Dönüşüm İstanbul'da fiyatları yüzde 50 artırabilir

Güncelleme Tarihi:

Dönüşüm İstanbulda fiyatları yüzde 50 artırabilir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2013 10:58

İstanbul’da kentsel dönüşümle birlikte Zeytinburnu’ndan Kadıköy’e, Kağıthane’den Bağcılar’a, Şişli’den Pendik’e birçok ilçede binaların yıkımına başlandı. Uzmanlar, kentsel dönüşümle çehresi yenilenecek ilçelerde fiyatların yükseleceğini belirtiyor. Hurriyetemlak.com Genel Koordinatörü Ahmet Kurşunlu, “İstanbul’da satılık konutların yıllık fiyat artışı yüzde 12’yi buldu. Dönüşümün hızlanmasıyla beraber bu artış yüzde 50’lere ulaşacaktır. Önümüzdeki 5 yıl içinde İstanbul’da konut fiyatları dünya metropolleriyle yarışacak” dedi.

Haberin Devamı

Olası İstanbul depreminin en az hasarla atlatılmasını sağlamak amacıyla başlatılan ‘kentsel dönüşüm’ rüzgarı İstanbul’un birçok ilçesini baştan yaratacak. Zeytinburnu, Kağıthane, Bağcılar, Esenler, Şişli, Bayrampaşa, Pendik, Kartal, Üsküdar, Sarıyer, Kadıköy, Küçükçekmece ve Çekmeköy gibi ilçelerde depreme dayanıksız binaların yıkımına başlandı. Kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilen bazı konutların teslimine dahi başlandı. Uzmanlara göre yenilenen ilçelerde inşaatların tamamlanıp tüm sosyal olanakların devreye girmesiyle beraber fiyatlar da önemli oranda yükseliş kaydedecek.

Kentsel dönüşüm bölgelerindeki satılık konut ilanları için tıklayın

FİKİRTEPE’DE START VERİLDİ

İstanbul’un yenilenme hareketinin en önemli parçalarından biri, Kadıköy’ün dönüşümü olarak kabul ediliyor. Kentsel dönüşümün mimarlarından Anka Yapı, Fikirtepe’nin ilk yenilenme projesinin startını verdi. ‘EvimKadıköy’ ismi verilen dev proje için 1.600 hak sahibiyle tek tek görüşülüp anlaşma yapıldı. 2.400 daire, 200 dükkan ve 400 ofisin yer aldığı proje üç etaptan oluşuyor. İlk etapta 550 konutun satışa sunulduğu EvimKadıköy’de minimum metrekare satış fiyatı ise 4.800 TL.

Haberin Devamı

Dönüşüm sürecini değerlendiren Kurşunlu, “İstanbul’da satılık konutların yıllık fiyat artışı yüzde 12. Dönüşümün hızlanması ve yeni konutların inşa edilmesiyle beraber bu artış yüzde 50’lere ulaşacak. Önümüzdeki 5 yıl içinde İstanbul’da konut fiyatları dünya metropolleriyle yarışacak” dedi.

Fikirtepe’deki satılık konut ilanları için tıklayın

TÜM İLÇELERDE ÇALIŞMALAR HIZ KAZANDI

Hurriyetemlak.com ve Realty World işbirliğiyle hazırlanan Emlak Endeksi’nden alınan verilere göre; şimdiden, kentsel dönüşümün başladığı Zeytinburnu, Bağcılar, Esenler, Kartal ve Sarıyer gibi bölgelerde konut ve arsa yıllık artışı yüzde 20’nin üzerinde. Küçükçekmece'de ise yıllık artış yüzde 36'ya ulaştı.
Üsküdar'da kentsel dönüşüm Acıbadem mahallesinde Acıbadem Caddesi üzerinde başladı. Çiçeği burnunda ilçe Çekmeköy’de TOKİ’nin çalışmaları sürüyor, bölgede yükselen yeni binalar bölgedeki eski ev sahiplerini cezbediyor. Halk müteahhitlerle anlaşmaya sıcak bakıyor.

Haberin Devamı

Anadolu Yakası Mikro Bölgeleme Raporu doğrultusunda öncelikle zemin sınıflaması yapılan Pendik'te nerelerin zemin açısından riskli, nerelerin önlem alınması gereken, nerelerin yapı yapılmasına uygun alanlar olduğu yönündeki çalışmalar tamamlandı.

2012 yılının Nisan ayında dönüşüme başlayanan Bayrampaşa’da ise 6 blok ve 28 konut yıkılarak 100 kişinin yeni evlere kavuşmasını sağlayacak proje tamamlanmak üzere. Sıra çok yakında temellerin atılacağı açıklanan eski Bayrampaşa Cezaevi alanında. Bölgeye 2 bin 500 civarında konutun yapılacağından söz ediliyor.
Lokal olarak kentsel dönüşüm çalışmalarının devam ettiği Bağcılar'da farklı mahallelerden 6 alan kentsel dönüşüm bölgesi olarak belirlendi. Şişli'nin kentsel dönüşüme ihtiyacı olan gecekondu bölgeleri arasında Kuştepe, Ayazağa Köyü yer alıyor.

Haberin Devamı

Ekim ayında dönüşümün başladığı Esenler'de şu anda ilçenin 6 farklı noktasında Havaalanı, Tuna, Turgutreis, Oruçreis, Çiftehavuzlar Mahalleleri ile Dörtyol Meydanı'nın da içinde bulunduğu Menderes Mahallesi'nin bir bölümünde çalışmalar yapılıyor. 2004 yılından bu yana ilçedeki bina stoğunun yüzde 25'i yerinde dönüşümle yenilenen Kağıthane'de ise biri fabrika/sanayi alanlarının dönüşümü, ikincisi gecekondu önleme bölgelerinde toplu konut alanları diğeri de ada bazlı yerinde dönüşüm şeklinde gerçekleşiyor. 1999 Marmara depreminden sonra pilot bölge ilan edilen Zeytinburnu'nu da 1500 bina deprem yönetmeliklerine uygun olarak yıkılıp yeniden yapıldı.

Haberin Devamı

RİSKLİ ALANLAR BELİRLENDİ

Kartal'da özellikle Yakacık Yeni Mahalle'de ve Soğanlık Yeni Mahalle'de yerinde dönüşüm gerçekleştirildi. Gaziosmanpaşa'da da geçtiğimiz nisan ayı içinde yıkımlar başladı. Bu bölgede anlaşma yapma aşamasında olan bazı geliştirici firmalar bulunuyor. Gaziosmanpaşa ilçe sınırları içinde 11 adet riskli alan tespiti yapılarak Resmi Gazete'de yayınlandı. Bu bölgeler içerisinde; Merkez mahallesi, Pazariçi mahallesi - Kuzey ve Güney Bölgeleri, Sarıgöl - Merkez mahallesi, Bağlarbaşı mahallesi, Yen, Mahalle, Yıldız Tabya mahallesi - Doğu ve Batı Bölgeleri,  Kazım Karabekir - Fevzi Çakmak mahalleleri, Barbaros Hayrettin Paşa - Karadeniz - Karayolları mahalleleri ve Mevlana mahallesi bulunuyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!