Amanoslar'dan acı haber

Güncelleme Tarihi:

Amanoslardan acı haber
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2013 00:00

Osmaniye civarında dün bir F-16 düştü. TSK, düşen F-16 pilotunun son sözünün 'Atlıyorum' olduğunu açıkladı. Saatler süren aramanın ardından uçak enkazına ulaşıldı ancak ardından acı haber geldi. Pilot Üsteğmen Hamza Gümüşsoy şehit oldu. Şehit pilot ailenin tek oğluydu. Acılı ailesi gözyaşlarına boğuldu. Aksaray İl Müftüsü şehit ailesini ziyaret etti, taziye ziyaretinde bulundu. Şehit babası Yunus Gümüşsoy'a Kur'an-ı Kerim hediye etti ve ''Şehit evladın yerine al bunu bağrına bas'' dedi. Şehit babası da Kur'an-ı Kerim'i aldı ve öptü.

Haberin Devamı

Osmaniye sınırları içinde Amanos dağlarında düşen F-16 savaş uçağının enkazına dün saat 18.45'de ulaşıldı. Bir askeri yetkili, 3 helikopterle havadan yapılan aramalarda uçağın düştüğü yerin saptandığını, karadan da kayalık ve ormanlık alanda ilerleyen timlerin enkaz bölgesine ulaştığını belirtti. Aynı yetkili, uçak düşmeden saniyeler önce fırlatma koltuğuyla kokpitten ayrılan pilotun arandığını bildirdi. Ancak saat 21.15 sıralarında acı haber geldi. Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah, düşen F-16'nın pilotu Üsteğmen Hamza Gümüşsoy’un cenazesine Zorkun ve Yarpuz Yaylası arasındaki bir bölgede ulaşıldığını söyledi. Acı haberin gelmesiyle şehit pilotun memleketi Aksaray'daki baba ocağına ateş düştü.

Haberin Devamı

GENELKURMAY DUYURDU

Hürriyet
'Oğlumu uçurdum, sevdasına yolladım'

Osmaniye civarında Amanos Dağları bölgesinde F-16/C uçağının düşmesi sonucu şehit olan Pilot Üsteğmen Hamza Gümüşsoy'un babası Yunus Gümüşsoy, "Oğlumu uçurdum. Sevdasına yolladım" diyerek üzüntüsünü dile getirdi.
Hayali Solo Türk pilotu olmaktı
Şehidin en büyük hayalinin Solo Türk pilotluğu olduğu öğrenildi.  2008'de Hava Harp Okulu'ndan mezun şehit Hamza Gümüşsoy, evin tek oğluydu.

''ŞEHİT EVLADIN YERİNE AL BUNU BAĞRINA BAS''
Aksaray İl Müftüsü Bekir Gülçe, şehidin babasına Kur'an-ı Kerim hediye ederek, ''Evladın yerine bunu bağrına bas'' dedi. Şehit babası, Kur'an-ı Kerim'i aldı, öptü, alnına götürdü ve gözyaşlarına boğuldu.

Detayı için tıklayınız
Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde dün saat 22.50'de yapılan son açıklamada, "13 Mayıs 2013 Pazartesi günü saat 14.15'te Osmaniye civarında Amanos bölgesinde düştüğü bildirilen 5'inci Ana Jet Üs Komutanlığına (Merzifon/AMASYA) ait F-16/C uçağının pilotu Hv.Plt.Ütğm. Hamza GÜMÜŞSOY (2008-79) şehit olmuştur. Uçağımızın enkazına ve pilotumuzun naaşına ulaşılmıştır. Şehidimize Allah'tan rahmet, Yüce Milletimize, şehidimizin kederli ailesine ve silah arkadaşlarına başsağlığı dileriz. Kazanın nedeni Kaza Kırım Heyetinin incelemesi sonucunda belirlenecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur'' denildi.

CENAZE İNCİRLİK'E GETİRİLECEK

Şehit pilotun cenazesinin Zorkun ve Yarpuz Yaylası arasındaki Çağaşırlı mevkiinden helikopterle alınarak İncirlik Hava Üssü’ne getirileceği öğrenildi.

Haberin Devamı

DÜŞEN ASKERİ UÇAĞIN ENKAZI ARANIYOR / Foto Galeri

OSMANİYE-KİLİS-İSKENDERUN ÜÇGENİNDE ARAMA

Osmaniye yakınlarında Amanos dağlarında F-16 savaş uçağının kaybolduğu bilgisi üzerine Osmaniye, Gaziantep'in Nurdağı ile Hatay'ın İskenderun ve Dörtyol ilçeleri ve Adana'da alarm verildi. Jandarma, sivil savunma, itfaiye ve ulusal medikal arama kurtarma ekipleri çeşitli güzergahlardan Amanoslar'a sevk edildi.

Askeri yetkililer, Pilot Üsteğmen Hamza Gümüşsoy'un "Atlıyorum" mesajı verdiği anda F-16 savaş uçağının Gaziantep'in Nurdağı İlçesi semalarında olduğunu, aramaların Osmaniye, Kilis, İskenderun hattı üzerinde başlatıldığını belirtti.

