Uygun fiyat için son fırsatlar

Güncelleme Tarihi:

Uygun fiyat için son fırsatlar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2013 09:15

Konut fiyatlarına önümüzdeki dönemde enflasyona paralel olarak zam bekleniyor.

Haberin Devamı

Zamlı fiyatlarla konut almak istemeyenlerin, düşük kredi faizleri, KDV avantajı ve kampanyalarla yapılan ödeme kolaylıklarıyla birlikte ‘uygun’ fiyatları yakalaması öneriliyor.

KONUT almak isteyenler için en önemli unsurlardan biri de fiyatlar. Konut fiyatları, bu dönemde ‘uygun’ seviyelerde bulunuyor. Kredilerin düşmesi, KDV avantajı ve kampanyalarla yapılan ödeme kolaylıklarıyla birlikte fiyatların da ‘zamsız’ olması dikkati çekiyor. Ancak bu dönemde konut fiyatlarında düşüş beklemek doğru değil. Hem Merkez Bankası’nın hem de sektör kuruluşlarının hazırladığı veriler, son bir yılda fiyatların yükseldiğini ortaya koyuyor. Öte yandan, önümüzdeki dönemde hem enflasyon hem de inşaat maliyetlerindeki artışlarla birlikte, konut fiyatlarının yükseleceğine işaret ediliyor. Şu anda fiyatlar yükselmeden önceki son dönem yaşanıyor.

FİYATLARDA ARTIŞ

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’nin (GYODER) hazırladığı rapora göre, 2013 yılında beklenen konut talebi ve yeni konut arzları çerçevesindeki konut fiyatları artışının enflasyona paralel olarak sınırlı kalması bekleniyor. 2013 yılında ruhsatını alan ve satışa çıkan konutlarda ise yeni KDV oranlarının yüzde 18’e çıkacağı da hatırlanırsa, vergi artışı kadar konut fiyatlarında da artış bekleniyor. Yine GYODER’in Reidin işbirliği ile hazırladığı ‘Yeni Konut Fiyat Endeksi Raporu’na göre, yeni konut fiyatları Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 0.31, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 7.99 artış kaydettiği belirtiliyor.

YILLIK YÜZDE 4

GYODER Başkanı Aziz Torun, yeni konut fiyatları endeksinin sonuçlarının fiyatlarda yıllık ortalama yüzde 4 oranında artış olacağının sinyallerini verdiğini söyledi. Torun, “Yıllık bazdaki fiyat artışının enflasyonu yüzde 1.5 aştığı görülüyor ki bu da artan inşaat maliyetlerinin altında, çok düşük seviyede reel bir artış demektir. Bu konjonktürde konut üreticileri yaşanan yoğun rekabet nedeni ile kârlarını minimize ederek fiyat artışının önüne geçiyor ve satışlarını belli bir seviyede tutarak “sat / yap” modeli ile finansman sağlamaya çalışıyor” değerlendirmesini yaptı.
Merkez Bankası tarafından yayınlanan Türkiye Konut Fiyat Endeksi de fiyatların arttığını ortaya koyuyor. Türkiye Konut Fiyat Endeksi (TKFE) 2013 yılı Şubat ayı verilerine göre, bir önceki aya göre yüzde 1.38 oranında arttı.

Haberin Devamı

Alternatifsiz konuma geldi

Haberin Devamı

VARYAP CEO’su Erdinç Varlıbaş, sektörün bugün için sahip olduğu en büyük fırsatı sektör dışı gelişmelerin yarattığını belirterek, “Konut ve genel anlamda gayrimenkul, özellikle gelişime açık olan yerlerde her zaman iyi bir alternatif yatırım aracı olmuştur. Ancak bugün artık gösterge faizlerinin yüzde 5, mevduat faizlerinin yüzde 6-8 mertebelerinde olduğu bir dönemdeyiz. Gayrimenkul yatırımları ise elbette yapımcısına, projesine ve yerine bağlı olarak yıllık yüzde 10-40’lık getiri oranları ile neredeyse alternatifsiz konumda. Önümüzdeki günlerde bu durumun sektör ve piyasa oyuncuları tarafından daha sıklıkla vurgulanacağını düşünü-yoruz” diye konuştu.

