‘Olağanüstü’ ölüm

Güncelleme Tarihi:

‘Olağanüstü’ ölüm
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2013 00:00

İki dönem milletvekilliği yapan, eski Olağanüstü Hal Bölge Valisi Hayri Kozakçıoğlu, villasında ölü bulundu. Polise göre Kozakçıoğlu kendine ait tabancayla kalbine bitişik atışla tek el ateş ederek intihar etti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Mustafa Emre “Adli Tıp Kurumu’ndan gelecek rapora göre intihar olup olmadığı netleşir” dedi.

Haberin Devamı

ESKİ Olağanüstü Hal (OHAL) Bölge Valisi Hayri Kozakçıoğlu (75) Sarıyer’deki villasının yatak odasında dün sabah ölü bulundu. Polise göre Kozakçıoğlu, kendine ait toplu Smith Wesson tabancayla kalbine tek el ateş ederek intihar etti. Evde herhangi bir not ya da mektup bulunmadı.

ÇİLİNGİR AÇTI 

Hayri Kozakçıoğlu, Reşitpaşa Mahallesi, Ayhan Sokak 2 numaradaki villasında, gece saat 01.30’da eşi Sabire Kozakçıoğlu’na, “Kendimi iyi hissetmiyorum, midem iyi değil, ben yatıyorum. Yarın 2-3 randevum var. Erken kalkacağım” diyerek, villanın ikinci katındaki yatak odasına çıktı. Ayrı odada kalan Sabire Kozakçıoğlu, sabah saat 09.00 sıralarında eşi odasından çıkmayınca merak etti. Kapıyı açmak istedi ancak kapı kilitliydi. İçeri seslendi. Cevap alamadı. Hemen kapıdaki koruma polisine haber verdi, oğlu Ferhan’ı aradı. Ferhan Kozakçıoğlu, polislerle birlikte villaya geldi.  Getirilen çilingir kapıyı açtı. Hayri Kozakçıoğlu’nun yatağında sırtüstü yattığı görüldü. Kalbinden vurulmuş olduğu belirlendi. Yanında da kendisine ait toplu Smith Wesson tabanca bulundu.

KOZAKÇIOĞLU'NUN EVİNİN ÖNÜNDEN FOTOĞRAFLAR


OLAY YERİNE KOŞTULAR

Olayın duyulması üzerine üst düzey polis yetkilileri, Terör, Asayiş ve Olay Yeri İnceleme şubelerinden çok sayıda görevli villaya geldi. Villanın bulunduğu Ayhan Sokak, araç giriş çıkışına kapatıldı. Olayın duyulmasından sonra kızı da ağlayarak villaya geldi. Sabire Kozakçıoğlu fenalaşınca, villaya sağlık ekibi getirildi.  Olay yeri inceleme ekipleri villada detaylı inceleme yaptı. Kapısı içerden kilitli olan yatak odasında parmak izi incelemesi yapıldı. Kozakçıoğlu’nun el svapları alındı. Bir süre sonra İstanbul Cumhuriyet Savcısı da villaya geldi. İnceleme yaklaşık 3 saat sürdü. Saat 14.30 sıralarında biten incelemenin ardından Hayri Kozakçıoğlu’nun cenazesi Adli Tıp Kurumu’na götürüldü. Tabanca incelenmek üzere Kriminal Polis Laboratuvarı’na götürüldü. İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Mustafa Emre, villadan ayrılırken, gazetecilerin, “İntihar ettiği söyleniyor, doğru mu?” sorusuna, “Şu an için bir şey söylemek doğru olmaz. Adli Tıp Kurumu’ndan gelecek rapora göre intihar olup olmadığı netleşir” dedi.
Polis, yaptığı incelemede, Hayri Kozakçıoğlu’nun kalbine tek el ateş edilmesi sonucu hayatını kaybettiğini belirledi. Merminin girdiği yerde yanık izi bulunduğu, bunun nedeninin de silah namlusunun ateşleme sırasında bedene yapışık olmasından kaynaklandığı ifade edildi. Polis ayrıca, bitişik atış olarak tabir edilen ateşleme nedeniyle sesin duyulmamış olabileceğini belirtti. Cenazenin villadan çıkartılmasından sonra aile basın mensuplarına haber göndererek,  “Acımız çok büyük, konuşmak istemiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘SÜPER VALİ’YDİ

Haberin Devamı

HAYRİ Kozakçıoğlu 1938 yılında Manisa Alaşehir’de doğdu. İlk ve ortaokulu Alaşehir’de bitirdikten sonra 1955 yılında İzmir Atatürk Lisesi’nden mezun oldu. Yüksek öğrenimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde tamamladı, 1959 yılında İçişleri Bakanlığı’nda kaymakam adayı olarak göreve başladı. Çamlıhemşin, Ardeşen, Delice, Çüngüş, Çınar, Kepsut ve Gökçeada (İmroz) ilçelerinde kaymakamlık yaptıktan sonra, 1970 yılında mülkiye müfettişliğine, daha sonra başmüfettişliğe atandı. Güvenlik hizmetleriyle ilgili olarak bir süre yurtdışında inceleme ve araştırma yaptı. 1978 yılında Erzurum Valiliği’ne atandı, ardından Vali kadrosuyla 1,5 yıl İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevini yürüttü. 12 Eylül 1980’den sonra Adana Valiliği’ne atandı. 3 yıl Adana, 3,5 yıl Sakarya Valiliği yaptıktan sonra 12 Ocak 1987’de Diyarbakır Valisi olarak göreve başladı. Bu görevi yürütürken 19 Temmuz 1987’de Olağanüstü Hal Bölge (OHAL) Valisi oldu. 19 Ağustos 1991’de İstanbul Valiliği’ne atandı. 1 Kasım 1995 yılında görevini Rıdvan Yenişen’e devretti. 20 ve 21’inci Dönem DYP İstanbul Milletvekilliği yaptı. 1959’da Sabire Kozakçıoğlu’yla evlenen Hayri Kozakçıoğlu’nun Meral, Faika ve Ferhan adında 3 çocuğu var.

