Gözünü hırs bürümüş bankalar insafa gelsin

Güncelleme Tarihi:

Gözünü hırs bürümüş bankalar insafa gelsin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2013 00:00

Ekonominin daha da büyümesi için BDDK’nın sorumluluk alması gerektiğini dile getiren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan “Yok öyle çiftlik gibi hareket etmek. İstediğin faizi istediğin komisyonu dayatmak. Bunu yapan bankalarla ilgili evrakları bana getiriyorlar. Bankaların yüzde 4’lük insafsız kapatma komisyonlarını kınıyorum” dedi.

Haberin Devamı

EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası’nın faizleri biraz daha düşürmesi, bankaların da ‘kapama bedeli’ konusunda insafa gelmesi gerektiğini söyledi.  

‘Hürriyet Bölge Buluşmaları’nın üçüncü ayağı, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın katılımıyla Antalya Rixos Downtown Otel’de gerçekleşti. Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu’nun açılış konuşmasının ardından Bakan Çağlayan, ‘Antalya’dan Türkiye Ekonomisine Bakmak’ konulu toplantıda konuştu.
Merkez Bankası’nın faizleri düşürmekte geç kaldığını kaydeden Bakan Çağlayan, ekonominin daha da büyümesi için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) sorumluluk alması gerektiğini dile getirdi. Bakan Çağlayan, “Gözünü aşırı hırs bürümüş, kâr etmekten başka hiçbir şey düşünmeyen bankacılık sisteminin biraz vicdana, insafa gelmesi gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

AŞIRI KÂR HIRSI

Merkez Bankası’nın faizleri düşürmesinin piyasaya yansımadığını, bankaların hala eski alışkanlıkları devam ettirme isteğinde olduğuna değinen Bakan Çağlayan, “Allah’tan korkmak lazım. Tabii ki para kazanacaksın; bunun usulü, esası var. Dün IMF Başkanı aynı şeyi söylüyor, ‘Dünyanın bir çok bankasındaki aşırı kâr hırsı olmasaydı, dünya ekonomisinde daha az sıkıntılar çıkabilirdi’ diyor. Faizlerin düşmesiyle beraber yeniden kredisini revize etmeye çalışanların önüne yeni bir set koyuyorlar. Yeni bir usul buldular kendilerine, ‘Kapatma komisyonu.’ Neyi kapatıyorlarsa” diye konuştu.

BÖLGE BULUŞMALARI TOPLANTISI'NDAN KARELER

‘TAM BİR KASTİ FAUL’

Bankaların bu tutumunu ‘tam bir kasti faul’ olarak niteleyen Bakan Çağlayan şöyle devam etti:
“İşletme diyor ki ‘Faizler düştü, ben revize etmek istiyorum.’ ‘Olur ama yüzde 4 komisyon alırım’. Allah’tan korkmak lazım. Allah korkusu olacak biraz insanda. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir sistem yok. Böyle bir usül yok. Böyle bir faiz rakamı yok. Tanımlanmış bir alan var, konut kredilerinde yüzde 2’yi geçemez demişiz. Diğer kredilerde, tüketici kredilerinde böyle bir tavan getirmemişiz. Ama şimdi onu da getiriyoruz.”

BUNU YAPAN BANKALARI BİLİYORUM

Haberin Devamı

Hiç kimsenin sahipsiz olmadığını vurgulayan Çağlayan, vatandaşları, esnafı, KOBİ’leri bankaların tekeline bırakmayacaklarının altını çizdi. Bu konuda yeni bir düzenlemeyle bunlara sınır getirileceğini açıklayan Çağlayan şu bilgileri verdi: “Yok öyle çiftlik gibi hareket etmek. İstediğin faizi istediğin komisyonu dayatmak. Çok net söylüyorum, bunu yapan bankaları biliyorum. Bunu yapan bankalarla ilgili evrakları bana getiriyorlar. Ben sanayinin içinden geldim, hiç kopmadım sanayiden. Bankaların yüzde 4’lük insafsız kapatma komisyonlarını kınıyorum. Burada biraz insafa, vicdana davet ediyorum. Bu anlamda bankacılık sistemi ara sıra da olsa insafa gelecektir. İşini doğru yapanlara sözüm yok. Ancak bu şekilde bir çok bankanın gayri ahlaki bir davranış içinde olduğunu görüyor ve şiddetle kınıyorum. Türkiye ekonomisinin önüne konan bir takozdur, bariyerdir, engeldir.”

