Konut kredisinde sigorta zorunluluğu kalkıyor

Güncelleme Tarihi:

Konut kredisinde sigorta zorunluluğu kalkıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2013 11:26

Konut kredilerinde hayat sigortası zorunluluğu kalkacak, sigorta yaptırmak isteyen istediği sigorta şirketine gidebilecek. Vatandaş tüketici kredisinden, maketten konut satışından 14 gün içinde vazgeçebilecek. Yapı ruhsatı almayan, maketten konut satamayacak. 100 konutun üzerindeki projelerde müteahhit, ‘yapı tamamlama sigortası’ yaptırmak zorunda kalacak. Ayıplı malın, ayıpsızlığını satıcı ispatlayacak. Vatandaş, ayıplı malı 6 ay içinde iade edebilecek. Kapıdan satışlarda ‘cayma süresi’ 14 güne çıkacak; tarihi vatandaş el yazısıyla atacak! İnternetten telefona; paket turlardan gazete promosyonlarına elektrik, doğalgaz, su, telefon aboneliğine kadar tüketici lehine yeni değişiklikler geliyor.

Haberin Devamı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, aylardır üzerinde çalıştıkları 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik öngören Yasa Taslağı ile ilgili basın toplantısı yaptı. Taslağın, dün Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldığını belirten Yazıcı, Haziran ayında yasalaşarak yürürlüğe girmesini beklediklerini söyledi.

Taslağın, tüketicinin lehine çok sayıda değişiklik öngördüğünü belirten Yazıcı, özellikle kredi kartları üzerinde durdu. Taslağın yasalaşması durumunda bankaların artık yıllık üyelik aidatı ve benzeri ücretler tahsil etmeyecekleri bir kredi kartı çıkarmak zorunda kalacaklarını ifade etti. Bankaların bu kartlara isterlerse puan, ek taksit gibi olanaklar ekleyebileceklerini ancak hiçbir şekilde ücret alamayacaklarını vurguladı.

Haberin Devamı

1 YILDA 31 KALEM 65’E ÇIKTI

Bakan Yazıcı, geçen yıl bankaların faiz dışında 31 kalem işlemden ücret alırken, 1 yıl içinde bu sayının 65 kaleme çıktığına dikkat çekti. Ama yeni yasayla bankacılık işlemlerinde faiz dışında hangi hizmetlerden ücret, komisyon ve masraf alınacağının Gümrük ve Ticaret Bakanlığının uygun görüşü ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından belirleneceğini söyledi.

 YENİ TÜKETİCİ YASA TASLAĞINDA DİKKAT ÇEKEN DEĞİŞİKLİKLER ŞÖYLE:

Elektrik, su, doğalgaz, internet, telefon gibi tüm aboneliklerde tüketicileri koruyucu yeni düzenlemeler yer alıyor. Buna göre tüketici, belirsiz süreli veya süresi 1 yıldan daha uzun abonelik sözleşmeleri istediği zaman feshetme hakkına sahip olacak.

Süresi 1 yıldan az olan belirli süreli abonelik sözleşmeleri ise satıcı veya sağlayıcının sözleşmede değişiklik yalpası halinde feshetme hakkına sahip olacak.

 Aboneliğe son verme isteği yönetmelikle belirlenecek süreler içinde yerine getirilmezse, abonelikten faydalanılmış olsa dahi tüketiciden herhangi bir bedel talep edilemeyecek.

Feshin, sözleşmenin kurulmasından daha ağır şartala bağlanmayacağı kuralı getirilecek.

MAKETTEN SATIÅž ZAPTURAPT ALTINA ALINIYOR

-          Kamuoyunun maketten satış olarak bildiği ön ödemeli konut satışları yapılabilmesi için ‘yapı ruhsatı alınma’ şartı gelecek. Bir  başka ifadeyle arsasını almadan, projesini hazırlamadan ve bunları belediyeye onaylatmadan konut satışı yapılamayacak.

Haberin Devamı

-          Bakanlıkça belirlenen büyüklüğün üzerindeki projeler için (100 konut ve üzeri düşünülüyor) bina tamamlama sigortası yaptırılması zorunlu olacak.

-          Tüketici 14 gün içinde ön ödemeli konut satış sözleşmesinden cayma hakkına sahip olacak.

-          Konut teslim süresi 30 aydan 36 aya çıkacak.

-          Devir ve teslim tarihine kadar tüketici, masrafları ve konut bedelinin yüzde 2’sine kadar tazminat ödemesi kaydıyla konutu almaktan vazgeçebilecek.

