GeriSeyahat Kiralık ev ararken dikkat etmeniz gereken hususlar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kiralık ev ararken dikkat etmeniz gereken hususlar

Kiralık ev ararken dikkat etmeniz gereken hususlar

Yaza girerken evlenenlerin, ev arayanların da sayısı arttı. Emlakçı emlakçı dolaşıp ev bakarken en çok nelere dikkat etmeniz gerekir, sizin için araştırdık.

Kiralık ev ararken öncelikle fiyat konusunda kararlı durmaya özen gösterin. “Ya 100 lira daha versek şurdan ev tutarız” derken, her aybaşı geldiğinde boş yere gerilim yaşamanıza gerek yok. Aradığınız fiyattaki bir ev, şehrin henüz resmi il sınırları içinde olmayan dağlık bir kesiminde dahi olsa elbet karşınıza çıkacaktır...
Ev sahibinin “Onu yaptırırız, dert etme” dediği birtakım aksaklıkları mutlaka göz önünde bulundurun. Şu an Beylikdüzü tarafından boş bir arsada ev sahibinin “Ya ev yok henüz ama kiradan düşerek yaptırırız, hallolur o” sözlerine inanarak üç aydır açık havada uyuyanlar var, unutmayın.
Emlakçıların zaman ve mekân algısı bizlerden farklıdır. Bildiğimiz matematik ve fizik kanunlarının işlemediği bir evrende yaşayan emlakçıya göre 100 km’lik yol da, 10 km’lik yol da yürüyerek 10 dakikadır. Bu sebepten tutmayı düşündüğünüz evin lokasyonunu evi tutmadan önce çalışın.
Evin ısınma sistemi bir kiracı için mutlaka göz önünde bulundurulması gereken hususların başında gelir. Kombili daireler nispeten daha pahalıyken, merkezi sistemde kira düşük, aidat fazladır. Siz hem ısınayım, hem de şehrin gürültüsünden nispeten uzaklaşayım diyenlerdenseniz, merkeze 90 km civarında çok uygun fiyatlı ahırlar mevcut... Hiçbir şey sizi yanı başınızda soluyan bir büyükbaşın yaydığı ısıdan daha fazla rahat ettiremez...
Ev sahibi ile aynı apartmanda oturmak, belki de başınıza gelebilecek en büyük felaketlerden biridir. Her gün kapınızın önündeki ayakkabı sayısından, eve giriş çıkış saatinize kadar geniş müdahale alanı bulabilen ev sahibinizin, ruh sağlığınız için size en uzak mesafede ikamet ediyor olması tercih nedenidir.
Merkezi yerde ev aradığınızı söylerken tam olarak hangi merkezi kastettiğinizi mümkün olduğunca açık bir dille anlatın. Unutmayın ki girişin dokuz kat altında yer alan bir daire her zaman için dünyanın merkezine en yakın dairedir.
“Bekâra ev vermiyoruz” kalıbı artık çok yaygın olmasa da semtine göre geçerliliğini sürdürmektedir. Burada belirleyici özellik kira tutarıdır. Semte göre kira düştükçe bekâra ev verme ihtimali de düşer. 1+0 stüdyo daireye 3000 TL kira verebilecek biriyseniz, o evde beyaz kadın ticareti yapsanız bile ev sahibiniz sizin gibi bir kerizi bir daha bulamayacağı endişesiyle faaliyetlerinize ses çıkarmayacaktır.
Depozito dediğimiz şey, bir daha asla elinize geçmeyecek, tamamen ev sahibine hibe ettiğiniz bir miktar paradır. Ev sahipleri çıkan kiracısına depozitoyu geri vermekten pek hoşlanmadıkları gibi bunun lafını etmekten bile tiksinirler. Siz evi çiçek gibi bile bıraksanız, boyaydı badanaydı derken depozitoyu yiyecek bir bahane muhakkak bulurlar.
Evin yasal bir sıkıntısı olup olmadığını belediyeye gidip bizzat kendiniz öğrenin. Taşındığınızın ilk akşamı salondan gelen takırtıları “Korkma bitanem, greyderdir... Aaa resmen greyder evet, bilmişim” sözleriyle karşılamanız, zor bulduğunuz evi tez yitirmeniz anlamına gelir.

Son Dakika

‘Dine hakarete verilen cezalar ve alkol yasağının komisyondan geçmesiyle birlikte Türkiye dün gece yüzde 100 Müslüman oldu.
‘Ülkedeki herhangi bir kesimle karşıt görüşlü olmayı başaramayan Onur Uzun (22), Facebook’ta komik video paylaşmaya devam ediyor.
‘Cep telefonundaki büyük tehlike: “Bak sana kimi veriyorum...”
‘Örgüt üyesi olmadıkları halde katıldıkları konvoyla PKK’nın Kandil kampına ulaşan 2. gruptan açıklama geldi: “Burada içebiliyor muyuz?”
‘Arabasıyla işten eve dönerken maçtan çıkan yüzlerce sinirli taraftar arasında kalan Emre Ozyurt, olası bir zombi saldırısına psikolojik olarak hazır olduğunu hissediyor.

False