Alkol yasağı komisyonda yumuşadı

Güncelleme Tarihi:

Alkol yasağı komisyonda yumuşadı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2013 10:24

Kamuoyunda 4'üncü Murat yasağı olarak adlandırılan alkol yasağında geri adım. Hürriyet'in gündeme getirdiği ve ibadethane ile eğitim kurumlarına 100 metre mesafede alkol satışını yasaklayan teklif, alt komisyonda yumuşadı.

Haberin Devamı

Buna göre turizm belgeli işletmeler 100 metre sınırının dışına çıkarıldı, 'her türlü eğitim ve öğretim kurumunun' yerini 'örgün eğitim kurumları ve dershaneler' aldı. Böylece İstanbul'da Çırağan Sarayı, İstiklal Caddesi, Çiçek Kumkapı, Ortaköy; Ankara'da Sakarya Caddesi ile Bodrum, Çeşme, Didim, Antalya gibi turistik yerler kurtulmuş oldu.
 
Alkollü içki satış ve pazarlama kurallarını yeniden düzenleyen teklif, dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda tartışmalı bir şekilde ele alındı. Teklif komisyona gelir gelmez, 'alt komisyona' havale edilmesi kararı alındı. Alt komisyon da torba teklifin 20 maddesini görüşerek 'itirazlar' doğrultusunda düzeltmeler yapıldı.  Eğer teklif ilk haliyle kabul edilseydi bakkallar, büfeler, tekel bayilerinin yanı sıra turizm teşvik belgesine sahip olan ve Turizm bakanlığından ruhsat alan oteller de dahil olmak üzere, 100 metre yakınında herhangi bir eğitim kurumu bulunan satış noktası ve restoranlarda içki satılamayacaktı. Halen yürürlükte olan yönetmeliğe göre düzenlenen alkol satış ruhsatları; turizm teşvik belgeli tesisler ile kazanılmış hakları kapsam dışı tutuyor.

Haberin Devamı

Torba yasa teklifinin, alt komisyonda görüşmelerine bugün de devam edilirken; Salı günü ise Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınacak. Ardından Genel Kurul'a gönderilecek olan teklif, Cumhurbaşkanı'nın onaylaması halinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

İŞTE ÖNE ÇIKAN DEĞİŞİKLKİKLER

- Teklifte alkol satış ruhsatı konusunda tüm yetki vali ve kaymakamlara veriliyordu. Şimdi ruhsatlarını belediyeler; içki ruhsatlarını ise ilgili meslek odalarıyla TAPDK verecek.

- İbadethane ve eğitim kurumlarına 100 metre yasağı, mevcut turizm belgeli işletmeler ile kazanılmış hakları kapsamayacak. Yasadan önce ruhsat almış işletmeler için bunlar 'müktesep hak' sayılacak.

- Alkollü içkilerin reklam ve tanıtım yasağının kapsamı daraltıldı. Fuarlara katılım serbest hale getirildi.

Haberin Devamı

- Alkollü içki üreten, ithal eden, pazarlayan firmalar alkol ürünü reklamı yapamayacak ama kurumsal reklam ve tanıtımlarda bulunabilecek.

- Restoranların kendilerine ait bahçelerinde bile içki içilmesi yasağından da vazgeçildi. İzni olan işletmeler için mevcut uygulama devam edecek.

- Şirketler telefon, televizyon ya da internet üzerinden alkollü içki satışlarını yapamayacak ama elektronik ortam üzerinden toptan ve bayi satışı yapılabilecek.

- Düzenlemenin yürürlük tarihinde düzeltme yapıldı. İçki şişelerinin üzerindeki sağlık uyarılarının hazırlanabilmesi için yasa, Resmi gazetede yayımlandıktan 9 ay sonra yürürlüğe girecek.

ayalp@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!