Yaşadın mı büyük yaşayacaksın

Haberin Devamı

 

Ve kederi de yaşamalısın, namusluca, bütün benliğinle/Çünkü acılar da, sevinçler gibi olgunlaştırır insanı/Kanın karışmalı hayatın büyük dolaşımına/Dolaşmalı damarlarında hayatın sonsuz taze kanı/ Yaşadıklarımdan öğrendiğim bir şey var/Yaşadın mı büyük yaşayacaksın, ırmaklara, göğe, bütün evrene karışırcasına/Çünkü ömür dediğimiz şey, hayata sunulmuş bir armağandır/Ve hayat, sunulmuş bir armağandır insana...
Ünlü şair Ataol Behramoğlu’nun, “Yaşadıklarımdan Öğrendiğim Bir Şey Var” adlı şiirinin bu son iki dörtlüğü, Münir Tanyer’in ders niteliğindeki hayat felsefesinin özeti adeta... Tanyer, acıların da sevinçler gibi insanları olgunlaştıracağına inanan bir isim. İzmir, Tanyer İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer’i, Babil’in Asma Bahçeleri’nden esinlenerek Narlıdere’de hayata geçirdiği ‘Asma Bahçeler’ projesi ile daha yakından tanısa da, onun askerlikten inşaat sektörüne geçişi üzücü bir kaza sonrasında yaşanan süreçte gerçekleşmiş.
Tanyer, “Hayatın güllük gülistanlık olmadığını size öğretiyor çektiğiniz acı... Yaşadığım kaza hayatımı tamamen değiştirdi. Çok sevdiğim askerliği bırakmak zorunda kaldım. Bu olay bana hayat tecrübesi oldu. Beni pişirdi, olgunlaştırdı, Bilmediğim bir işe girdim. Ama şunu kendime felsefe edindim. İnsanın istedikten sonra başaramayacağı iş yok. İnsan beyni çok güzel dizayn edilmiş. Düşündüğü, planladığı becerebildiği her şeyi başarabilir bana göre. Önce, ‘Başaracağım, yapacağım’ demeli. Gerisi zaten gelir” diyor.

Haberin Devamı

Yaşadın mı büyük yaşayacaksın

OTOMOBİL
Sol şerit benimdir

* İlk arabam ‘Hacı Murat’tı. Hiç unutmam, 1981’de almıştım. 1976 modeldi. Rengi göz kamaştırıcı sahra bejiydi. Onunla çok maceralarım oldu.
* Şimdi 2012 model Porsche Cayenne kullanıyorum. Konfor ve sürüş keyfi açısından hem sportif hem de araziye uygun bir araç.
* Otoban harici hızlı giden bir sürücü değilim. Agresif yapım yok, rahatım. Kurallara dikkat ederim. Ama mutlaka sol şeritten giderim.

Haberin Devamı

BESLENME
Yeşilik olmazsa olmazım

* Kahvaltıda çorba tercih ederim. Yeşil mercimek çorbasını çok severim. Haftada mutlaka 2-3 gün içerim. Yalın kahvaltıdan hoşlanırım. Peynir, domates, zeytin ve olmazsa olmazım yeşillik. Mutlaka üzerine limon sıkılmış maydanozum masada bulunsun isterim. Bal, reçele düşkün değilim.
* Öğlen ofiste yemeye dikkat ediyorum. Mevsimine göre zeytinyağlılar ağırlıkta. Örneğin, şu an en çok çiğ enginar yiyorum. Arada tavuk ya da hindiyi sulu yemek şeklinde tercih ettiğim de oluyor.
* Ara öğün alışkanlığım yok. Elma olursa yiyebilirim. Zaman zaman da ceviz ve kurukayısı atıştırırım.
* Yemek seçmem ama kuru fasulyeyi tek geçerim.
* Mutfakla pek aram yok. Ama sahanda yumurta ve peynirli omleti iyi yaparım.

Haberin Devamı

MEKAN
Hijyene dikkat ederim

* İzmir’de balık adreslerim Narlıdere’deki Rada Balık ve Kule. Eğer et yemek istersem Balçova’da Oltu Kebapçısı var. İstanbul’da daha çok Kaşı Beyaz ve Bebek Balıkçısı’na gidiyorum. Mekan seçiminde hijyen, lezzet ve sıcak atmosfer ararım.

SPOR
Tenis oynamak isterdim

* Aktif olarak uğraştığım bir spor dalı yok. Akşamları yemekten iki saat sonra mutlaka 35-40 dakika yürüyüş yaparım. Dışarıda yürümeye çalışıyorum. Ama çıkamadığım zamanlarda evde yürüyüş bandına çıkarım. Ardından kültür fizik hareketleri yaparım. Böylece günün tüm stresini, yorgunluğunu üzerimden atmış oluyorum. Bunun haricinde haftada 1-2 kez üye olduğum spor salonuna gitmeye çalışıyorum. Tenis oynamayı çok isterdim. Bir ara başladım ama gerisini getiremedim. Çok efor gerektiren sporlarla pek aram olmadı açıkcası.

