KKTC'de hükümete gensoru ve erken seçim önergesi

Güncelleme Tarihi:

KKTCde hükümete gensoru ve erken seçim önergesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2013 16:30

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde iktidardaki Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) ikiye bölünerek bir grup milletvekilinin muhalefet partileriyle birlikte hükümete gensoru önergesi vermesi Ada’da siyasi krize neden oldu. Gensoru önergesi oy çokluğuyla kabul edilirken iktidar ve muhalefet, 28 Temmuz’da erken seçime gidilmesine karar verdi.

Haberin Devamı

KKTC’nin 50 sandalyeli meclisinde 30 milletvekili ile çoğunluğu elinde bulunduran UBP içinde bir yılı aşkın süredir devam eden genel başkanlık mücadelesi, bir grup milletvekilinin Başbakan İrsen Küçük’e isyan etmesiyle sonuçlandı.

Geçen yılki kurultayı mahkemelik olan ve hakim kararıyla şubat ayında ikinci kez kurultaya giden iktidar partisinde sekiz milletvekili bugün muhalefet partileriyle birlikte hükümete güvensizlik önergesi sundu. Önerge oy çokluğuyla kabul edilirken, erken seçim yapılması yönünde iki ayrı önerge meclise getirildi.

2 AY SONRA ERKEN SEÇİM
Muhalefet partilerinin sunduğu 29 Eylül’de erken seçim yapılması yönündeki önergeyle Başbakan İrsen Küçük’ün sunduğu “21 Temmuz’da yapılsın” karşı önerisi mecliste yoğun bir şekilde tartışıldı. Karşılıklı sert eleştirilen yapıldığı mecliste hukuk komitesi iki önergeyi ele aldı ve oy birliği ile 28 Temmuz’da erken seçime gidilmesine karar verdi. Erken seçim önergesi meclisin yarınki birleşiminde oylanacak. Ada’da parlamento seçimleri normal şartlarda Nisan 2014’te yapılacaktı.

Haberin Devamı

HÜKÜMET HAFTAYA DÜŞECEK
Hükümeti düşürecek güvensizlik önergesi ise anayasaya göre KKTC meclisinde önümüzde hafta pazartesi günü görüşülecek. Güvensizlik önergesiyle ilgili lehte ve aleyhte konuşmaların ardından oylamaya geçilecek. Önergeye imza atan 27 milletvekilinin, kararlarını değiştirmeyerek Meclis’teki oylamada olumlu oy kullanması halinde, hükümet en erken önümüzdeki hafta düşecek. Hükümetin gensoru ile düşürülmesinin ardından Başbakan İrsen Küçük görevini Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na iade edecek ve Meclis’ten güvenoyu alabilecek yeni hükümet kurulması çalışmaları başlayacak.

Gensoruya imza atan muhalefet partileri ile UBP’nin muhalif milletvekilleri Meclis’te, salt çoğunluğa sahip. Muhalefet, erken seçime kadar geçiş hükümeti kurulmasını istiyor.

BOMBA İHBARI YAPILDI
KKTC meclisinde hükümete güvensizlik önergesi verildiği ve bankaların faizlerine sınırlama getiren faiz yasası görüşüldüğü sırada polise “meclise bomba konulduğu” ihbarı yapıldı. Muhalefetteki milletvekilleri, ihbarın Meclis’in önemli kararlar almasına engel olmak amacıyla komplo olduğunu belirterek, polisin talebine rağmen Meclis oturumuna devam etti. Anamuhalette Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) milletvekili Ferdi Sabit Soyer, “Atom bombası atılsa, yine de Meclis kararlarını alacak, yasalar geçecek” dedi.

Haberin Devamı

 BAŞBAKAN KÜÇÜK EROĞLU’NU SUÇLADI
Başbakan Küçük, partisi içindeki sekiz milletvekilinin güvensizlik önergesine destek vermesinden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nu sorumlu tuttu. Gensoru mecliste tartışılırken söz alan Küçük, partisi içindeki muhalif milletvekillerine hitaben, “ABD’de temaslarda kendi derdimi değil, ülkemin derdini anlattım. Destekçiniz gibi Silahtar’da (Lefkoşa’da Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın olduğu yer) oturarak bu davayı halledemezsiniz” dedi. Küçük, Demokrat Parti lideri Serdar Denktaş’ın, “Bir başbakan bugüne kadar cumhurbaşkanına bu kürsüden ‘Silahtar’da oturan’ demedi” yönündeki sözlerine sinirli bir şekilde, “Bu da bir ilk olsun” karşılığını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!