Anıtkabir’de birlik mesajı

Foto muhabiri Zekeriya Albayrak’ın yıllar önce milli bir bayram sabahı Anıtkabir’de çektiği bu fotoğraf, ‘siyasette birlik’ mesajı veriyor. Merdivenleri aynı hizada çıkan Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Alparslan Türkeş, Necmettin Erbakan, Erdal İnönü ve Mesut Yılmaz’ın yer aldığı bu kare, Türkiye siyasetinin geçmişine ışık tutuyor.

Haberin Devamı

Sözcü Gazetesi foto muhabiri Zekeriya Albayrak... Doğup büyüdüğü Kırıkkale’de 1997’de çektiği fotoğraf halen hafızalarda.
Makina Kimya Endüstrisi Mühimmat Deposu’nda gün boyu süren patlamalarda iki kişi öldü, onlarca kişi yaralandı. Olaya ilişkin hafızalarda ise havaya yükselen siyah duman ve kaçan insanları gösteren tarihi bir kare kaldı.
Bu fotoğrafı ile hafızalara kazınan Zekeriya Albayrak, Ankara’da çalıştığı yıllar boyunca Türkiye siyasetinin önde gelen isimlerini yakından izledi.
Zekeriya Albayrak’la objektifine yansıyan fotoğrafları ve bu fotoğrafların hikayelerini konuştuk:

AYNI ANDA ÇIKTILAR

Günümüz siyasetçileri bayramlarda pek yan yana görünmemek için çaba sarfediyor sanki. Yan yana gelseler bile ya sohbet etmiyor ya da kafalarını ayrı yönlere çeviriyorlar. Bu fotoğraflara da yansıyor tabii. İki lider birbirlerine yakın olunca aslında toplumdaki siyasi gerilimler de azalıyor. Geçmişte siyaseten farklı düşünseler de en azında milli bayramlarda bir araya geliyorlardı. Hatırlıyorum bir bayram sabahı Anıtkabir’in merdivenlerini aynı anda Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Alparslan Türkeş, Necmettin Erbakan, Erdal İnönü, Mesut Yılmaz çıkıyordu. Ortak değerlerin bir araya getirdiği liderler, ülkenin birliği için de önemli bir mesaj veriyor gibi geliyor bana.

Haberin Devamı

KIRIKKALE’DE ‘O AN’

Her foto muhabirinin mutlaka hafızalarda kalan bir “O an” final fotoğrafı vardır. Benimde meslek yaşantım boyunca final fotoğrafı olarak değerlendirdiğim Kırıkkale Makina Kimya Endüstrisi Kurumu Mühimmat Deposu’nda meydana gelen patlamalar da çektiğim, ön plana çıkan ve bütün ulusal yayın yapan gazetelerde 1’inci sayfada yer alan, ayrıca olayı duyuran yabancı ülkelerin basınında da yeralan iki kare fotoğraf. İki kare diyorum çünkü olayla ilgili yayına verilen onlarca karenin arasından olayın vahametini, büyüklüğünü ve yaşananları özetleyen o iki kare fotoğraf.

KIRSALDA BAŞ BAŞA

Meslek yaşantım boyunca, çeşitli meslek kuruluşu ve derneklerden çok sayıda fotoğraf dalında ödüller aldım, sayı olarak hatırlamıyorum. Aldığım ödüllerin büyük bir kısmı maalesef ülkemizde yaşanan acı olayların görüntülerinden oluştu ama bunların içerisinde bir tanesi var ki mütevaziliği, aşkı, samimiyeti ve duygusallığı çağrıştıran rahmetli Bülent Ecevit ve eşi Rahşan hanımı Erzincan Başbağlar kırsalında çektiğim o kare. Bülent Ecevit ve eşi Rahşan hanım kırlarda başbaşa bir süre yürüdüler. Bu fotoğrafla da ödüller aldım.

Haberin Devamı

BAŞARININ SIRRI YAPTIĞIN İŞİ SEVMEK

Fotoğrafta başarının sırrının, yaptığın işi sevmekle başladığına inanırım. Foto muhabirliği mesleğini ve üstlendiğim görevleri hep severek yaptım. Stil olarak, aynı olayı takip ettiğimiz diğer foto muhabiri arkadaşların kadrajından ve açılarından farklı çalışmayı benimsedim. Foto muhabiri ürettiği fotoğrafları ile yaşar, bence iz bırakan fotoğraflar konuşulurken foto muhabiri ismi akla gelmeli.

ZEKERİYA ALBAYRAK KİMDİR?

1963 yılında Kırıkkale’de dünyaya geldi. Gazetecilik mesleğine 1981 yılında Hürriyet Haber Ajansı Kırıkkale bürosunda başladı. Gazetecilik mesleğini sürdürürken, yüksek öğrenimini yarıda bıraktı. 1982-1985 yılları arasında Son Havadis Gazetesi ve Türk Haberler Ajansı Kırıkkale muhabirliği yaptı. 1986-1988 yılları arası Kırıkkale Milliyet Gazetesi ve TRT bürosunda foto muhabiri olarak çalıştı. 1988 yılında Türkiye Gazetesi Ankara Haber Merkezi’nde foto muhabiri olarak görev aldı. 1997 yılında Anadolu Ajansı Fotoğraf Haberleri Müdürlüğüne foto muhabiri olarak geçiş yaptı. Anadolu Ajansında 15 yıl çalıştı. 4 Ekim 2011 tarihinde Anadolu Ajansın’ndan emekli oldu. Albayrak, mesleğini Sözcü Gazetesi’nde sürdürüyor. Gazetecilik, basın fotoğrafçılığı ve fotoğraf alanında onlarca ödül sahibi Zekeriya Albayrak, Birsen Albayrak ile evli Bahadır ve Batuhan isminde iki çocuk sahibi.

Haberin Devamı

HARİKALAR DİYARINDA GÜNBATIMI
Foto muhabiri Zekeriya Albayrak, meslek hayatı boyunca Ankara’da tarihi karelere imza atarken, objektifiyle Başkent’in sıcak anlarına da tanıklık etti. Albayrak, “Harikalar Diyarı”nda Türk kültürünü yansıtan heykeli gün batımını böyle fotoğrafladı.

ORTAK DEĞERLER BİR ARADA
Hatırlıyorum bir bayram sabahı Anıtkabir’in merdivenlerini aynı anda Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Alparslan Türkeş, Necmettin Erbakan, Erdal İnönü, Mesut Yılmaz çıkıyordu. Ortak değerlerin bir araya getirdiği liderler, ülkenin birliği içinde önemli gibi geliyor bana.

Yazarın Tüm Yazıları