Üçüncü köprü dünyada ilk olacak

Güncelleme Tarihi:

Üçüncü köprü dünyada ilk olacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2013 00:00

Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, 29 Mayıs'ta temeli atılacak İstanbul Boğazı'na inşa edilecek 3. köprünün, 8 şerit araç yolu, 2 hat demiryolu yer alması dolayısıyla 59 metre tabliye genişliğiyle teknik özellikleri bakımından dünyanın ilk köprüsü olacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Turhan, İstanbul Boğazı'na inşa edilecek 3. köprünün yapımını da içeren “Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin Odayeri-Paşaköy Kesimi”nin ihalesinde en kısa yapım ve işletim süresini 10 yıl 2 ay 20 gün ile İçtaş İnşaat Sanayi Ticaret AŞ-Astaldi Ortak Girişim Grubu'nun verdiğini anımsatarak, temel atma töreninin 29 Mayıs'ta yapılacağını kaydetti.

İhaleyi alan ortak girişim grubunun Korelilerle anlaştığını belirten Turhan, "3. köprünün temelden üstteki kısmını yani kuleleri, tabliyeleri, kabloları, askı halatları dahil Koreli firma Hyundai ve SK firmalarıyla anlaştılar. Koreliler şu anda şantiyede çalışıyorlar. Firma, temellerin kazılarını tamamladı. Temel kotu, zemin seviyesine geldiğinde kayar kalıpla beton işlerini ve diğer köprünün kesimlerinin beton dökümüne başlanacak" diye konuştu.

Haberin Devamı

3. köprünün boyutları, ölçüleri ve hizmet bakımından diğer köprülerden farklılık arz ettiğini anlatan Turhan, "Köprü tabliyesi, çok şeritli olacak. Tabliye üzerinde (2x4 araç yolu, 2x1 raylı sistem) 8 şerit araç yolu, 2 hat demiryolu yer alması nedeniyle 59 metre tabliye genişliğiyle dünyanın ilk köprüsü olacak" dedi.

Orta açıklığı bin 408 metre, kenar yaklaşım viyadükleri ile birlikte ankrajlar arası köprü uzunluğunun toplam açıklığının 2 bin 164 metre olacak olan 3. köprünün 4 gidiş 4 geliş lastik tekerlekli, 1 giriş 1 geliş de raylı sistemin üzerinde olacağını anlatan Turhan, "Raylı geçiş sisteminin aynı tabliyede olması nedeniyle de köprü dünyada ilk olacak. 320 metre kule yüksekliği olacak" ifadelerini kullandı. Dünyadaki son teknolojinin kullanılacağı 3. köprüde bin 408 metre açıklıklı ve tek tabliye olarak inşa edilmesi nedeniyle köprünün hem asma hem de eğik kablolarla takviye özelliğinin olacağını bildiren Turhan, "Köprünün tabliyesini askı halatlar taşırken, eğik kablolarla tabliyenin rijitliği yani sağlamlığı pekiştirilecek. Yük altında deformasyon olmaması sağlanacak. Tabliyeden gelen yükler arasında denge sağlanacak ve yükler ana kuleye aktarılmış olacak" diye konuştu.

"Kullanılacak kaya asfaltı Amerika'dan gelecek"

Haberin Devamı

Çelik tabliye üzerinde, Amerika'dan getirilecek göl asfaltının kullanılacağını belirten Turhan, "Boşluksuz asfalt için asfalt oranının arttırılması gerekiyor. Bizim normalde diğer yollardaki asfaltın içinde yüzde 5 bitüm vardır. Ama köprüye yapılacak asfaltın içinde yüzde 10 ila 12 arasında bitüm, göl asfaltıyla karıştırılacak. Söz konusu asfalt diğer normal asfaltlara göre çelik tabliyeye daha uygun olmaktadır. Bu sistem, tekerle çelik tabliye arasında birbirine uyumlu geçiş sağlıyor. Daha sert, boşluksuz, düşük penetrasyonlu, çelikle lastik teker arasında geçişi sağlayacak özelliğe sahip asfalt" dedi. Asfaltın boşlukluk olması dolayısıyla dayanıklılığının arttığını bildiren Turhan, Boğaziçi Köprüsü'nde 1991 yılında asfalt değişiminin yapıldığını, 22 yıl sonra yenilendiğini, diğer asfaltların 22 yıl yoğun trafik altında tutulmasının mümkün olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

3. Köprü güzergahındaki arsa ilanları için tıklayın

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!