Esnafın içki satışı isyanı

Güncelleme Tarihi:

Esnafın içki satışı isyanı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2013 13:20

Meclis'ten geçen alkol yasakları ile esnafın saat 22.00'den sonra içki satışının yasaklanması esnaf temsilcilerinin tepkisine neden oldu.

Haberin Devamı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken esnafın perişan olacağını söylerken, İstanbul Bakkallar Odası Başkanı İsmail Keskin de, 'vur abalıya gibi bir durum oldu. Bundan sonra ne olacak bilmiyoruz' dedi.

Bakkallar ve tekel bayilerine saat 22.00'den sonra getirilen içki yasağı tartışma yarattı. Gece cirolarının önemli bir bölümünü içki satışından sağlayan esnaf kararın kendilerini çok kötü etkileyeceğini düşünüyor.

MECLİS'TE GECE YARISI BOMBASI, İŞTE YENİ YASAKLAR

"ESNAF PERİŞAN OLUR"

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken Meclis'ten geçen ve saat 22.00'den sonra perakende olarak alkol satışını yasaklayan maddenin esnafı perişan edeceğini ve sigara yasaklarıyla birlikte bunun Türkiye'ye  faturasının 2 milyar lira olduğunu savundu.

Haberin Devamı

Türkiye genelinde 185 bin Tekel bayi olduğuna dikkat çeken Palandöken, "Bu bayiler zaten cirolarının yarısını gece saat 10'dan sonra, marketlerin kapanmasının ardından yapıyor. Tam para kazanılacağı zaman siz içki satışını yasaklıyorsunuz. Bu bir yaşam işi, ticaret işi. İllegal yollardan tüketime sebep verecek bir uygulama olarak değerlendiriyor. Ayrıca Türkiye'nin çağdaş yüzüne de hiç yakışmıyor ve imajını zedeliyor."

Palandöken konuyla ilgili Başbakan'la görüşeceğini ve maddenin düzeltilmesini isteyeceğini de sözlerine ekledi.

DÜNYADA İÇKİ YASAKLARI NASIL UYGULANIYOR?

"BÖYLE ÇÖZÜM OLMAZ"

İstanbul Bakkallar Odası Başkanı İsmail Keskin de, 'vur abalıya gibi bir durum oldu. Bundan sonra ne olacak bilmiyoruz' dedi.

Esnafın vatandaşın yükünü sırtladığına ve toplum hayatı için çok önemli olduğuna işaret eden Keskin, "Esnaf sahada ve sokakta olduğunda oralar cıvıl cıvıl olur, canlıdır, hareketlidir. Sıkıntıya düşen esnafa koşar. Ama saat 10'dan sonra içki satışını yasaklayıp bakkalları kapattığında yeni problemler ortaya çıkacak" dedi. Eğitim kurumları ve camilerin 100 metre yakınında tekel ürünlerinin satılamayacak olmasını da eleştiren Keskin, "101 metre olduğunu düşünün. Ne olacak şimdi? Adam oradan alıp belki caminin arka duvarında içecek. Başka bir çözüm üretmek lazım. Kapatarak yasaklayarak çözüm olmaz" dedi.

Haberin Devamı

Esnafın zaten AVM'ler nedeniyle zor durumda olduğunu kaydeden Keskin, destek verilmesi gereken yerde elindekileirn de alındığını ve bu yaşananların esnafları büyük sıkıntıya sokacağını savundu. TESK'i de kendilerine yeteri kadar sahip çıkmamakla eleştiren Keskin, "Benim görevim sorunları rapor edip, derleyip sunmaktır. Burada sorunları çözecek olan ise TESK'tir. Ama maalesef bu noktada çok yetersiz kalıyor" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!