Burslu AB eğitimi

Güncelleme Tarihi:

Burslu AB eğitimi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2013 00:00

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın girişimleriyle 2010’da başlatılan Avrupa Koleji Yüksek Lisans Burs Programı kapsamında bu yıl 20 öğrenci Avrupa Koleji’nde eğitim alacak.

Haberin Devamı

Nitelikli AB uzmanı yetiştirmek için başlatılan burs programıyla, başarılı Türk gençleri Avrupa Koleji’nin yurtdışındaki kampüslerine gönderiliyor. Burs almaya hak kazananlar, Avrupa Disiplinlerarası Çalışmaları, AB Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi Çalışmaları, Avrupa Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Çalışmaları, Avrupa Ekonomik Çalışmaları ve Avrupa Hukuku Çalışmaları konularında eğitim alıyorlar. Türkiye’de faaliyet gösteren özel sektör firmaları ve sivil toplum kuruluşları tarafından finanse edilen burs programıyla, 2010-2011 akademik yılında 14, 2011-2012’de 19 ve 2012-2013’te de 22 öğrenciye burs imkanı sağlandı. 2013-2014 akademik yılı için de 15’i özel sektör ve sivil toplum kuruluşundan olmak üzere 19 kişiye burs sağlandı. Bunlara ek olarak Avrupa Koleji de 1 Türk öğrenciyi burslu okutma kararı aldı. Böylece 20 tam burslu öğrenci, Eylül 2013’te eğitimlerine başlayacak.
Burs için başvuru tarihleri her yıl ekim ve kasım ayında Avrupa Birliği Bakanlığı’nın internet sitesinde duyuruluyor. Öğrenciler, eğitim alacakları bölüme bağlı olarak, Avrupa Koleji’nin Belçika ya da Polony kampüslerinden birinde, bir yıllık yüksek lisans eğitimi alıyorlar. Avrupa Koleji’nde yürütülen tüm yüksek lisans programları İngilizce ve Fransızca dillerinin her ikisini de içeriyor.
Program kapsamında sağlanan burslar eğitim ve konaklama giderlerini kapsıyor. Her programın ücreti farklı oluyor.

BURS VERENLER

Haberin Devamı

Anadolu Grubu, Denizbank, Doğuş Holding, Eczacıbaşı, Hacı Ömer Sabancı Holding, İnan Kıraç (bireysel destek), Kibar Holding, Mutlu Akü, Organik Holding,  Sanko, Şölen Çikolata Gıda, Tekfen Vakfı, Vehbi Koç Vakfı, Yaşar Holding, Zorlu Holding.

Çokkültürlü ortam

Melis Kurucu (27, Belçika-Avrupa Birliği Politikaları ve İdari Çalışmaları):
Anadolu Üniversitesi, İktisat bölümü 2008 yılı mezunuyum. Mezun olduktan sonra Portekiz’de, AB Ekonomisi üzerine iki yıllık yüksek lisansımı 2010 yılında tamamladım. AB kurumlarına çalışan birçok üst düzey yöneticinin mezun olduğu College of Europe’ta okumak için AB Bakanlığı’nın sağladığı burs programına başvurdum. Uzun ve zorlu bir başvuru sürecinden sonra kabul edildim. Burada AB kurumları ve kurumların işleyişleri, AB politikaları ve aday ülke olarak Türkiye ile ilişkileri hakkında kapsamlı bir eğitim alıyorum. Uluslararası ve çokkültürlü bu ortamda olmaktan çok mutluyum. Burada yaptığımız öğrenci kulübü çalışmaları ve aldığımız derslerle edindiğim müzakere teknikleri tecrübeleri çok yararlı. AB karar verme süreçleri üzerine AB Konseyi’nde yaptığımız simülasyonlar ile kazandığım tecrübeler ile Türkiye’nin AB sürecine en iyi şekilde katkıda bulunmak isterim.

Haberin Devamı

SOSYAL AÇIDAN KATKI

Günhan Gönül (24, Belçika-Brugge AB Hukuku yüksek lisans öğrencisi)
Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyum. Burada okumanın çok büyük bir avantaj ve ayrıcalık olduğunu düşünüyorum. Eğitimin İngilizce ve Fransızca olması çok iyi. 50 ülkeden öğrenci geliyor. Sosyal açıdan da çok şey katıyor. Burada öğrenciler biraraya gelerek kendi kültürlerini tanıttıkları bir etkinlik yaptılar. AB ve Dışişleri Bakanlıkları bize destek oldu Türkiye’yi tanıttık. Eğitim akademik açıdan gerçekten çok zorluyor ama insana çok şey katıyor. Türkiye’ye döndükten sonra akademik kariyer yolunda devam ederek ileride Türk hükümetine ve Avrupa ile ticaret yapan şahıslara hukuki danışmanlık vermek istiyorum.

Haberin Devamı

DİĞER EĞİTİM HABERLERİ:

Bakan Avcı: Kayıt parası alınmayacak

MİLLİ Eğitim Bakanı Nabi Avcı eğitim muhabirleriyle biraraya geldi. Avcı “Kayıt kabul dönemlerinde ve diploma verilirken kesinlikle ‘gönüllülük’ adı altında bile velilerden bağış, aidat talep edilmeyecek. Bu yönetmelik yürürlüktedir. Herhangi bir ad altında okul aile birlikleri velileri düzenli aidat ödeme gibi icbar edici kararlar alamayacaklar. Okullar açıldığında, kayıt kabul dönemlerinde velilerden hiçbir başlık altında, aidat, bağış alınmayacak” dedi.

Teknik öğretmenlere mühendislik yolu

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, YÖK’ün teknik öğretmenlerin mühendis olabilmelerinin önünü açacak düzenleme için çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Günay, bugüne kadar yaklaşık 72 bin kişinin teknik öğretmen unvanıyla mezun olduğunu, bunların birçoğunun yaşadıkları sıkıntı nedeniyle mühendislik yapmak istediğini ifade etti. Mühendis olmak isteyen teknik öğretmenleri, 2 yarı yıllık bir tamamlama  programına tabi tutacaklarını dile getiren Prof. Dr. Günay, “Tamamlama programı için ÖSYM’nin yapacağı sınavdan en az 50 almak gerekiyor. Programlarda başarılı olanlar mühendis unvanı alacak. Teknik öğretmenlerin mühendislik tamamlama eğitimine dair süreç işliyor, büyük ölçüde prosedürler tamamlandı, yol haritasını çizdik yakında uygulamaya başlayacağız. Tamamlama programlarının hangi üniversitelerde yapılacağın, sınavın içeriği ve program takvimi önümüzdeki günlerde belirlenecek. YÖK, bu çalışmayla yıllardır kronik hale gelen bir sorunu çözecek. Beş yıldır, mesleki ve teknik eğitimin sorunlarının çözümü ve düzenlenmesine dair çaba sarf ediyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Liseliler projeleriyle yarışıyor

BU yıl 22’ncisi düzenlenen Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması 7 Mayıs Salı günü başladı. MEF Eğitim Kurumları tarafından düzenlenen etkinlik yarın sona erecek. Yarışmaya Türkiye’nin de bulunduğu toplam 26 ülkeden 165 lise öğrencisi, 90 projeyle katılıyor. Öğrenciler çevre, teknoloji, sağlık, kozmetik ve daha birçok alanda geliştirdikleri projeleriyle yarışıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!