Komşu’daki düğümü Türkiye’den gelecek oylar çözecek

Güncelleme Tarihi:

Komşu’daki düğümü Türkiye’den gelecek oylar çözecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2013 13:07

Bulgaristan'da yaşanan ekonomik krizin getirdiği erken genel seçimin resmi olmayan sonuçlarına göre iktidar düğümünü Türkiye'de kullanan 60 bin soydaş oyu çözecek.

Haberin Devamı

Sonuçlara göre komşuda parlamentoya giren 4 siyasi parti arasında tek başına iktidar çıkmadı. Siyasi gözlemciler, ikili koalisyon için Türkiye'den gelecek oyların dağılımından sonra partilerin milletvekili sayısının kesin olarak ortaya çıkacağını açıkladı.

Bulgaristan'da hayat pahalılığının getirdiği halk eylemlerinin ardından alınan erken seçim kararı sonrasında komşuda seçmen dün sandık başına gitti. Bulgaristan'da 6 milyon 500 bin seçmenin resmi olmayan sonuçlarına göre yüzde 50'si oy kullandı. Merkez Seçim Komisyonu'nun resmi olmayan sonuçlarına göre Boyko Borisov liderliğindeki GERP geçerli oyların yüzde 30.71'ini alırken Sergey Stanişev liderliğindeki Sosyalist Parti ise yüzde 27,02 oy oranında kaldı.

TÜRKLER GÜCÜNÜ KORUDU
Bulgaristan'da üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ülkenin üçüncü siyasi gücü konumunu koruyarak yüzde 10.59 oy aldı. Ülkedeki aşırı milliyetçi ve ırkçı söylemleri ile bilinen Volen Siderov'un başkanı olduğu ATAKA yüzde 7.38 oy olarak yüzde 4 ülke barajını geçerek meclise girmeye hak kazanan 4. siyasi parti oldu. Bulgaristan'da seçimler öncesi Hak ve Özgürlükler Hareketi'nden ayrılarak Hürriyet ve Şeref Halk Partisi'ni kuran Kasım Dal ve Korman İsmailov'un partisi ise yüzde 1'in altında oy alabildi.

Haberin Devamı

LAİK BİR PARTİ OLARAK YOLA ÇIKTIK
HÖH lideri Lütfi Mestan resmi olmayan ilk seçim sonuçlarının alınmasından sonra Ulusal Kültür Merkezi'nde yaptığı değerlendirmede, partinin kurulmasından bu yana kimliklerinin teste tabi tutulması nedeniyle ağır aşamalardan geçtiklerini söyleyerek, "Biz 24 yıl önce laik bir parti olarak yola çıktık. Bu konuda da imtihana tabi tutulduk. Ülkemizdeki ve ülke dışında oy kullanan seçmenler bizim seçtiğimiz bu yolun ne kadar doğru olduğunu bir kez daha gösterdi" dedi.

Seçim sonuçlarının, 'etnik parti' oldukları yönündeki iddiaları bir kez daha çürüttüğünü hatırlatan HÖH lideri Lütfi Mestan, "Partimizin adaylarına bakarsanız Bulgar ve Türk adaylarının yarı yarıya olduğunu görürsünüz. Bu yıl seçimlere Türkiye'den otobüslerde oy kullanmaya gelmedi" dedi.

Haberin Devamı

TÜRK SİYASETÇİYE İKİNCİ KEZ TÜRKÇE CEZASI

HÖH MİTİNGİNDEN RENKLİ KARELER

Bulgaristan Sosyalist Parti Başkanı Sergey Stanişev ise seçim sonuçlarını değerlendirirken, parlamento dışındaki partileri de kapsayacak bir hükümet kurarak ülkeyi krizden çıkarmak istediklerini söyledi.

TÜRKİYE'DEN GELEN OYLAR KİLİT
Bulgaristan'da seçim sonuçlarına göre, ülke barajını aşarak meclise giren dört siyasi partiden hiçbiri 240 üyeli parlamentoda tek başına iktidar için çoğunluk elde edemedi. İkili koalisyon için de seçim sonuçları partilere yeterli sandalye sayısını vermedi. Bulgaristan seçimleri için Türkiye'de açılan sandıklarda 60 bin soydaşın oy kullandığı bildirildi. Türkiye'den gelecek oyların siyasi partilere dağılımından sonra Sosyalist Parti ile HÖH'ün hükümet kurmak için yeterli sandalye sayısına ulaşması bekleniyor. Bu nedenle Bulgaristan'da hükümet düğümünü Türkiye'deki soydaş oyları çözecek gibi görünüyor. Türkiye'deki soydaş seçmenler HÖH'ten ayrılarak Hürriyet ve Şeref Hak Partisi'ni kuran ve ülkemizdeki oylara büyük ümit bağlayan Kasım Dal ve Korman İsmailov'a destek vermedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!