Kadirov'a ağır yanıt

Güncelleme Tarihi:

Kadirova ağır yanıt
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2013 00:00

Uğradığı silahlı saldırıda ölen Çeçen işadamı Medet Ünlü’nün, 6 ay önce Çeçenistan Devlet Başkanı Ramzan Kadirov’la gerginlik yaşadığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

İddiaya göre, Rusya’nın desteklediği Kadirov, Ünlü’ye “Türkiye’den savaş çığırtkanlığı yapmasın. Gelsin, Çeçenistan nasıl bir ülke oldu, görsün” mesajı yolladı. Ünlü ise “Söyleyin o köpeğe, Çeçenistan bizim için şehitler ülkesidir” yanıtını verdi.

ANKARA’daki bürosunda uğradığı silahlı saldırıda öldürülen Çeçen işadamı Medet Ünlü’nün (53), Çeçenistan Devlet Başkanı Ramzan Kadirov’a rest çektiği ortaya çıktı. Ünlü, kendisini savaş çığırtkanlığı yapmakla suçlayan Kadirov’a şu mesajı göndermiş: “Söyleyin o köpeğe Çeçenistan bizim için şehitler ülkesidir.”

İşadamı Medet Ünlü suikastının sır perdesi aralanıyor. Ankara Emniyet Müdürlüğü ile MİT’in ortak yürüttüğü soruşturma kapsamında, tetiği çeken kişinin Çeçenistan’da yaşayan Rusya vatandaşı Ruslan Kemal olduğu tespit edildi.

Haberin Devamı

3 GÜN BOYUNCA KEŞİF YAPTI

Saldırının gerçekleştiği Balgat’ta birçok güvenlik kamerasında inceleme yapan polis, şüpheli Kemal’in 3 gün boyunca Ünlü’nün işyerinin çevresinde keşif yaptığını belirledi. Tanınmamak için farklı giysilerle bölgede dolaşan ve büroya giren herkesi izleyen Ruslan Kemal’in, özellikle Medet Ünlü’nün sekreterinin çıkış saatini öğrenmeye çalıştığı anlaşıldı.

MASASI BAŞINDA ÖLDÜRÜLDÜ

Saldırı için Ünlü’nün sekreterinin binadan çıkmasını beklediği tespit edilen Kemal’in, namaz kılmak için abdest alan Medat Ünlü’ye ait büronun kapısını çalıp suikastı gerçekleştirdiği saptandı. Ünlü’nün masasının başında öldürülmüş halde bulunması, Ruslan Kemal’i daha önceden tanıdığı ve büroya aldığı görüşünü güçlendirdi.

TANIMIYORUM DEDİ AMA...

Çeçenistan Devlet Başkanı Ramzan Kadirov, “Medet Ünlü’yü tanımıyorum” açıklaması yaparken, emniyete bağlı istihbarat birimleri Kadirov ile Ünlü arasında kısa süre önce gerginlik yaşandığı bilgisine ulaştı. İddiaya göre Rusya’nın desteklediği Kadirov, saldırıdan 6 ay önce Ünlü’ye yönelik, “Türkiye’den savaş çığlıkları atıp durmasın. Gelsin, Çeçenistan nasıl bir ülke oldu, görsün. Bu ülkede artık binalar yükseliyor, inşaatlar hız kesmeden devam ediyor” mesajı gönderdi. Ünlü ise bu mesaja karşılık, şu yanıtı verdi: “Söyleyin o köpeğe, Çeçenistan onun için binalardan, taşlardan, inşaatlardan ibaret olabilir. Ancak bizim için Çeçenistan şehitlerimizin mezarlarının bulunduğu bir ülkedir. Eğer bir gün Çeçenistan’a gelirsem bu şehitlerimizin mezarı başında dua etmek için olacaktır.”

Haberin Devamı

TEHDİDE KORUMA İSTEMEDİ

Ölüm tehditleri alan Ünlü’nün, polisin koruma verilmesi konusunda defalarca yaptığı uyarıya, “Tam bağımsız Çeçenistan için ölmeye, şehit düşmeye razıyım. Gelsinler canımı alsınlar. Koruma istemiyorum” karşılığını verdiği belirtildi.