İŞTE DÜŞEN UÇAĞIN ARANDIĞI BÖLGE / Foto Galeri

Haberin Devamı
İŞTE SAVAŞAN ŞAHİNİN GÖRÜNTÜSÜ

Hürriyet
410 km sonra düştü
Amasya'dan kalkan Türk F-16 uçağı yaklaşık 410 kilometre sonra Osmaniye Amanoslar civarında düştü.
Detayı için tıklayınız
3 HELİKOPTERLE BÖLGE TARANDI

F-16 savaş uçağının kaybolduğu Osmaniye sınırları içindeki Amanos dağlarındaki bölge belirlenince arama kurtarma çalışmalarına havadan 3 askeri helikopter de katıldı. Askeri helikopterlerin araması, Yarpuz-Cebel ile Zorkun Yaylaları arasındaki dağlık ve ormanlık arazi yapısına sahip Gürdüz Mevkii’nde yoğunlaştı. Karadan da askeri birlikler ve sağlık ekipleri orman yolundan bu bölgeye ulaşıp, sık ağaçlar arasında yaya timler halinde aramalara başladı. Osmaniye Devlet Hastanesi yanındaki alanda ise ambulans helikopter ile uzman sağlık ekibi, hazır duruma getirildi. 

Haberin Devamı

 

İŞTE F-16 UÇAĞININ DÜŞTÜĞÜ BÖLGE

KÖYLÜLER: BÜYÜK BİR PATLAMA SESİ DUYDUK

Yarpuz Yaylası yakınındaki köylerde oturanlar, büyük bir patlama sesi duyduklarını söyledi. Bu ifadelerin de ardından uçağın düştüğünde infilak ettiği üzerinde duruluyor.

Hürriyet
İşte o filo

Amasya’nın Merzifon ilçesindeki 5. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda 152. ve 151. F-16 filoları görev yapıyor. 151’inci filonun adı Tunç. Bu filoya bağlı f-16’lar düşman füze bataryalarını susturmak ve radarlarını etkisiz hale getirmek amacıyla füzeler taşıyor. Akıncı olarak bilinen 152. filonun görevi “av” ve “av önleme”. Uçak bu tür görevler için havadan havaya atılan AMRAAM ve Sidewinder füzelerini kullanıyor. Filo, bu uçuşlarını silah yüklü olarak gerçekleştiriyor. Block 50 olarak adlandırılan F-16’ları kullanan filo, uçuşlarını ana üssü olan Merzifon’da sürdürüyor. Filonun kullandığı tek kişilik F-16C’lerin kuyruklarında at üzerinde, elinde mızrak taşıyan akıncı figürü bulunuyor. F-16C’nin birim maliyeti ise yaklaşık 19 milyon dolar.

Cengizhan ÇATAL/ANKARA

Haberin Devamı

15 NOKTADA ARANDI

F-16 savaş uçağıyla irtibatın kesilmesinin ardından, uçağın düştüğü tahmin edilen Yarpuz Yaylası’na yakın bölgedeki Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçeleri arasında bulunan bin 500 metre rakımlı Huzurlu Yaylası bölgesinde arama çalışmaları başlatıldı.

Gaziantep kent merkezi ile İslahiye ve Nurdağı’ndan askerler, köy korucuları, AKUT ve sağlık ekiplerinden oluşan onlarca kişiden oluşan ekipler, Huzurlu Yaylası’nda 15 farklı noktada arama çalışması başlattı. Bölgedeki köylerde yaşayan vatandaşlar, dün saat 14.00 sıralarında havada uçak gördüklerini ancak daha sonra düştüğüne veya infilak ettiğine şahit olmadıklarını ifade etti.

ENKAZ BULUNDU, ACI HABER GELDİ

Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah, uçağın Osmaniye sınırları içindeki Yapuz bölgesine düştüğünü açıkladı. Yaklaşık üç saat süren arama çalışmalarının ardından uçağın enkazına ulaşıldı. Vali Cerrah, uçağın kokpit camı ve bazı parçalarına Çaksır Yaylası bölgesinde ulaşıldığını açıkladı. İlerleyen saatlerde ise acı haber geldi. Vali Cerrah, pilotun şehit olduğunu söyledi.

Hürriyet
F-16 savaş uçağınu bulmak için Osmaniye, Gaziantep'in Nurdağı ile Hatay'ın İskenderun ve Dörtyol ilçeleri ve Adana'da üçgeninde alarm verildi.


SURİYE TÜRK JETİNİ VURMUŞTU

22 Haziran 2012 tarihinde keşif uçuşu yapan ve silah taşımayan RF-4 tipi Türk savaş uçağı Suriye tarafından vurulmuş, olayda iki pilot şehit olmuştu.


PİLOTU BULMAK İÇİN DÖRT KOLDAN ARAMA YAPILDI

   

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!