Büfede yasak meyhanede serbest

Güncelleme Tarihi:

Büfede yasak meyhanede serbest
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2013 14:49

SAĞLIK Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, mecliste kabul edilen yeni alkol yasasının sadece büfeler gibi satış merkezleri için geçerli olduğunu söyleyerek, "Akşam saat 22.00 ile sabah 06.00 arasında alkol satışı büfelerden, satış merkezlerinden yapılamayacak, ama alkol tüketimi yani meyhane gibi yerler için bu söz konusu değil. Otobanlarda, benzin istasyonlarında da alkol satışı olmayacak" dedi.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere karayoluyla Edirne’ye geldi. Dün gece meclisten geçen alkol düzenlemesiyle ilgili bilgiler veren Müezzinoğlu, alkolün büfelerde saat 22.00 ile 06.00 arasında satışının yasaklandığını, ancak bu yasağın tüketim alanları olan meyhaneler için geçerli olmadığını söyledi. Alkol yasaklama veya özel hayata müdahale etme gibi değerlendirmelerin ön yargılar olduğunu belirten Müezzinoğlu, şunları söyledi:

MECLİS'TE GECE YARISI BOMBASI, İŞTE YENİ YASAKLAR

Haberin Devamı

"Alkol yasağı gibi bir şey söz konusu değil. Burada esas olan alkol kullanımından ziyade, alkol tüketimindeki düzenlemeyi yapmak. Dünyanın en gelişmiş ülkeleri, Amerika Birleşik Devletleri, İsviçre, Danimarka, Avrupa’nın hemen hemen bir çok ülkesinde alkolün satışıyla ilgili, reklamı ve pazarlamasıyla ilgili gençlerle buluşmasıyla ilgili düzenlemeler var. Biz de bu anlamda özellikle Anayasamızın 58’nci maddesinde 'Türkiye Cumhuriyet yöneticileri gençliği kötü alışkanlıklardan alkolden uyuşturucudan korur ve bunu korumakta sorumludur’ der. Dolayısıyla bizim ülkemizde de son yıllarda alkole başlama yaşının 14’e indiği gibi veriler var elimizde.

Sağlık Bakanlığı olarak bizim kanser sebepleri arasında en önemli sebepleri arasında tütün, diğer alkol, diğeri de tuz. Bizim toplumsal yaşamamızda kanser, hipertansiyon ve kronik hastalıklarda en önemli etkinlerin başında geliyor. Toplumu bilinçlendirmek ve toplumun onunla buluşmasını bir bilinç zeminine taşımak zorundayız. Trafik kazalarında her yıl 5 bin 500 vatandaşımızı kaybediyoruz. Bu trafik kazalarının sebepleri arasında 3’ncü sırada alkollü araç kullanmak var. Şayet biz medeni bir ülke olacaksak, çağdaş bir ülke olacaksak, çocuklarımızı ve gençlerimizi yarınlarına sağlıklı yetiştireceksek, bakınız 14 yaşındaki çocukların yasal olmayan şekilde, 16 yaşındaki çocuklarında yasal olarak alkol tüketim merkezlerinde, pazarlama merkezlerinde çalıştırıldıklarını belirledik. Bunlarla ilgili yapılan düzenlemeleri alkol yasaklama veya özel hayata müdahale etme gibi değerlendirilirse bu ön yargıdır. Amerika Birleşik Devletleri’nde 21 yaşını doldurmamış kişilere alkol satışı yapılmaz. Biz bunu 18 yaş olarak belirledik."

DÜNYADA İÇKİ YASAKLARI NASIL UYGULANIYOR?

Haberin Devamı

MEYHANEDE YASAK SÖZ KONUSU DEĞİL

Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, alkol tüketilen meyhane gibi yerlerde bir yasağın olmadığını belirterek, "Akşam saat 22.00 ile sabah 06.00 arasında alkol satışının büfelerden, satış merkezlerinden ama alkol tüketim yani meyhane gibi yerler için bu söz konusu değil. Ama büfelerden gecenin saat 2’sinde ve ya 12’sinde 'ben 3 kutu şunu almak istiyorum, 2 şişe bunu almak istiyorum’ dediğinde saat 22.00 ile sabah 06.00 arası bunun satışı buralarda olmayacak. Otobanlarda, benzin istasyonlarında alkol satışı olmayacak. Zaman zaman kazalarda görürsünüz, kaza olmuş yan tarafta alkol şişeleri veya kutuları. Biz toplumumuzu sağlık açısından korumak zorundayız, hem de toplumsal huzur ve güven açısında da bir düzen getirmemiz lazım. Her hadisenin bir düzeni, kurallar zinciri olduğuna göre, tabi ki alkol tüketiminin de bir kurallar silsilesi olması lazım. Hiç kimse gelişi güzel, hele hele toplumun, çocukların, huzuru, güveni, alışkanları anlamındaki bir konu olduğu zaman gelişigüzelliğe medeni ülkeler müsaade etmez. Bu anlamda yaptığımız, bu sabah tamamladığımız çalışma bir torba yasasının içerisinde bunlarda var" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!