Åžehit üsteÄŸmen 'koltuk' kurbanı

Güncelleme Tarihi:

Şehit üsteğmen koltuk kurbanı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2013 00:00

Suriye sınırında kontrol uçuşu gerçekleştirirken Amanos Dağları’nın Osmaniye sınırları içinde düşen savaş uçağıyla ilgili detaylar ortaya çıkmaya başladı.

Haberin Devamı

Pilot Üsteğmen Hamza Gümüşsoy’un şehit olduğu kazada, pilotun uçağı fırlatma koltuğu ile terk ettikten sonra paraşütünün açıldığı, ancak koltuğundan ayrılamayarak yere çakıldığı ortaya çıktı.

Dün İncirlik Hava Üssü’nden kalktıktan sonra saat 14.15’de düşen Merzifon 5’inci Ana Jet Üs Komutanlığı 151’nci Filo’ya ait F-16C’yı kullanan pilotunun ’atlıyorum’ mesajını bölgedeki kuleler aldıktan sonra geniş bir arama faaliyeti başlatıldı. Arama-kurtarma ekipleri kaza bölgesine ulaştığında çok zorlu bir tablo ile karşılaştı.

/images/100/0x0/55ea224ff018fbb8f86d510b
Osmaniye’nin Yarpuz yayla bölgesinde köylülerin duyduğu patlama sesi dikkate alınarak başlatılan arama-kurtarma çalışmasında, saat 18.00 sıralarında bazı uçak parçalarına rastlandı. Ancak havanın kararması, yağış, etkili olan sis ve bölgenin sığ ormanlık olması nedeniyle bu çalışmalar güçlükle yürütülebildi.

Haberin Devamı

BÖLGE ADAM ADIM ARANDI

Yüzlerce asker ve kurtarma ekipleri ile köylüler yaya ulaşılabilen bölgede her ağacın altında şehit pilot üsteğmen Hamza Gümüşsoy’a yaralı olarak ulaşma ümidi ile adım-adım arama yaparken, gece karanlığının bastırması, yağmur ve soğuk ile birlikte, GSM telefonların kapsama alanı dışında bulunan bölgedeki arama çalışmaları daha da zorlaştı.

/images/100/0x0/55ea224ff018fbb8f86d510d
Aramaya katılanlar, "Hamza Üsteğmen" diye megafonlarla ya da bağırarak pilottan bir cevap gelmesini umut etti. Önce uçağın enkazına, daha sonra da şehit pilotun kask ve cesedine ulaşıldığında aradan 8 saat geçmiş oldu. Arama ekipleri ve kriz masası arasındaki telsiz görüşmelerinde son anons ’Maalesef ex’ denilerek noktalandı.

KOLTUĞUYLA YERE ÇAKILMIŞ

Düşen F-16 savaş uçağı pilotunun kokpitten koltuğu ile birlikte fırladığı, paraşütü açılmasına rağmen koltuğunun ayrılmadığı ve bu ağırlıkla yere çakıldığı belirlendi.

Haberin Devamı

Osmaniye AFAD ile Amasya Merzifon Hava İndirme Ekibi tarafından şehit Üsteğmen Gümüşsoy’un cansız bedeni, gece saat 22.30 sıralarında, Zorkun Yaylası ile Keldaz Dağı arasındaki Ağanın Suyu mevkiinde uçağın enkazının bulunduğu yere 300 metre uzaklıkta ağaçlık alandaki toprak zeminde bulundu. Pilotun cenazesinin, bulunduğu anda sıcaklığını hala kaybetmediği belirtildi.

ARIZA Ä°HTÄ°MALÄ° ARAÅžTIRILIYOR

Uzmanlar koltuktan ayrılama işleminin otomatik gerçekleştiğine dikkat çekerek, "Ancak bu durumda bir arıza yaşanmış olabilir. Pilot manuel olarak kemerlerini çözebiliyor. Belki irtifa buna yetmedi. Veya Üsteğmen Gümüşsoy atlamanın etkisi ile baygınlık geçirmesi nedeniyle koltuktan kendi ayrılamamış olabilir" diye konuştu.

/images/100/0x0/55ea224ff018fbb8f86d510f
Fırlatma koltuğuyla birlikte yere çakılan pilotun Adana Adli Tıp’taki incelemesinde, kalça kemiklerinde kırıklar, başında koltuğun demirlerine çarpması sonucu darbe izleri bulunduğu, ayrıca yüksek irtifada nefes almasını sağlayan oksijen maskesinin hortumunun da fırlatmadan oluşan basınç farkı nedeniyle boynuna sarılı bulunduğu görüldü.

Haberin Devamı

ÅžEHÄ°T PÄ°LOT TOPRAÄžA VERÄ°LDÄ°

Şehit Pilot Üsteğmen Hamza Gümüşsoy'un  cenazesi, memleketi Aksaray'da toprağa verildi. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, aileye başsağlığı  dilemek için geldiği Aksaray'da ilk olarak, şehidin Coğlaki Mahallesi'ndeki  babaevini ziyaret etti. Orgeneral Erten, şehidin babası Yunus Gümüşsoy'a, olayla  ilgili bilgi vererek, kendisini teselli etti.