YENİ GÜZERGÂHLAR

Projelerin lokasyonuna göre fiyatlarda artışlar yaşanacağına dikkati çeken Varlıbaş, “Şehrin dinamikleri değiştiği için revaçta olan lokasyonlar da değişiklik göstermeye başladı. Kentsel dönüşüm sebebiyle şehir merkezlerinde de fiyatlarda artış yaşanacaktır” dedi. Teslime hazır konutta son kullanıcının riske girmeden gördüğü ürünü alarak hemen kullanmaya başladığını ifade eden Varlıbaş, şöyle konuştu: “Gayrimenkul projelerinde, özellikle de gelişmekte olan ve prim artışının yüksek olduğu yerlerdeki projelerde fiyatlar proje tesliminden sonraki 24-36 ay periyodunda da aynı oranda artış gösteriyor.”

Haberin Devamı

Fiyatlar yükselir

DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, inşaat süreci dahilinde fiyatlarda değişiklik olduğunu belirterek, “Projeler prim yapıyor, çeşitli ekonomik etkenler devreye giriyor ve rakamlar yükseğe taşınıyor. Dolayısıyla konut edinmek isteyenlerin, önceden beğendikleri markalı konut üreticilerini dikkatlice takip etmeleri ve sahip olmak istedikleri konuta henüz tanıtım aşamasındayken talip olmaları daha kazançlı bir yöntem” diyor.
Konut fiyatlarının, ekonomik koşullar paralelinde pek çok değişkene bağlı olarak belirlendiğini belirten Yılmaz, şunları söyledi: “Örneğin, inşaat malzemelerine gelen zamlar yüzünden maliyetlerde belli bir artış yaşıyoruz. Demire ve çimentoya yapılan zamları ya da arsa fiyatlarındaki yükselişleri sineye çekip alıcıya yansıtmamaya çalışıyoruz. Yeni projelerimizi piyasaya sunarken mümkün olan en uygun rakamlarla lanse etmeye çaba gösteriyoruz. Lansman süreci bu anlamda bir fırsat gibi görülebilir. İlerleyen süreçte talebin yoğunlaşmasıyla fiyatların yükselmesi kaçınılmazdır.”

Haberin Devamı

12 yılda amorti edecek

Kartal-Maltepe bölgesinde projeler üreterek ilçeyi 3-5 basamak yükseğe çıkaracaklarını ifade eden Ziya Yılmaz, “Bu bölgede otel konseptini başlatarak, Dalga, Burgu, Tango Kulelerinin ardından yeni projemiz Vazo Kule’nin de işletmesini Rotana’ya verdik. Kuleler, rezidans sahiplerine dilerlerse yerlerini kiralamak suretiyle ekstra kazanç sağlayacak. Yatırımın 8 ile 12 yılda kendini amorti etmesine imkân tanıyacak” diye konuştu.

Maliyetler artıyor

SİNPAŞ GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, gayrimenkul sektörünün büyümeye çalıştığını belirterek, “Sadece İstanbul değil Türkiye genelinde kaliteli konut ihtiyacı giderek artıyor. Arazi fiyatlarındaki artış ve arz-talep ilişkisi konut fiyatlarındaki artışı önemli ölçüde etkiliyor. Dolayısıyla yeni konutların fiyatlarında bir düşüş söz konusu değil. Mevcut enflasyon oranı, inşaat maliyetlerindeki artışla doğal olarak konut satış fiyatlarını artırıyor. Konut fiyatlarının 2013 yılında yine enflasyonun üzerinde bir artış göstermesi bekliyoruz” diye konuştu.

Tüketicilere konut alırken markalı konutlara yönelmelerini öneren Çelik, “Sadece konut alımında değil, teslim sonrası, ürününün arkasında duracağına inandığınız firmaların projelerini tercih edin. Biliyorsunuz bu ülke 80’li yıllarda çok ciddi bir kooperatif faciası yaşadı. Benzer şeyler olabilir demiyorum, ama köklü bir geçmişe sahip, inşaat kalitesine ve iç denetime önem veren firmalar yaptıkları işin arkasında durabildikleri için, markalı konutlara yönelmekte fayda var” dedi.

Haberin Devamı

Saray ve yalılar satışta

SİNPAŞ GYO olarak bu yıl bin 501 konut teslimi yapmayı ve 2013 yılında teslim cirosunu yıllık yüzde 18 artırmayı hedeflediklerini ifade eden Ömer Faruk Çelik, şöyle konuştu: “İstanbul Sarayları projemizde, fiyat aralıkları, 323 bin 558 TL ile 1 milyon 787 bin 325 TL arasında değişiyor. Vade farksız yüzde 20 peşin, 1 yıl sonra yüzde 20 ara ödeme ve kalan bakiyeyi de 72 ay taksitle ödeyerek ev sahibi olmak mümkün.”

Satılık konut ilanları için tıklayın

YARIN: KONUT ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!