İyi bir lise için yarış 8 Haziran’da

Güncelleme Tarihi:

İyi bir lise için yarış 8 Haziran’da
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2013 11:11

Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi Seviye Belirleme Sınavı 8 Haziran’da yapılacak.

Haberin Devamı

Ortaokul 8’inci sınıfta okuyan yaklaşık 1 milyon 127 bin 137 öğrencinin gireceği sınavda adaylar, iyi bir lise için yarışacak. 120 dakika sürecek sınavda öğrenciler Türkçe, matematik, sosyal bilgiler, fen ve teknoloji ile İngilizceden olmak üzere toplam 100 soruya yanıt vermeye çalışacak. SBS’de 3 yanlış 1 doğru yanıtı götürecek. Yanlışların çıkarılması ile öğrencilerin netleri hesaplanacak. Sınavda Türkçeden 23, matematik, fen ve teknoloji ile sosyal bilgiler (inkılap tarihi ve Atatürkçülük, vatandaşlık ve demokrasi eğitimi, din kültürü ve ahlak bilgisi) testlerinden 20’şer ve yabancı dil testinden 17 soru soru sorulacak. Yurtiçi ve yurtdışında tüm sınav merkezlerinde Türkiye saatiyle saat 10.00’da başlayacak sınav tek oturum olarak merkezi sistemle bütün sınav merkezlerinde aynı anda yapılacak.
Öğrenciler, kimlik kontrolleri ve salona zamanında yerleştirilmeleri için en geç saat 09.30’da sınav salonlarına alınacak.
SBS 2013 sonuçlarıyla Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Anadolu Liseleri, Anadolu Öğretmen Liseleri, Özel Okullar, Anadolu Meslek Liselerine, kontenjanları doğrultusunda öğrenci alınacak. Bu okullar arasında en iyisine girmek için yarışacak öğrenciler için geri sayım başladı

Haberin Devamı

MERAK ETTİKLERİNİZ

*SBS’de tüm soruların zorluk dereceleri aynı mı?

-Test usulü sınavlarda soruların zorluk dağılımlarına baktığımızda genellikle aşağıdaki gibi bir tablo karşımıza çıkıyor. Sınav sürecinde düzenli çalışan, tekrarlarını yapan, okulda derslerini dikkatli dinleyen öğrencilerin sınavlarda yüzde 70 oranında bir başarı göstermelerinin de mümkün olduğunu söyleyebiliriz.

Sorunun niteliği    zorluk derecesi
Çok kolay              %10
Kolay                     %20
Normal                   %40
Zor                         %20
Çok zor                  %10

*Çocuğum sınava hangi testten başlamalı?

-Testlerin çözüm sırası öğrenciden öğrenciye farklılık gösterir. Önemli olan, öğrenci için zamanlama ve verim açısından en uygun çözüm sırasını, yıl içerisinde uyguladığı deneme sınavları ile bulmasıdır. Genel ilke, en başarılı olunan dersten başlamaktır. En başarılı olunan testten başlamak, sınavın başında, her öğrencide belirli bir düzeyde bulanan sınav kaygısının da kontrol altına alınmasına yardımcı olacaktır. Bu nedenle hangi testi çözüyorsanız zihinsel içeriğinizin de o konunun sınırları içinde olması gerekir.

Haberin Devamı

* Sınavdan kaç gün önce soru çözümü bırakılmalı?

-Sınavdan iki gün önce öğrencilerin çalışmayı bırakması yeterli. Kalan 2 gün zihinsel ve bedensel anlamda dinlenmeleri, güzel vakit geçirmeleri onları rahatlatır. Adayın aklına takılan, “Şu konuya göz gezdirirsem iyi olur” diye düşündüğü bir konu var ise sınavdan bir gün önce de bunu yapabilir. Yani bu konuda adaya katı sınırlamalar getirmenin doğru olmadığını düşünüyoruz.

Başarılı öğrenciye ek puan verilecek

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından yapılan uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavları ile proje yarışmalarında, ulusal elemelerden geçtikten sonra ülkemizi temsil etme hakkı kazanmış olan öğrencilere, katıldıkları yılın yılsonu başarı puanlarına belirlenen oranda ek puan verilecek.

