Buğdayda rekolte tahmini 20-21 milyon ton

Güncelleme Tarihi:

Buğdayda rekolte tahmini 20-21 milyon ton
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2013 12:35

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye'de buğday üretiminin bu yıl 20-21 milyon ton olmasının beklendiğini ve üretim açığı olmayacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Yetkin, yaptığı yazılı açıklamada, ülkenin belli başlı üretim merkezlerindeki buğday üretimi gelişmelerini değerlendirdi.

Buğdayın gelişimi açısından büyük önem taşıyan nisan ayı itibariyle Türkiye genelinde yağışların uzun dönem mevsim normalinden (60 mm) az olmakla birlikte (53,3 mm), geçen yılın aynı ayına göre (45,8 mm) fazla olduğunu ve mayıs ayı ortaları itibariyle de bu durumun geçerliliğini koruduğunu ifade eden Yetkin, bu durumun kuraklık tehlikesini büyük ölçüde ortan kaldırdığını belirtti. Yetkin, yağışlarda geçen yıla göre ülke genelinde yüzde 16 civarında artış gözlendiğine dikkati çekti.

TÜİK'in 2012 yılı bitkisel üretim 2. tahmin verilerine göre, buğday üretiminin yüzde 7,8 azalarak 20,1 milyon ton olduğunu anımsatan Yetkin, "Bilindiği gibi Türkiye'nin buğday ihtiyacı 18 milyon ton civarındadır. Buğday üretiminin bu yıl 20-21 milyon ton arasında olması beklenmektedir. Bu açıdan geçen yıl olduğu gibi bu yıl da bir üretim açığı olmayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Yetkin, Akdeniz Bölgesi'nde verimlilik düzeyi geçen yıla göre daha iyi olduğunu ancak ekim alanlarında yüzde 25-30 azaldığını kaydetti. Bu durumun, olumlu iklim koşullarına karşın üretimin geçen yıla göre artmasını engelleyebileceğini belirten Yetkin, sel baskınları ve ortaya çıkan pas hastalığını bölgedeki buğday üretimine yönelik olumsuzluklar olarak sıraladı.

İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da verimlilik ve rekoltede artışı beklendiğini bildiren Yetkin, Marmara ve Ege bölgelerinde ise rekoltede az da olsa düşme öngörüldüğünü ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!