Alkol ve hız denetimi daha da artacak

Güncelleme Tarihi:

Alkol ve hız denetimi daha da artacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2013 14:54

Demet Akalın’ın “‘İstinye Park çıkışı alkol kontrolüne üfledik. Bu saatte içecek kadar dertli değilim henüz” tweetine neden olan öğle vakti alkol kontrolünün gerekçesi anlaşıldı. Demet Akalın gündüz vakti alkol kontrolünü eleştirse de radarla hız denetimi 5 saate çıkacak, alkol denetimleri yüzde 20 artacak, araç kullanırken cep telefonuyla konuşan, emniyet kemeri, kask takmayanlar yanacak.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea5a47f018fbb8f87a6045
Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı verilerine göre 2011 yılı sonunda Türkiye genelinde 312 bin trafik kazası meydana geldi. Bu kazalarda 3 bin 835 kişi yaşamını yitirirken, 238 bin kişi de yaralandı. Son 10 yılda meydana gelen kazalarda hayatını kaybedenlerin sayısı ise 90 bine ulaştı. İşte Türkiye, trafik kazaları nedeniyle meydana gelen ölümleri yüzde 50 azaltmak için harekete geçmesinin ardından Trafik Güvenliği Eylem Planı uygulamaya konuldu.

Planda yol güvenliğinin artırılması; sürücü, yaya ve öğrencilerin eğitiminin yanı sıra denetim ve cezaların artırılması da yer alıyor. İçişleri Bakanlığı yaklaşık 23 milyon sürücünün olduğu Türkiye’de, 2011 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü ekiplerince 18 milyon 128 bin sürücü; Jandarma ekiplerince ise 11 milyon sürücü denetime tabi tutuldu. Emniyet ekipleri, 3.5 milyon sürücüye alkol denetimi yaparak, yaklaşık 309 bin kişiye ceza kesti. Jandarma ekipleri ise 550 bin sürücüye alkol denetimi yaptı.

Haberin Devamı

GÜNDÜZ SAATLERİNDE ALKOL DENETİMLERİ ARTACAK

İşte Trafik Güvenliği Eylem Planı çerçevesinde Emniyet Genel Müdürlüğü alkol denetimlerini yüzde 20 artırıp, caydırıcı önlemler alarak alkollü araç kullanımını en aza indirmeyi planlıyor.  Bu hedefe ulaşmak için genelde akşam ve gece saatlerinde yapılan alkol denetimlerinin, gündüz saatlerine de yayılması kararı alınmış bulunuyor.

ASFALTI AĞLATAN YANACAK

Plan çerçevesinde Emniyet’e bağlı trafik birimlerinin günlük çalışmalarının yüzde 30’unu hız denetimi oluşturuyor. Her bir radar aracı ile gündüz 5, gece 3 saat hız denetimi yapılıyor. Jandarma ise radarla günlük 4 saat hız denetimi yaparken; bu süreyi 2015 yılına kadar gündüz 4, gece 1 saat olacak şekilde 5 saate çıkaracak. Emniyet birimleri de hız denetimlerini yüzde 15 artıracak. Zaten Emniyet, hız denetiminin sadece radar işaretinin olduğu yerlerde yapıldığı izlenimini ortadan kaldırmak için ‘radar levhalarını’ toplama kararı aldı. Böylece sürücülere ‘hız sınırını aşmayın, biz her yerde olabiliriz’ mesajı verildi.

Haberin Devamı

Planın bir diğer önemli noktasını ise emniyet kemeri ve çocuk koltukları oluşturuyor. Şehir içinde yüzde 44 olan emniyet kemeri takma oranının yüzde 70’e; şehirler arası yollarda yüzde 76 olan takma oranının yüzde 90’a çıkarılması için ‘kemer takma’ denetimleri artacak. ‘Bu son olsun, söz veriyorum, her zaman takacağım’ denilse de gözünün yaşına bakılmayacak.
Çocuk koltukları kullanma oranının yükseltilmesi için de denetimler yüzde 20 artacak.

Motosiklet sürücülerinin kask kullanımını artırmak için de yoğun denetim planları yapılırken; denetimler sayıları her yıl artırılacak olan ‘fahri trafik müfettişleriyle’ desteklenecek.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!