Haberin Devamı

Öğrencilerin, uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavları ile proje yarışmalarına katıldıkları yıla ait yılsonu başarı puanına; yılsonu başarı puanının

* Altın madalya alan veya birinci olanlar için yüzde 10’u,
* Gümüş madalya alan veya ikinci olanlar için yüzde 9’u,
* Bronz madalya alan veya üçüncü olanlar için yüzde 8’i,
* Bu etkinliklere katılanlar için de yüzde 7’si oranında ek puan eklenir.
Öğrenim gördüğü yıl içinde birden fazla uluslararası sınav ve yarışmaya katılıp farklı alanlarda başarılı olan öğrencilerin almış oldukları en yüksek derecenin tamamı, diğer derecelerin de yarısı hesaplamada dikkate alınacak.
Ekip ya da takım olarak yarışmalara katılıp başarılı olan öğrencilerin aldıkları ek puan, yılsonu başarı puanlarına ilave edilecek.
Ek puan hakkından, derece veya katılım belgelerini ibraz eden öğrenciler yararlanabiliyor. Bakanlığıa gönderilen bilgiler, öğrencinin öğrenim gördüğü ortaokul müdürlüğü tarafından ders yılı bitimine kadar e-okul sistemine işlenecek. Ders yılı bittikten sonra sisteme işlenen bilgiler işleme alınmayacak.
Öğrenciler konu ile ilgili belgelerini ve dilekçelerini ders yılı bitimine kadar YEĞİTEK- Ölçme, Değerlendirme ve Yerleştirme Grup Başkanlığında olacak şekilde gönderecekler. Süresi içerisinde YEĞİTEK’e ulaşmayan belge ve dilekçeler işleme alınmayacak. Ülkemizi temsil etme hakkını kazandığını belgeleyemeyen öğrencilerin başvuruları, Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Yönergesi gereğince dikkate alınmayacak.

Haberin Devamı

Özel okullar nasıl öğrenci alacak

Özel okullara (Özel Okullar Birliği’nce hazırlanan kılavuzda yer alan okullar) kayıt kabul işlemleri de, öğrencinin SBS’de elde ettiği ham puana göre okullar tarafından taban puan ilanı ve ön kayıt - kesin kayıt yoluyla alınacak.
Adayın, özel okullardan birine yerleştirilme işlemlerine dahil edilebilmesi için, 8.Sınıf Seviye Belirleme Sınavı (SBS)’na katılmış ve sınavının Bakanlıkça geçerli sayılmış olması gerekiyor.
Özel Okullar Birliği tarafından ilan edilen özel okullara, 8. Sınıf Seviye Belirleme Sınavı (SBS)’na girmiş ve okulun açıkladığı taban puanın üzerinde puan almış her aday başvuruda bulunabiliyor.
Kayıt kabullerde öğrenci velilerin “Sınav Sonuç Belgelerini” göstermeleri gerekiyor. Adaylar, puanı tutan birden fazla okula ön kayıt yaptırabiliyor. Kesin kayıtlarda adayların puanlarının eşit olması durumunda sırasıyla:
Türkçe puanı yüksek olana, yine de eşitse sırasıyla Matematik, Fen ve Bilgisi, Sosyal Bilgiler ve yabancı dil puanı yüksek olana öncelik veriliyor. Tüm testleri eşitse yaşı küçük olan adaya öncelik hakkı elde ediyor.

Haberin Devamı

Okul puanları yerleştirmede etkili

Bu yıl Ortaöğretime Yerleştirmede tek sınav uygulanacak. Bu sınav da 8’inci sınıflar için son kez yapılacak. Daha önce 6- 7 ve 8. Sınıf sonunda adaylar sınava giriyordu.
SBS’nin puanı 100-500 aralığı yerine 100-700 aralığında hesaplanacak.
Şimdiye kadar uygulanan sistemde Yılsonu Başarı Puanları, Sınıf Puanlarının oluşumunda yüzde 25 civarında etkili oluyordu. OYP hesaplanırken, 6’ıncı sınıf sınıf puanının yüzde 25’i, 7’inci sınıf puanının yüzde 35’i, 8’inci sınıf puanının yüzde 40’ı alınıyordu. YBP’nin etkisi artıyor. 6-7 ve 8.sınıf sonunda hesaplanacak Yılsonu Başarı Puanlarının yarısı (yüzde 50) doğrudan OYP’ ye eklenecek. Diğer bir değişiklik de bu yıl YBP hesaplanmasında öğrencinin başarısı diğer öğrencilerle ilişkilendirilmeyecek; yani okuldaki en başarılı öğrencinin başarısından diğer öğrenciler etkilenmeyecek. Bir diğer değişiklik de yabancı dil testinin katsayısının 1’den 2’ye çıkması.

Sonuçlar Temmuzda

2013 SBS sonuçları 12 Temmuz 2013 tarihinde açıklanacak. Öğrencilere sınav sonuç belgesi posta yoluyla gönderilmeyecek. Sonuçlar http://www.meb.gov.tr ile http://oges.meb.gov.tr internet adreslerinde yayımlanacak. SBS 2013 sonuçlarıyla Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Anadolu Liseleri, Anadolu Öğretmen Liseleri, Özel Okullar, Anadolu Meslek Liselerine, kontenjanları doğrultusunda öğrenci alınacak.
Ortaöğretime yerleştirme, öğrencilerin tercih başvuruları, ortaöğretime yerleştirme puanı ve puan üstünlüğü esasına dayalı olarak önceden belirlenmiş kontenjanlara göre yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!