Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Taze Türk lokumları bunlar

Dekorasyon ve modada yerel kültürlere olan ilginin artmasıyla birlikte daha da popülerleşen Anadolu desen ve sembolleri, pek çok koleksiyona ilham oluyor

Haberin Devamı

1.Kilim       
Son birkaç yıldır yeniden popülerlik kazanmaya başlayan kilimler, yalın ve doğal İskandinav stilinin gözdesi olmuş durumda. Mekanlara Anadolu kilimlerinin sıcak baharat renkleriyle eklektik bir hava kazandıran kuzeyliler, böylece daha modern-eklektik bir hava yakalıyorlar.

2. İzmir
Amerikalı West Elm markası bahçe serisini hazırlarken İzmir ismini verdiği çift taraflı, el örgüsü, su geçirmez bir kumaş tasarlayarak yazlık ve kilimlerinde kullanmıştı. Renkler beyaz, lacivert ve taş rengi.

3. Topkapı Sarayı
Dekorasyon dergilerinde editörlük yaptıktan sonra Manhattan’da kendi mağazasını açan Katie Ridder, bu kez kendi yaptığı tasarımlarla dergilere konuk olup ödüller alıyor. Hindistan, Uzakdoğu ve Türkiye’den etkilendiğini söyleyen Ridder’ın tütün rengi yatakbaşı ve yastıkta ilham kaynağı Topkapı Sarayı olmuş.

Haberin Devamı

4. Anadolu
İsviçreli kumaş üreticisi Christian Fischbacher’in 2013 koleksiyonları arasında yer verdiği Anatolia, ikat desenli yarı-transparan kumaşlardan oluşuyor. Üzerindeki deseni ışık oyunlarıyla gösteren kumaşın sıcak tonlarda dört rengi yapılmış.

5. Boğaz
İstanbul’dan esinlenen pek çok yabancı tasarımcıdan biri de İngiliz Ross Lovegrove. “İstanbul’dan sonra bütün şehirler sıkıcı gelmeye başladı. Londra bile” diyen tasarımcı, Vitra için yaptığı Istanbul ve Freedom banyo koleksiyonlarında şehrin ve Boğaz’ın akışından ilham aldığını söylüyor.

6. İstanbul
“Orient (doğu) ile Oksident (batı) arasında bir köprü olmak istiyorum” diyen Alman tasarımcı Siba Sahabi’nin İstanbul adında bir koleksiyon çıkarmasına şaşmamak gerek. Dokuz adet İstanbul Twilight şamdan, şehrin silüetinden ilham alıyor.

7. Gaziantep
Geleneksel Anadolu el sanatlarından biri olan ve özellikle Gaziantep ve çevresinde gelişen bakırcılık sanatının ürünleri olan kapları Amerikan kırevi mutfaklarına sokmaya karar veren Pottery Barn, daha hafif ve ekonomik bir metal alaşımı kullanarak bu tencere, kova, kase ve sürahileri yaratmış.

8. İznik
İznik motiflerinin doğrudan ya da stylize edilerek kullanılmasına özellikle İngiliz kumaş markalarında çok sık rastlıyoruz. Tamamen doğal malzemeler kullanarak el boyama duvar kağıtları ve kumaş paneller yapan Fransız Iksel markasının İznik koleksiyonu da, 16’ıncı yüzyıl İznik tabaklarından ve çinilerinden ilham alıyor.

Yazarın Tüm Yazıları