Haberin Devamı

TATİL
Ruhumu dinlendirebilmeliyim

* Tatillerimizi yurtiçinde yapıyoruz. Memleketimiz Isparta’da kiraz bahçesiyle çevrili evimiz var. Orada 10 gün geçiririz. Onun dışında Antalya’yı seviyoruz. Zaman bulursak 3-4 gün gidiyoruz. Bugüne kadar 20 gün, 1 ay gibi tatil yapacak zamanı henüz yaratamadık. Belki ileride...
* Tatil benim için deniz, kum, güneşten ziyade ruhun dinlenmesini ifade eder. İş ortamından uzak, hiçbir şey yapmadan sadece kitap okumak bile benim için yeterli.

HOBİ
Model uçak merakım var

* Küçüklükten beri model uçak sevdalısıyım. Buca Kaynaklar’da bir kulübümüz var. İzmir’in önde gelen işadamlarının da üye olduğu bu kulüpte model uçak uçruyorum. İş stresini alt etmek için birebir.
* Ortaokuldan beri sanat ve halk müziğiyle ilgileniyorum. Folklor da oynadım. Amatörce ud çalıyorum. Oğlum da çalıyor. Hafta sonları TRT sanatçısı komşularımızla fasıllar yapıyoruz.
* Biyografi ve tarihi kitapları okumaktan keyif alıyorum. Ancak çok hızlı okuyamıyorum, 2-3 ayda bir kitap bitirebiliyorum.
* Sinemaya çok sık olmamakla beraber gidiyorum ama tiyatroları kaçırmıyorum.

Haberin Devamı

KARİYER
Pilot olmak isterdim

* 1974’te Kuleli Askeri Lisesi’ni bitirdim. Ardından Kara Harp Okulu’na devam ettim. Teğmen olarak çeşitli bölgelerde görev yaptım. Hep birlik komutanı olarak görevimi icra ettim. Binbaşı rütbesindeyken bir trafik kazası sonucu maalesef mesleğimden ayrılmak zorunda kaldım.
* Geçimimi sağlamak için bir iş yapmam gerekiyordu. İnşaat mühendisi ablam Nuray Yüceer’le birlikte 1994’te Tanyer İnşaat’ı kurduk. Bu yılın sonunda 20’nci senemizi bitirmiş olacağız.
* Bunun yanında Isparta Uluborlu’da ailemdem kalma kiraz bahçemiz var. Napolyon tipi kirazlarımızı her yıl ihraç ediyoruz.
* Seferihisar Bademler’de de 2 bin 500 ağaç zeytinimiz var. Buradaki Rumlardan kalma taşevi restore ettik. Bir zeytinyağı tesisi kurmayı planlıyoruz.
* Küçükken hep pilot olmak istedim. Ama göz muayenesinde kaybettim. Kısmet olmadı.

Yaşadın mı büyük yaşayacaksın

TOPLANTI
Dinleyici rolündeyim

* Hukuk müşavirliği, sigorta ve iş güvenliği danışmanlarımızla ayda bir toplanırız. Gündemi bir hafta önceden yayınlarız ve detaylı olarak konuşuruz. Ortalama iki saat sürer. Burada alınan kararları arkadaşlarımıza duyururuz ve gerekli raporların hazırlanmasını isteriz. Genelde dinleyici rolündeyimdir. Herkesi dinlerim, önerilerini alırım. Sonra kendi aramızda bunları tartışır ve karara bağlarız.

GÜNE BAŞLANGIÇ
Her gün tıraş olurum

* Çok geç yatan biri değilim. 23.00 gibi yatağa girer, 07.30’da kalkarım. Kahvaltımı yapar, tıraşımı olur, giyinir, bir saat içinde de evden çıkarım.

MODA
Trendleri takip etmem

* Modayı çok takip etmemekle beraber uymaya çalışırım. Trendleri yakından izleyen biri değilim. Spor giyinmeyi tercih ederim. Mevsimine uygun renkleri giyerim. Alışverişimi kendim yaparım. Kararsız ve çok seçici değilim. Belli başlı yerlerde hoşuma gidenleri alır, çıkarım.

TEKNOLOJİ
Mesajlaşmayı sevmiyorum

* Teknolojiyle ne çok yakınım ne de çok uzağım. Sırtım dönük değil. Cep telefonuyla ise aram iyi. Mesajlaşan biri değilim. Sesi duymak bana daha gerçekçi geliyor. Bilgisayarı da e-mail kontrolü ve birkaç köşe yazarını takip etmek dışında pek kullanmam.

ASTROLOJİ
Yönetme isteği duyuyorum

* Burcum akrep. Özelliklerini birkaç kez okudum. O karakteristliği az çok taşıyorum. En baskın yönüm, olaylara hakim olma ve yönetme isteği.

SEVİMLİ DOSTLAR
Onlarla yürüyüş keyifli

* Evcil hayvanları seviyorum ama evimizde yok. Şantiyede dört kurt köpeğimiz var. Zaman zaman onlarla ilgileniyorum. Birlikte yürüyüş yapıyoruz.
 
HAYAT FELSEFESİ
İnsanın istedikten sonra başaramayacağı iş yok.

 

Yazarın Tüm Yazıları