Haberin Devamı

Silah sesi duymadım

SABİRE Kozakçıoğlu, polise şunları söyledi: “Gece kendini iyi hissetmediğini söyledi. ‘Midem rahatsız, yatmaya gidiyorum. Yarın da 2-3 randevum var. Erken kalkmak istiyorum” dedi ve yatak odasına çıktı. Sabah uyanmayınca merak ettim. Randevuları olduğunu da söylemişti. Odasına çıktım. Kapı kilitliydi. İçeri seslendim cevap gelmedi. Bunun üzerine oğlum Ferhan’ı aradım. Silah sesi duymadım. Uykuda olduğum için duymamış olabilirim.” Evdeki diğer kişi olan hizmetçi de silah sesi duymadığını söyledi.

Günlük süt istedi

 HAYRİ Kozakçıoğlu’nun ölümünden kısa süre önce sık sık görüştüğü marketin sahibi İrfan Doğan ile son fotoğrafları ortaya çıktı. Villanın yakınındaki marketin sahibi Doğan, Kozakçıoğlu’nun çok insancıl olduğunu belirterek, “Kendine bakardı, saçlarını sık sık boyar, giyimine kuşamına dikkat ederdi. Ölmeden önce benden günlük süt istedi. Bana ‘Bize süt getir de yengen sütlaç yapsın, yiyelim’ dedi. Sık sık dükkanımın önünde durur halimi hatırımı sorardı. Çevre esnafı da kendisini çok severdik” dedi. Hayri Kozakçıoğlu’nun bir sorunu olduğunu düşünmediğini söyleyen İrfan Doğan “İntihar edecek biri değildi. İnanamıyorum. Çok üzüldük. Biz ona ‘Bakanım’ diye hitap ederdik” diye konuştu.

Haberin Devamı

Mobilya bakmışlar

YASADIŞI örgütlere yönelik operasyonlar nedeniyle ölüm tehditleri aldığı için uzun süredir Kozakçıoğlu’nun villasında bir polis koruma bekliyordu. Koruma polisi Kozakçıoğlu’nun intihar etmesi için hiçbir neden olmadığını, iki gün önce eşi ile birlikte evlerine mobilya baktıklarını da söyledi. Bu arada villanın girişini ve çevresini gösteren güvenlik kamerası görüntüleri tek tek incelendi.

Hesaptaki 2 milyar

1 EYLÜL 1993 tarihli gazetelerde yer alan bir haberde İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu’nun Olağanüstü Hal Bölge Valiliği hesaplarından 2 milyar lirayı (yaklaşık 250 bin dolar-şimdiki rakamla 400 bin TL) kendi adına açılan hesaplara geçirdiği ileri sürüldü. Kozakçıoğlu bu iddia karşısında söz konusu parayı dönemin İçişleri Bakanı Mustafa Kalemli’nin onayı ile 12 Ağustos 1991’de kendi hesabına aktardığını ve 18 Ocak 1993’de Bölge Valiliği’nin talebi üzerine geri gönderdiğini ileri sürdü. Ancak Kalemli bu olaydan haberi olmadığını açıkladı. Dönemin Başbakanı Tansu Çiller, Kozakçıoğlu’nu istifaya davet ederken, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel “Paralar örtülü ödenekten teröre karşı mücadele için verilmiştir. Ancak ne için harcandığı açıklanırsa devlet sıkıntıya düşer” dedi. Demirel, Hürriyet gazetesine açıklama yaparak, “Bu insanı savunmak benim için vicdan borcudur. Ben bu işe karışırım ve kelle koltukta çalışan bu insanı korurum” diye konuştu.
TARTIŞILAN VİLLA
Kozakçıoğlu’nun Sarıyer’deki villasının alımı da tartışma konusu olmuştu. 1990 Ağustos ayında İstanbul Sarıyer Çamtepe mevkisinde müteahhit firma MESAM’ın yaptırdığı, Karadeniz ve Boğaz’ı gören lüks villalardan birini Hayri Kozakçıoğlu almıştı. MESAM’ın sahibi Metin Kaya Çağlayan, Turgut Özal’ın hemşehrisi, Malatyaspor Başkanı ve Mekan Yatakları’nın da sahibi. Çağlayan, “25 yıllık arkadaşım” dediği Kozakçıoğlu’na, villalardan birini 1988 sonunda 187 milyon liraya sattığını iddia etmişti. Dönemin Boğaziçi İmar Müdürü Erdoğan Yıldız villanın değerinin 1,5 milyardan başladığını söylerken, TURYAP, fiyatın 2-8 milyar arasında değiştiğini açıklamıştı. Çağlayan, villayı henüz bitiremediği için Kozakçıoğlu’na mahçup olduğunu, Büyükşehir Belediyesi’nin yıkım kararı yüzünden gecikme olduğunu açıklamıştı.

Haberin Devamı


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!