buradaki yanlışlar dün gece itibariyle yeni bir boyut kazandı. Biz en başından beri diyorduk ki; bu proje de yayalar unutulmuş. Adı yayalaştırma olan proje aslında otobanlaştırma projesiydi. Hem imar planında hem de onaylanan yol projesinde özellikle Gezi Parkı’nın Elmadağ cephesine bakan tarafında yaya geçidi tamamen unutulmuştu. Şişli ile Taksim’in yaya bağlantısı tamamen kopartılmıştı. Bu eksikliği bir şekilde sonradan fark etmiş olmalılar ki; imar planına ve yol projesine aykırı olarak dün yol, parka doğru tecavüz etmeye başladı."

"Oysa tüm bu projelerde Taksim Gezi Parkı’nı yola katmak diye bir şey yoktu. Dün gece bir grup arkadaşımız evlerine giderken buradaki bazı ağaçların kepçelerle yerinden söküldüğünü ve duvarın kırılmaya başladığını görmüşler. ‘Ne yapıyorsunuz’ diye sorduklarında, 'Buradaki ağaçları başka yerlere taşıyacağız’ demişler. Arkadaşlarımız ‘hayır bu ağaçları kesemezsiniz. Bu ağaçlar parkın’ dediklerinde, bu kez ağaçlara dokunmayıp ağaçların arkasından parka doğru ilerlemeye başlamışlar. Arkadaşlarımız haber verdiler. Çeşitli STK’lardan gelen arkadaşlarımız gece 24.00’den beri bekliyorlar."

'KEYFİ BİR UYGULAMA VAR'

Haberin Devamı

"Çalışmanın hukuksuz olduğunu inşaat firması yetkililerine aktarmaya çalıştık. Ama gördüğümüz kadarıyla 4 metre genişliğinde 20 metre uzunluğunda bir harfiyatı parkın içine doğru yaptılar. Eğer karşı çıkmasaydık Ceylan Otel’e kadar yıkacaklardı. Sorduğumuzda ‘Parkı yok ediyoruz’ demiyorlar. ‘Burada bir şey yapmıyoruz, yayalara kaldırım açıyoruz’ diyorlar. Yayalara kaldırım nerede açıyorsun? Parkı yok ederek yapıyorsun. Burada fiili bir durum var. Yasalara, projeye, ihale sözleşmesine aykırı olarak yapılan keyfi bir uygulama var. Bununla ilgili olarak hukuk devletinin bu olaya müdahil olmasını bekliyoruz. Ve bunu gerçekleştirene kadar da yurttaşlar olarak kentli hukukumuza biz sahip çıkıyoruz. Taksim Dayanışma Bileşenleri olarak yaklaşık 80 sivil toplum kuruluşunun imzasıyla, yerinde tespit için Koruma Kurulu’na dilekçe yazdık."

Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği üyeleri ayrıca İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na dilekçeyle başvurarak yapılan çalışmanın yasa dışı olduğu yönünde şikayette bulundular.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!