"Vatan sağ olsun" diyen baba Gümüşsoy da tek isteğinin, oğlunun yüzünü  son bir kez görmek olduğunu söyledi. Şehit Gümüşsoy'un cenazesi, baba ocağına getirildi. Bu sırada, şehidin yakınları gözyaşlarına hakim olamadı. Ayakta durmakta güçlük çeken anne Zübeyde Gümüşsoy'a, sağlık ekipleri müdahale etti.

Şehit Pilot Üsteğmen Hamza Gümüşsoy'un cenazesi, burada babasına gösterildi. Şehidin annesi de oğlunun tabutuna sarılarak öptü. İçişleri Bakan Yardımcısı Osman Güneş, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Kemal Yardımcı ve TBMM Plan Bütçe Komisyon Başkan Yardımcısı AK Parti Karaman Milletvekili Lütfi Elvan ve Aksaray Valisi Selami Altınok, şehidin naaşının getirildiği Ulu Cami önündeki törende, aileye başsağlığı diledi. Cenaze namazının ardından şehit Gümüşsoy, gözyaşları arasında Aksaray  Merkez Şehitliği'ne defnedildi. Törene, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, Merzifon 5. Ana  Jet Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral İsmail Güneykaya ile şehidin silah  arkadaşları, yakınları ve vatandaşlar katıldı.
       Â
'GÖKLERDE KENDİMİ HÜR HİSSEDİYORUM BABA DİYORDU'

Haberin Devamı

Şehit Üsteğmen'in babası emekli öğretmen Yunus Gümüşsoy, oğlunu uçurup, sevdasına gönderdiğini söyledi. Gümüşsoy, "Oğlum, 'göklerde kendimi hür hissediyorum baba’ diyordu" dedi.  Oğullarının şehit düştüğünü Mersin’deki yazlıklarında öğrenen ikisi de emekli öğretmen olan anne Zübeyde Gümüşsoy ve baba Yunus Gümüşsoy, bu sabaha karşı memleketleri Aksaray’daki evlerine geldi. Akrabalarının taziyelerini kabul eden 2’si kız 3 çocuk babası Yunus Gümüşsoy, oğlunu sevdasına uçurduğunu belirtti. Oğlunu en son 2 hafta İncirlik’deki nöbetinde gördüğünü ifade eden Gümüşsoy, "Kendimi göklerde hür hissediyorum baba’ diyordu. En son 2 hafta önce İncirlik nöbetinde görüşmüştük. Oğlumu vatana kurban verdim. Vatan sağ olsun" diye konuştu.

Haberin Devamı

"GURUR DUYUYORUM’

Anne Zübeyde Gümüşsoy ise evladını yetiştirip vatana yolladığını anlatırken, şöyle devam etti:

"Şehit olarak geliyor, acımı içime basacağım artık. En son telefonla görüştük. Çok şaka yapardı benim ile ilgili. Sürekli neşelendirirdi. Saygılıydı ve her zaman için gurur duydum oğlum. Tertemiz yetiştirdim. Vatana yolladım. Şimdi şehit olduğu için gurur duyuyorum."

DOKTOR OLMAK YERİNE PİLOTLUĞU SEÇTİ

Şehidin amcası Selahattin Gümüşsoy da yeğeninin uçmayı çok sevdiğini, kendi isteğiyle pilot olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Mesleğini severek yapıyordu. Öncesinde Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ni (GATA) kazanmasına rağmen kendisi Hava Harp Okulunu tercih etti. Küçüklüğünden beri 'pilot olacağım' derdi. Kafaya koymuştu. Ne kadar ısrar ettiysek de tıpı istemedi. En sonunda çocukluk hayali pilotluğu tercih etti, şehit oldu. Vatan sağ olsun. En son bir ay önce geldiğinde yüz yüze görüştük. Çok iyi olduğunu söylemişti. Uçuşlarla ilgili pek konuşmazdı. Uçarken 'özgürüm' derdi. Severdi uçmayı... Pilotluk sevdiği meslekti. Henüz bekardı. Evlendirmeyi düşündüğümüzde biraz daha beklememizi söylemiştik. Evlendirmeyi düşünüyordum ama olmadı. Ailenin tek erkek çocuğu olan yeğenimin iki de kız kardeşi var. Hep ailesini onları koruyup kollardı. Ailesinin tek erkek çocuğu olmasına rağmen kendine güveni her zaman tamdı. Dediğini, kafasına koyduğunu yapardı."

Şehidin kuzeni Atilla Gümüşsoy ise, "İyi bir subaydı. İyi eğitimliydi. Mesleğine aşık bir subaydı. Askeri okulu dereceyle bitirmişti" diye konuştu.

HAYALİ ’SOLOTÜRK’ PİLOTU OLMAKTI

Şehit Gümüşsoy’un, gövdesinde altın rengi ay-yıldız bulunan ’SoloTürk’ uçağı önünde çektirdiği fotoğrafı sosyal paylaşım sitesinde yayınlayan şehidin silah arkadaşları, Hamza Gümüşsoy’un en büyük hayalinin ’SoloTürk’ pilotu olmak olduğunu belirtti. Gümüşsoy’un 2008’de Hava Harp Okulu’ndan mezun ve bekar olduğu belirtildi.        

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!