Haberin Devamı
BAKAN ÇAĞLAYAN ANTALYA'DA KONUŞTU

‘MERKEZ’ ELEŞTİRİSİ

Kendisinin ‘frenci’ olmadığına vurgu yapan ve fren yaparak bir yere gidilemeyeceğini anlatan Bakan Çağlayan, Türkiye’nin son yıllarda ekonomide elde ettiği başarıları sıraladı. Türkiye’nin yüzde 2.2 büyümeyle Avrupa’nın en hızlı büyüyen ilk üç ekonomisi içine girdiğine işaret eden Bakan Çağlayan, Türkiye’nin bu başarısı sayesinde, risk algılama primlerinin düşmeye başladığını kaydetti. Çağlayan, Türkiye’ye karşı son derece cimri Moody’s, Standard & Poor’s, Fitch gibi kuruluşların, Türkiye’nin notunu rezive etmeye başladıklarına değinerek, şöyle konuştu:

“Merkez Bankası korkuyu bırakıp, cesaretli hale gelip faizleri düşürdü. Keşke geçen sene düşürseydi. Keşke, dediğimiz zaman bunları yapsaydı. Arkadaşlara ‘Gelin faizi düşürün, dünyanın tersine gitmeyin’ dediğim dönemde keşke Merkez Bankası, son 1 ay önceki cesaretini geçen sene göstermiş olsaydı. Cesarete de gerek yok. Dünyayı okumak zorundasınız.”

Haberin Devamı

HAYRETLER İÇİNDE KALDIM

Zafer Çağlayan, Amerika’da 4 yıl önce yaşanan krizle birlikte dünyadaki tüm merkez bankaları baş aşağı faiz indirirken Türkiye’nin bu dönemdeki Merkez Bankası yönetiminin faizleri bir anda 16.25’e çıkarttığını söyledi.

Bu hamlenin kendisini hayretler içinde bıraktığını ve bunu hayatı boyunca unutamayacağını kaydeden Bakan Çağlayan, “Tüm dünya faiz düşürüyor, biz çıkarıyoruz. Endişemiz yok, sıkıntımız yok. Makro ekonomik dengelerimiz yerinde. Türkiye borçlanma problemi yok. Ama bizim Merkez Bankası tüm dünyanın tersine bir hareket gösterdi” diye konuştu.

Gözünü hırs bürümüş bankalar insafa gelsin

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, Hürriyet Reklam Grup Başkan Yardımcısı Gönül Birkiye, Hürriyet yazarları Ertuğrul Özkök ve Ayşe Arman ile öğle yemeği yedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberin Devamı

Topu taca atmasınlar

ZAFER Çağlayan, KOBİ’lerin ucuz finansmana erişmesi gerektiğine de dikkati çekerek, “KOBİ’lerin ucuz finansmana erişmesi için kredi kanallarının bankalar tarafından açılması gerekiyor. Onun için bankacılarımız topu taca atmasın, bana hikayelerden falan bahsetmesinler. Bankacılık sistemi bu ülkenin geleceği için bir şey yapmak istiyorsa KOBİ’leri desteklemek zorundadır” diye konuştu.

