Bu okul elektriğinin yarısını karşılıyor

Güncelleme Tarihi:

Bu okul elektriğinin yarısını karşılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2013 10:36

Balıkesir'in Gönen İlçesi'nde, Ticaret Odası Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, çatısına konulan 36 güneş paneli ve bahçeye monte edilen rüzgar tribünü okulda tüketilen enerjinin yarısını karşılıyor.

Haberin Devamı

Güneş panelini öğrencilerinin yardımı ile kuran Gönen Ticaret Odası Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi yöneticileri, 10 ayda yaklaşık 2 bin evin bir günlük ihtiyacını karşılayabilecek 5 bin 400 kilovat-saat elektrik üretti.
Gönen Ticaret Odası Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, 130 bin lira harcayarak, öğrencilerin desteği ile satın aldığı 36 güneş panelini okulun çatısına monte ettirip, rüzgar tribününü de okulun bahçesine yerleştirerek, elektrik ihtiyacının yarısını karşılıyor. Projenin hizmete girmesiyle okulda üretilen 5 bin 400 kilovat-saat elektriğin, 2 bin evin bir günlük elektrik tüketimine eş değer olduğu belirtildi.

Proje Danışmanı Eğitim ve Yönetim Uzmanı Numan Özgüler, Yenilenebilir Enerjide Eğitim Projesi adını verdikleri bu çalışmaya, Balıkesir Üniversitesi (BÜ) Balıkesir MYO, BÜ. Gönen MYO ve Naturel Enerji Derneği 'nin katkıda bulunduğunu söyledi. Projenin 130 bin liraya mal olduğunu bu paranın 113 bin lirasının Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nın Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı'ndan sağladıklarını belirten Özgüler şöyle dedi:
"Eğitim ve uygulama amaçlı olarak ana binamıza, 7 bin 340 vatlık güneş panelleri, bahçemize de 5 bin 800 vatlık rüzgar türbini kurduk. Rüzgâr ve güneşten günlük 40-70 kilovat/saat enerji üretiyoruz. Günlük tüketimimizde değişkenlik göstermekle birlikte 40 ila 190 kilovat/saat diyebiliriz. Yani tükettiğimiz enerjinin ortalama yüzde okulda üretiyoruz. EPDK'yla yapmayı düşündüğümüz protokolle ürettiğimiz enerjiyi tükettiğimizle mahsuplaşma yöntemine gideceğiz. Yani ürettiğimiz enerjiyi EPDK'ya satacağız."

Haberin Devamı

Okul Müdürü Fahri Gülcan da, ilçede okullarının "Pervaneli okul" olarak adlandırıldığını açıkladı. Gülcan, yaptıkları bu çalışmanın geç kalan bir proje olduğunu belirtip, diğer okullara da sistemi değerlendirmeleri için çağrıda bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!