Bir twitle Türkiye'nin yeni kâhini oldu

Güncelleme Tarihi:

Bir twitle Türkiyenin yeni  kâhini oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2013 10:54

Dün gece yarısı Moody's'den gelen sürpriz not artırımı, dünya piyasalarında kahin olarak anılan ABD'li ekonomist Nouriel Roubini'nin ardından Türkiye'nin de kendi kahinini ortaya çıkardı. O isim, Garanti Bankası'nın Ekonomik Araştırmalar Müdürü Ali İhsan Gelberi. Gelberi, 25 Aralık 2012 tarihinde attığı 'Bir 2013 yılı ekonomik kehaneti. Başbakanın Obama ile görüştüğü gün notumuz artacak' twiti ile bir anda finans dünyası arasında en popüler isimlerden birisi haline geldi.

Haberin Devamı

Peki Gelberi henüz Erdoğan'ın Obama ile görüşme takvimi bile belli değilken bu tahmini, hatta kehaneti nasıl yaptı? Gelberi, hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, öncelikle olayın bu kadar abartılacağını tahmin etmediğinin altını çizdi.

BU TAHMİNİ NASIL YAPTI?

Bu fikri kendisine diğer bir kredi değerlendirme kuruluşu olan Fitch Ratings'in not artımı öncesinde yaşanan sürecin verdiğini söyleyen Gelberi, bu tahmini nasıl yaptığını şu sözlerle anlattı:

"Normalde Fitch'in yapacağı toplantıda not artırım kararı yerine görünüm düzeltme kararı çıkacakken, kurula ABD'den üç kişi getirildiğini ve kararın not artışı yönünde çıktığını okumuştum. Bu olay not artışı süreçlerinin siyasi olduğunu ve lobicilik faaliyetleriyle yapılabildiğinin bir göstergesi. Bakan Babacan da artık derecelendirme kuruluşları ile görüşmeyeceğini ve onları bürokratlara yönlendireceğini söylemişti. Hükümet notu onlarla görüşerek değil lobicilikle yükseltmeye çalışıyor ve bunda da başarılı oluyor.

Haberin Devamı

"Bunu Fitch'de de yaptılar Moody's'de de. Aslında Moody's, Obama-Erdoğan görüşmesi öncesi not artırmayı siyasi algılanabileceği gerekçesi ile istemezdi. Ama hükümet siyasi olarak bunu ister. Ben de bunları düşünerek 'Başbakan Erdoğan Obama ile görüştüğünde notumuz artar' dedim. Üstelik daha o zaman randevu tarihi bile belli değildi."

Bir twitle Türkiyenin yeni  kâhini oldu

TÜRKİYE'NİN LOBİCİLİĞİ MOODY'S'İ YENDİ

Türkiye ile ABD arasındaki masada Suriye ve İran gibi çok daha önemli konuların olduğuna dikkat çeken Gelberi, "İki lider görüşeceği zaman öncesinde heyetler bir araya gelir ve ufak tefek sorunları halleder. Masaya oturulduğunda bu sorunlar bitmiş, temizlenmiş olur. Not artırımı da diğer konuların yanında ufak bir mesele. Dolayısıyla görüşmeden önce not artırım kararı alındı. Burada Türkiye'nin lobiciliği Moody's'e baskın geldi" diye konuştu.

Haberin Devamı

Gelberi, not artışının piyasalara etkileri konusunda ise, "Piyasalar bu sefer sert tepki veremiyor. Fitch de daha sert tepki vermişti. Çünkü piyasa şişmiş durumda. Ben bu rüzgar geçtikten sonra bir kâr realizasyonu bekliyorum. Fakat sonrasında orta vadeli olarak tekrar yükseliş başlayacaktır" dedi.

Gelberi bu sefer ki not artışının en önemli tarafının Türkiye'ye doğrudan yabancı sermaye girişinde tetikleyici rol oynaması olabileceğini de sözlerine ekledi.

İşte olay yaratan o twit...

Bir twitle Türkiyenin yeni  kâhini oldu

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!