Çiftçilere ucuz kredi

Güncelleme Tarihi:

Çiftçilere ucuz kredi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2013 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan, çiftçiye de düşük faiz müjdesi verdi.

Haberin Devamı

Erdoğan, “Çiftçiye kullandırılan faiz oranlarını çeşidine göre yüzde 0, yüzde 5-9 aralığına çektik. Ziraat Bankası’nın kredi faizlerini birer puan daha düşürüyoruz” dedi.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Ziraat Bankası’nın çiftçilere uyguladığı kredi faizi birer puan düşürdüklerini açıkladı. Esnafa düşük faizle yatırım kredisi kullanma imkanı sunduklarını hatırlatan Erdoğan, “Faizleri kademe kademe düşürdük ve en son çiftçiye kullandırılan faiz oranlarını, çeşidine göre yüzde 0, yüzde 5, yüzde 9 aralığına kadar çektik. Bugünden itibaren, Ziraat Bankası’nın çiftçimize uyguladığı kredi faiz oranını birer puan daha düşürüyoruz; yani yüzde 9 olarak uygulanan kredi yüzde 8’e düşüyor, yüzde 5 olarak uygulanan kredi, yüzde 4’e düşüyor, yüzde 0 olarak uygulanan kredi faizleri de aynen devam ediyor” dedi.

EN HIZLI BÜYÜYEN BANKA

Erdoğan partisinin dünkü Meclis grubunda, 2001’de zarar ettiği için kapısına kilit vurulmaya hazırlanan Halkbank’a şu an itibariyle 13.5 milyar dolar piyasa değeri biçildiğini söyledi. 2001’de IMF baskısıyla 353 şubesi kapatılan bankanın bugün yılda 50 yeni şube açtığını da belirterek, “Nereden nereye” diyen Erdoğan, iktidarlarından önce 11 milyar lira görev zararıyla devlete ağır bir yük haline gelen Halkbank’ın 2003’ten beri Hazine’ye 15 milyar lira kaynak aktardığını bildirdi. Halkbank’tan kredi kullanan esnaf sayısının 10 yıl önce 38 bin, şu anda ise 260 bin olduğunu belirten Erdoğan, esnafın kullandığı kredinin üst limitinin de 5 bin liradan 125 bin liraya çıkarıldığını söyledi.

“5 bin lira nere, 125 bin lira nere?” diyen Erdoğan şöyle konuştu: “Yatırım kredisi kullanma imkanını esnafımıza biz sağladık. Bunun da üst limitini 250 bin liraya çıkarttık. Yeter ki müteşebbis bir ruhla Halkbank’a müracaat etsin. Halkbank’ın esnafımıza kullandığı kredi oranı ise tam bir facia idi. Esnafımızın kullandığı kredilerin faiz oranı, o zaman yüzde 47 idi. Esnaf kardeşim yüzde 47 faiz ile Halkbank’tan kredi kullanabiliyordu. Biz bu oranı yüzde 6.5 ile yüzde 7.8 aralığına kadar düşürmüştük. Salı günü açıkladığımız müjdeyle faiz oranlarını daha da aşağıya çektik. Yüzde 4 ile yüzde 5 aralığına kadar. 1 Mayıs 2013’ten itibaren Halkbank, esnaf kredilerine bir yıla kadar yüzde 4, bir yıldan uzun olanlara yüzde 5 faiz uygulayacak. 2002’de görevi devraldığımızda Ziraat Bankası’nın görev zararı 19 milyar liraydı. Ayakta duramıyor, devletin hazinesine, 19 milyar liralık fatura ödetiyordu. Ziraat Bankası, 10 yıl içinde kamuya 20 milyar lira kaynak aktardı. Dün alıyordu, şimdi veriyor. Ziraat Bankası, 2002 yılında 28 bin çiftçiye 227 milyon kredi vermişti, 2012 yılında 960 bin çiftçimize 19 milyar lira kaynak aktardı. 10 yılda çiftçimize aktarılan kaynak 58 milyar lira.”

Haberin Devamı

Diğer bankalar da faizleri indirmeli

TÜRKİYE Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, “Ziraat Bankasının çiftçilere uyguladığı kredi faiz oranlarını düşürmesi olumlu, kredi kullanımında belli bir rahatlığı getirecektir” dedi. Kredi faiz oranlarının 1’er puan düşürülmesini olumlu karşıladıklarını ifade eden Yetkin, en doğru olanının, kredi faizlerinin enflasyon oranında seyretmesi olduğunu söyledi. Yetkin, “Bu faiz indirimi çiftçinin kredi kullanma oranını artırabilir, ödeme kolaylığı sağlayabilir. Ziraat Bankası dışında özel bankalar da çiftçilere krediler veriyorlar. Onların da benzer uygulamalar yapmaları daha faydalı olur.”

Haberin Devamı

Ağalık sistemine kafa yormalı

BAŞBAKAN Erdoğan, üretim birlikleriyle ilgili şikayette bulanan milletvekillerini de “Tarım birliklerinin yararı da tartışmalı. Üreticiye çok faydası olduğu söylenemez. Ağalık sistemi kurmuşlar. Bunlara da kafa yormak gerekir” dedi.

Bakanlar GDO’da zayıf kaldı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, toplantıda GDO’lu pirinç konusuna da değindi. Erdoğan, olayın medyaya yansıdığı gibi olmadığını söyleyen bakanlarına, “İstanbul Üniversitesi’nin bu konudaki raporu ortaya çıktığında, güçlü bir şekilde karşısında duramadınız. Araştırmalarınızı ortaya koyup, kamuoyunu doğru yönlendirebilirdiniz. Bunda zayıf kalındı” yorumunu yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!