Frankfurt’ta anlamlı bir tören...

ALMANYA’da Türklerin, Almanların hatta diğer milletlerden yabancıların bildiği, adını mutlaka duyduğu bir vakıf var; Dr. Yaşar Bilgin’in başkanı olduğu Türk-Alman Sağlık Vakfı.

Haberin Devamı

1988 yılında göçmenlerin sağlık konularında araştırmalar yapmak, hasta-doktor arasında dil yetersizliğinden kaynaklanan sorunları gidermek gibi amaçlarla Dr. Yaşar Bilgin’in Türk ve Alman meslektaşlarıyla temelini attığı bu vakıf 25. kuruluş yıldönümünü kutluyor. Bizim de katıldığımız tören, önceki gün Frankfurt’ta yapıldı. Frankfurt’ta ünlü botanik bahçesi Pal-mengarten’in içindeki Gesellschaftshaus adlı tarihi binanın salonunda yapıldı. Bu arada belirtelim Palmengarten Botanik Bahçesi 1868 yılında açılmış. O dönem kentin nefes alacak adeta bir akciğeri gibi bir alana ihtiyacı olduğunu düşünüp kentin merkezinde tam 22 hektara yayılı bu parkı kurmuşlar. Parkı açmakla kalmamışlar. Dünyanın dört bir yanından egzotik bitkileri de getirmişler. Camekânlarda bunları yetiştirmişler. Şimdi park hem halkın gezdiği bir yer, hem de Frankfurt Üniversitesi’nin bir araştırma laboratuvarı gibi çalışıyor.
Tören öncesi parkı kısmen görebildik. (İstanbul Üniversitesi’nin botanik bahçesinin ise Diyanet İşleri Başkanlığı’na verilmek istendiğini öğrenince Rektör Prof. Yunus Söylet’in kulaklarını çınlattık! Sepetçiler Kasrı da yönetim kurulunda Esra Erdoğan Albayrak’ın bulunduğu Yeşilay’a verilmişti.)
İstanbul’da Gülhane, Yıldız ve Emirgan parklarının ne zaman yağmalanacağını düşünmemek elde değil.

Haberin Devamı

BOTANİK BAHÇESİ

Keşke belediye başkanlarımız, politikacılarımız, bilim insanlarımız yurtdışı seyahatlerinde böyle parkları da gezip görseler.
Görüp geziyorlar da ne olduğunu fark etmiyorlar! İşte böyle bir parkın içindeki yeni Rönenans stili tarihi binanın içinde bin metrekarelik salonda yapılan törende Almanya ve Türkiye’den bakanlar, rektörler, profesörler, doktorlar, milletvekilleri, ekonomi, sanat dünyasından kalabalık bir davetli topluluğu vardı.
Bu arada görebildiklerimiz, ayak-üstü de olsa konuşabildiklerimizden bazılarını sayarsak...
Sağlık Bakanı Vekili Çorum AK Parti Milletvekili Agah Kafkas, İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, Tekirdağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Malatya İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Cemil Çelik, Uludağ Üniversitesi’nden Prof. Dr. Müfit Parlak, Çorum Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Reha Metin Alkan, Giessen Justus-Liebig Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Joybrato Mukherjee, Almanya’dan CDU Milletvekili İsmail Tipi, Yeşiller Partisi Milletvekili Mürvet Öztürk, Fatih’in kardeş kenti Wiesbaden Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Helmut Müller, Frankfurt Başkonsolosu Ufuk Ekici, Eyalet Sağlık Bakanı Stefen Grüttner, Türk-Alman Cemiyeti Başkanı eski Milletvekili, Müsteşar Dr. Gerd Andres, Malatya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Fahri Profesör Klaus Sinterhauf, Alman Bilim Bakanlığı eski Müsteşarı Prof. Dr. Joachim Felix Leonhard, işadamları dernekleri başkanları Prof. Dr. Recep Keskin, İhsan Önen, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Başkanı Süleyman Çelik, Galatasaray Kulübü danışmanı Ebru Köksal... Bunlar bizim sayabildiklerimiz...

Haberin Devamı

Daha çok Yaşar Bilgin’ler lazım

Vakfın Başkanı Dr. Yaşar Bilgin, “25 yılı bir güne sığdırmak zor. Almanya’daki sorunlar malum ve sağlık da insan için önemli. Vakıf olarak yıllardan beri bunun önemini anlatıyor. En başta sağlık, sağlıklı yaşamak için gerekli koşulların yaratılması bir insanlık hakkıdır. Devletler de bunu yerine getirmek zorundadır” diyor.
Törende konuşan Agah Kafkas, babasının da Almanya’da çalışmış bir işçi olduğunu söyledi. Ailesinin yarısı Almanya’da Frankfurt’ta yaşıyormuş... Dr. Bilgin’in çalışmalarına hem babası, hem de Almanya’da yaşayan göçmenler adına teşekkür etti.
Akşam da aynı salonda davetlilere bir yemek verildi. Salon dediğimiz bin metrekarelik bir alan. Bu bina harpte tesadüfen az zarar görmüş. Her şey orijinali gibi duruyor. 16-17 metre yüksekliğindeki tavanda iki devasa abajur. Duvarlarda yağlıboya resimler. Bu tarihi atmosferdeki yemeğe Hessen Eyalet Hükümeti adına Başbakan Yardımcısı ve Adalet, Uyum, Avrupa İlişkileri Bakanı Jörg Uwe Hahn da katılıp yaptığı konuşmada “Bizim daha fazla Yaşar Bilgin’lere ihtiyacımız var” dedi. Türk-Alman Sağlık Vakfı sadece sağlık alanında çalışmalar yapmıyor. Uyuma katkı için çok çeşitli projeler üretiyor. Dostluk ve diyaloğa katkı için Almanya’nın önemli ödülleri arasında olan Genç Ödülü ile Avicenna Ödülleri’ni veriyor.
Genç ödülü jürisinde olan Dr. Andres, bu yıl ödülü Türkleri öldüren ırkçı çeteyi araştıran Alman Meclis Komisyonu’na vereceklerini söyledi. Yemekte yanımda oturan Dr. Andres tam bir Türk dostu. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi kendisine doktora payesi vermiş. Sık sık Zonguldak’a gidiyormuş. Eski Alman Başbakanı Schröder nasıl diye sorduk; “Yaşlılıkta kadınla evlenmek zordur... O da evden uzaklaşmak için çeşitli ülkelerde konferanslar veriyor. Yıllık gelirinin 4 milyon Euro kazandığı söyleniyor” dedi gülerekten... Masamızda olan Ebru Köksal da farklı bir açılım içinde olan Galatasaray’ın Wiesbaden’de açmak istediği spor okulunu anlattı. GS’nin bu konuda sürprizlerine hazır olun.