-          Bakanlık artık, ‘kampanyalı satış izin belgesi’ vermeyecek. Bakanlık bununla konut satışlarının devlet garantisinde olduğu şeklindeki yanlış izlenimi silmeyi amaçlıyor.

Haberin Devamı

KAPIDAN SATIÅžTAN 14 GÃœNDE CAYILABÄ°LECEK!

 -          Kapıdan yapılan satışlarda ve internet gibi mesafeli satışlarda 7 gün; devre tatil sözleşmelerinde 10 gün olan cayma süreleri 14 güne çıkacak.

-          Ön ödemeli konut satışları, tüketici kredi sözleşmeleri ve finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmelerde tüketicileri 14 günlük; taksitle satış sözleşmelerinde ise 7 günlük vazgeçme hakkı gelecek.

         AYIPLI MALI İADE SÜRESİ 6 AYA ÇIKACAK!

-          İl 6 ay içinde ortaya çıkan ayıplarda, malın ayıplı olmadığını satıcı ispatlayacak.

-          Ayıp, ağır kusur veya hile ile gizlenmişse zaman aşımı olmayacak.

-          Malın ayıplı çıkması durumunda tüketici;

Haberin Devamı

Sözleşmeden dönme, ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme, ücretsiz onarım, satılanın ayıpsız misli ile değiştirilmesini isteme haklarından birisini kullanabilecek.

 İNTERNETTEN VE TELEFONDAN SATIŞ!

-          İnternet, telefon, katalog gibi mesafeli olarak kurulan sözleşmelerde tüketici öncelikle bilgilendirilecek. Sipariş edilen ürünler en geç 30 gün içinde teslim edilecek. 7 günlük cayma süresi 14 güne çıkacak.

 PAKET TURLAR, DEVRE TATİL!

-          Paket tur sözleşmesinin esaslı unsurlarından birinin değişmesi halinde tüketici sözleşmeden dönebilecek.

-          Ticari ve mesleki amaçla paket turlara katılanlar da tüketiciye tanın haklardan yararlanabilecek.

Haberin Devamı

-          Devre tatillerde cayma süresi 14 güne çıkacak; sözleşme tarihini tüketici kendi el yazısıyla atacak.

 

GAZETE, DERGÄ° PROMOSYONU

 

-          Süreli yayınlarda birden fazla sayıda satın alınmasını gerektiren ve belirli bir süreye yayılan promosyonların süresi; günlük gazetelerde 75 günü; haftalık yayınlarda 18 haftayı; daha uzun süreli yayınlarda 12 ayı geçemeyecek.

      Â

BAKANLIK ONAYI OLMADAN ÃœCRET YOK!

-          Bankacılık işlemlerinde faiz dışında hangi hizmetlerden ücret, komisyon ve masraf alınacağı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının uygun görüşü alınarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından belirlenecek.

-          Tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil edilmeyen bir kredi kartı sunulması zorunlu olacak. Bankalar isterlerse bu kartlara da ilave hizmetleri ücretsiz sunabilecek.

 

SÄ°GORTA DA YOK HESAP Ä°ÅžLETÄ°M ÃœCRETÄ° DE!

 

-          Tüketici kredisi ve mortgage sözleşmelerinde kredi sözleşmesi imzalanmadan önce, tüketici şartlarla ilgili bilgilendirilecek.

-          Tüketici sözleşmeden 14 gün içinde cayabilecek.

-          Tüketicinin açık talebi olmadan, krediyle ilgili sigorta yaptırılamayacak. Tüketicinin sigorta yaptırması halinde istediği sigorta şirketi ile imzaladığı poliçe, kredi veren tarafından kabul edilmek zorunda olacak.

-          Kredinin ödenmesi için açılan hesaplardan hesap işletim ücreti gibi herhangi bir ücret ya da masraf talep edilemeyecek.

-          Tüketicinin açık talimatı olmadan kredi sözleşmesiyle ilişkili bir kredili mevduat sözleşmesi yapılamayacak.

TÜM SÖZLEŞMELER 12 PUNTO

 -          Tüm tüketici sözleşmeleri en az 12 punto büyüklüğünde ve okunabilir bir şekilde düzenlenecek.

-          Sözleşme koşulları, sözleşme süresi içinde tüketici aleyhine değiştirilemeyecek.

-          Tüketiciler sürpriz ücretlerle karşılaşmayacak.

-          Tüketici işlemlerinde bileşik faiz uygulanmayacak.

-          Tüketiciden talep edilecek her türlü ücret ve masrafa ilişkin bilgiler, sözleşmenin eki olarak tüketiciye ayrıca verilecek.

 

KANUN TASARI TASLAĞININ TAMAMINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

 

Satılık konut ilanları için tıklayın

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!