Kadının alınteri para etmiyor

Güncelleme Tarihi:

Kadının alınteri para etmiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2013 00:00

Resmi rakamlar mevsimlik tarım işçilerinin zor yaşam koşullarını ortaya koyarken özellikle kadınların durumu dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Ege Bölgesi’nde mevsimlik çalışan kadın tarım işçileri günlük 27 ile 34 TL arası ücretlere çapa sallıyor.

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) tarımsal işletmelerde 2012 yılında mevsimlik tarım işçilerinin ortalama günlük ücretlerini açıkladı. Buna göre bir önceki yıla oranla yüzde 14.9’luk artış yaşanırken, mevsimlik işçilerde en yüksek ortalama günlük ücret kadın işçi için günlük 40.79 TL ücret ile Ordu, erkek işçi için ise günlük 57.72 TL ücret ile Ardahan ilinde gerçekleşti. En düşük ücret ise kadın işçiler için 23.99 TL ile Balıkesir, erkek işçiler için de 32.67 TL ile Hatay’da oldu.

Ege pek çok ilden geride

Tarımın önemli bir sektör olduğu ve yüksek katma değerli ürünleriyle bilinen Ege Bölgesi ise Türkiye ortalamasının üstünde bir tablo çizemedi. Aydın, Balıkesir, Çanakkale, İzmir ve Manisa’da çalışan mevsimlik tarım işçilerinin günlük ücretleri Ordu, Sakarya, Samsun, Düzce, Antalya, Giresun ve Isparta’nın gerisinde kaldı. Özellikle kadın işçilerin çok düşük ücretlere çalıştığı Ege’de İzmir hariç sürekli tarım işçisi olan kadınların aldığı ücretler istatistiklerde yer almadı. Bu da Ege’deki kadın tarım işçilerinin kayıt dışı çalışması olarak yorumlandı.

Haberin Devamı

Asgari ücretin altında

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ferdan Çiftçi, Türkiye’de tarımda maliyetler içinde diğer sektörlerde olduğu gibi işgücünün bir yük gibi ele alındığını belirterek “TÜİK verileri de bizim alanda yaptığımız çalışmaları teyit eder yönünde. Tarım işçisinin aldığı ücret çok düşüktür. Üstelik adı üstünde mevsimlik olan bu ücretlerin tüm yıla yayılmadığını düşünürsek asgari ücretin çok altında bir rakamdan bahsediyoruz. Ayrıca bu işçilerin tamamına yakını sosyal güvenceden yoksun çalışmaktadır” diye konuştu.

KAYIT DIŞI

Sürekli tarım işçisinin mevsimlik işçilere çok daha az olduğunu kaydeden Çiftçi, “Sürekli tarım işçisi dediğiniz bir işletmenin içinde sürekli yer alan, kahya tarzı çalışanlardır. Onların da ücretleri çok düşüktür ancak kadın emeği daha kayıt altında olan bu alanda değil asıl üretimin yapıldığı mevsimlik alanda yoğundur” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Kadın işgücü hiçe sayılıyor

Ayrıca bu işçiler üzerinden para kazanan simsarlar olduğunu, işçi ihtiyacı olan işletmeden bulduğu kişi başına 7-8 TL aldığını dile getiren Çiftçi, “En önemli sorunlardan biri de kadın ve erkek ücretlerindeki eşitsizliktir. Oysa tarlalarda, seralardaki işçilerin yüzde 90’ını kadınlar oluşturmaktadır. Burada kadın emeği değersizleştirilmekte, hiçe sayılmaktadır. Çiftçinin maalesef kazanamadığı, verecek parası olmadığı doğrudur ancak bunu alınteri üzerinden finanse etmek kadar yanlış bir şey yoktur. Bu kapitalist sistemin yarattığı bir sorundur. Üreticilerimizin bunun da bilincinde olması gerekir” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!