Haberin Devamı

F.N. kurucusu Demiroğlu’na ödül

Törende ve akşam yemeğinde Giessen Üniversitesi’nden Prof. Thomas Linn de vardı. Prof. Thomas Linn çok önemli bir bilimadamı. “Tip 1” şeker hastalığının kökünü kazımak için gece-gündüz çalışıyor. Okurlarımız hatırlayacaklar. Geçen yıl şubat aylarında yazmıştık. Dr. Yaşar Bilgin ile Prof. Dr. Linn geçen yıl İstanbul’a gelmişlerdi. Dr. Bilgin’in girişimiyle İstanbul ve Giessen üniversiteleri şeker hastalığını tedavi için ortak çalışmaya başlamışlardı. Yazımızdan sonra okurlarımız bizi telefon bombardımanına tutmuşlardı.
Bu konuyu hem Prof. Linn’e hem de Dr. Bilgin’e sorduk.
“Gelişmeler ne durumda?” dedik. Bu konudaki gelişmeleri de pazar günü yazacağız. Türk Alman Sağlık Vakfı’nın 25. yılının anısına, vakfın kuruluşunda büyük emeği olan Prof. Dr. Cem’i Demiroğlu’na da bir ödül verildi. Ödülü F.N. Grubunun genel idari koordinatörü Dr. Sinan N. Aran aldı.

Haberin Devamı

Milletvekillerine yeni haklar
 
KİM demiş, Meclis’te anlaşma olmuyor diye? Buyurun size tam anlaşma…
Kendi menfaatleri olunca  saniyesinde anlaşıyorlar. Onlar Meclis’e kendi durumlarını düzeltmek için gidiyorlar. Nohuta, kömüre, paraya oy satan diğer vatandaşlar gibi kendine de zarar veren akılsız vatandaşı kim insan yerine koyar?
Eskiden Anayasa’da milletvekillerinin haklarında yapılan iyileştirmelerin gelecek seçimden sonra  uygulanacağı hükmü vardı. Onu kaldırmakta da hemen anlaştılar.
Milletvekilliğinin böyle avantajları olduktan sonra vekillik yarışı daha da sertleşir. Vekillik  vatana millete hizmet için değil menfaat için istenir!
Muhalefetimize de tebrikler. Muhalefet yok, diyenlere var olduklarını ispatladılar. Çaresiz ve  yalnız Türk insanı olduk. “Suskunluk, zulmedeni cesaretlendirir zulme uğrayanı ezer” (K. Ellie) “İnsanlardaki akıl tembelliğini gördükçe her şeyi yapabileceğimizi anladık” (Goebbels- diktatör Hitler’in yardımcısı)
Dinçer ÖNAL- Hukukçu
 
Arsa birim fiyat tespit komisyonları çalışmaya başladı
 
BELEDiYELERiN iştahısını kabartan 4 senede bir yapılan arsa rayiç değer tespit komisyonları toplanmaya başladı.
2014 senesinde ödenecek emlak vergisine esas olacak arsa rayiç birim fiyatları için Bakırköy Belediyesi tarafından istenilen fiyat artışları oldukça yüksektir.
Mahalle Muhtarı olarak benim görüşüme göre oldukça fazla olan bu değerleri kabul etmek imkânsızdır. Ben Yeşilköy Mahalle Muhtarı olarak Kabul etmeyerek itiraz ediyorum. Enflasyonun resmi olarak %8 lerde dolaştığı bir ülkede işçi, memur maaşlarına senede ortalama   %3-4 zam yapılan bir ülkede istenilen %300 lere yaklaşan bu bedeller kabul edilemez. Üstelik zaten her sene yeniden değerlendirme oranında emlak fiyatları zaten artmaktadır.
4 senede bir fahiş fiyat istemek de nedir. Eğer artış yapılacak semtte çok büyük değişiklikler olmamış ise bu artışlara gerek bile yoktur.
Bakırköy belediyesince bu artış oranlarında makul seviyede anlaşma olmaz, halk düşünülmez, bedeller üzerinde anlaşma olmaz ise ve Yeşilköylüler tarafından da fazla olduğu söylenir ise YARGI YOLU sadece muhtarlara açık olduğundan gereken yapılacaktır.
Bülent YURTSEVER - Yeşilköy Mahalle Muhtarı-BAKIRKÖY
 
YARIN: Atatürk, Bulgaristan’daki Türklere parti kurmak için hangi uyarıda bulunmuştu

Yazarın Tüm Yazıları