ENİS BERBEROĞLU ANTALYA'DA KONUŞTU

Çatır çatır gelir

FAİZLERİN bugünkü rakamlarda durmasının bir anlamı olmadığını dile getiren Çağlayan, “Merkez Bankası dünyayı daha iyi görecek ve bizim faizlerimizi de yüzde 2.5’lara kadar düşürecek mekanizmayı mutlaka işletmesi gerekiyor. ‘Aman efendim, dışarıdan yabancı fonlar gelir mi?’ Çatır çatır gelir, bal gibi gelir. ‘Türkiye’de faizler düşerse fon gelmez diyenler’ koca bir yalan söylüyor. Çok açık söylüyorum, bu faiz lobisinin tezgahıdır. Bugün dünyanın hiçbir yerinde şu anki faizlere rağmen yüksek verilen faizler yoktur. Para dünyada şu an gani, kendisine gidecek güvenli yer arıyor” dedi.

Hürriyet nerede ben orada

HÜRRİYET Bölge Buluşmaları’nın üçüncü ayağı Antalya’da yaptığı konuşmada, Hürriyet’in hayatında çok önemli ve seçkin yeri olduğunu söyledi. Bakan Çağlayan, bu durumu “Hürriyet nerede ben orada. Ben bunu görev kabul ediyorum” sözleriyle aktarırken 1987 yılında 30 yaşındayken Ankara Sanayi Odası’nın en genç meclis üyesi ve hemen iki yıl sonra, 1989’da en genç yönetim kurulu üyesi ve 1995’te Ankara Sanayi Odası’nın en genç başkanı seçildiği dönemlerde, kendi ifadesiyle hayatının ‘en’lerinde Hürriyet’in çök önemli destekleri olduğunu kaydetti.

/images/100/0x0/55eb4f34f018fbb8f8b8f703

50 milyon turist hedefi

HÜRRİYET Dünyası, medyadaki yeni kuralları, gelişme ve değişim sürecini Antalya’da iş dünyasıyla paylaştı. ‘Hürriyet Kırmızı Kent Ödülleri’ kapsamında Hürriyet Dünyası’nın, İzmir ve Ankara’nın ardından Antalya’da düzenlediği toplantı, Rixos Downtown Otel’de gerçekleşti. TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Burak Tonbul Antalyalılar ve turizmciler olarak Hürriyet’in kuvvetli bir ekiple Antalya’da olmasından dolayı mutlu ve gururlu olduklarını aktardı. Turizmciler olarak 40 yıl önce bir maratona başladıklarını ve hala büyük heves ve enerji ile devam edip koştuklarını anlatan Burak Tonbul, “40 yıl önce ilk defa İzmir’e inerek başlayan charter operasyonları bugün ülkemizde 30 milyon barajını aşmış bir turist akımı var, artarak devam ediyor. Önümüzde 2023 yılında 50 milyon turist, 50 milyar dolar hedefi ile devam ediyoruz. Bu hedefler her gün büyüyerek devam ediyor. Türkiye artık dünyanın en önemli 5 destinasyon ülkesinden turist çağıran, turist alan ülkelerinden biri. Buradaki başarı hepimizin diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

TURİZMİN İKİNCİ EVRESİ

Artık turizmin ikinci devresine geçtiklerini vurgulayan Burak Tonbul, şu görüşleri dile getirdi:

“Turizmin ikinci devresi şudur; Artık bir destinasyon ülkesi olmaktan, kaynak pazar ülkesine doğru gidiyoruz. Bu da ülkemizdeki refah seviyesi ve kültürün artmasıyla doğru orantılı. Son 5 yılda özellikle büyük keyifle izliyorum ki insanlar, halkımız turizmi iyice kanıksadı. Akrabalarının veya birilerinin yazlıklarına gitmekten artık tatil yapar, kendi tatillerini satın alır oldular. Burada özellikle yaptığı yayınlarla bizim TÜRSAB olarak ortaya koyduğumuz erken rezervasyon kampanyasına verdiği desteklerden dolayı Hürriyet’e, ekibine, başta Enis kardeşime çok teşekkür ediyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!