Babaya veda

MEDET Ünlü, dün memleketi Kahraman-maraş’ın Göksun ilçesinde toprağa verildi. Ünlü’nün cenazesi, gece geç saatlerde Göksun’a bağlı Çardak beldesine getirildi. Ünlü’nün doğduğu evin bahçesinde yapılan törene eşi Leyla, oğlu Mansur, kızları Zalina ve Belida’nın yanı sıra Çeçen Dernekleri Federasyonu temsilcilerinin de aralarında bulunduğu bin kişi katıldı. Eski başbakan yardımcılarından Abdüllatif Şener ile BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Ünlü’nün oğlu Mansur’a başsağlığı diledi. Medet Ünlü’nün ailesi, Çeçenistan bayrağı sarılı olan tabuta sarılarak gözyaşı döktü. Ünlü’nün cenazesi tekbirlerle aile mezarlığına defnedildi. Mehmet BULUT / DHA

Çeçen öfkesi

Haberin Devamı

MEDET Ünlü’nün öldürülmesi, çeşitli sivil toplum kuruluşlarınca protesto edildi. Aralarında Kafkasya Forumu ve Ankara Çerkes Derneği temsilcilerinin de bulunduğu 30 kişilik topluluk, dün Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplandı. Grup, “Ağlamayacağız, yılmayacağız, unutmayacağız”, “Putin’in kuklası Kadirov” yazılı dövizler taşıdı, “Katil Rusya Kafkasya’dan defol”, “Katil Putin kukla Kadirov. Çeçenler ölüyor, hükümet susuyor” sloganları attı.

Suikast için bir ay önce Rusya’dan geldiler

/images/100/0x0/55eaff81f018fbb8f8a4557c


RUSYA karşıtı, Çeçenistan bağımsızlığı ve direniş yanlısı işadamı Medet Ünlü suikastını yapan 2 şüphelinin, Rus gizli servisiyle bağlantılı oldukları ileri sürüldü. Rusya üzerinden bir ay önce Türkiye’ye geçen, 15 gün önce de İstanbul’dan Ankara’ya gelen şüphelilerin suikastten sonra da İstanbul’a kaçtıkları iddia edildi.
 
Medet Ünlü’nün cinayet şüphelisi olarak güvenlik kameralarına görüntüsü yansıyan Çeçen uyruklu “Ruslan Kemal’in” 15 gün önce Ankara’ya
gelerek Ünlü ile bağlantıya geçtiği
belirlendi. Şüphelinin, Çeçen direnişçileriyle haraket ettiğini ve Rusya karşıtı olduğunu söyleyerek Ünlü’nün güvenini kazandığı kaydedildi. Şüphelinin cinayet gününe kadar Medet Ünlü
ile 3 kez görüştüğü belirlendi.

Haberin Devamı

İSTANBUL’A KAÇMIŞ OLABİLİRLER

Cinayetten sonra İstanbul’a kaçtıkları değerlendiren ekipler, olayda kullanılan aracın da kiralık olduğunu tespit etti. Şüphelilerin güvenlik kameralarına yansıyan görüntüleri tüm sınır kapıları, havalimanlarındaki güvenlik birimlerine ulaştırıldı. Cinayeti soruşturmak için kurulan özel ekip, şüphelilerin olası yurtdışı bağlantılarını çözmek için MİT’ten de destek istedi.

KANLI CEKETİNİ BIRAKMIŞ

Ünlü ile ilgili ilk otopsi raporu da ortaya çıktı. Rapora göre Ünlü’ye, 2’si kafasına, bir de sol kulağından olmak üzere 3 kurşun isabet etti. Yakın ve bitişik mesafeden ateş edildi. Şüphelinin, Ünlü’ye ateş ettikten sonra üzerine kan sıçrayan ceketini de olay yerine bıraktığı belirlendi.

Haberin Devamı

GAYRİRESMİ FAHRİ KONSOLOS

Medet Ünlü’nün, “fahri konsolos” olarak basında yer alması tartışma yarattı. Ünlü, 2005’te öldürülen Aslan Mashadov’u “Çeçenistan’ın son devlet başkanı olarak kabul eden” Çeçen grupların Türkiye’deki temsilcisi olarak görülüyordu. 2. Rus-Çeçen Savaşı’nda ise Ruslarla birlikte çatışan şimdiki Çeçenistan Devlet Başkanı Ramazan Kadirov’u ve yönetimini tanımayan Çeçenlerin oluşturduğu grubun önemli isimlerinden biri olan Ünlü, açıklamalarında “Çeçen Cumhuriyeti İçkeriya Fahri Konsolosu” imzasını kullanıyordu.

ZAKAYEV’İN EKİBİNDEN

Ünlü, Çeçenlerin Londra’da yaşamını sürdüren lideri Ahmet Zakayev’in ekibindendi. Ünlü’nün öldürülüşü sonrasında Zakayev BBC’ye yaptığı açıklamada, “Bizim Türkiye’deki sesimizdi. Son 6-7 yıldır Çeçenistan’la ilgili konularda fahri konsolosluk yapıyordu” demişti. Türkiye’nin resmen tanımadığı dolayısıyla da resmi temsilcilik açma hakkı vermediği Ünlü ve grubu gayriresmi temaslar yoluyla varlıklarını sürdürüyordu. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri de “Bu şahsın Türkiye’de Fahri Konsoslosluk görevi yürüttüğüne dair resmi bir kayıt yoktur” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!