Sürede 2 seçenek

Güncelleme Tarihi:

Sürede 2 seçenek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2013 09:18

AK Parti’nin Kızılcahamam Kampı’nda, açılım sürecinin olumlu sonuçlanmasıyla bağlantılı olarak gündeme getirilen zorunlu askerlik süresinin kısaltılması düşüncesinden sonra başkent kulislerinde konuyla ilgili seçenekler konuşulmaya başlandı.

Haberin Devamı

Bu seçeneklerden birisi, daha önce de gündeme gelmiş olan “Eşit süreli askerlik” modeli. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde, ilköğretim ve lise mezunları için uygulanan 15 ay, üniversite mezunları için kısa dönem 6 aylık er olarak askerlik veya uzun dönem 12 ay yedek subaylık, yurtdışı için sürekli olan dövizli askerlik ve Genelkurmay’la yapılacak istişare sonrasında hükümetin inisiyatifinde olan yurtiçi bedelli askerlik olmak üzere, 5 farklı askerlik hizmeti geçerli. Eşit süreli askerlik seçeneğine göre, mezuniyet durumuna bakılmaksızın askerlik hizmeti herkes için 12 aya indirilecek. Ancak yetkililer, yurtdışında yaşayan vatandaşların işyerlerini kaybetme riski dikkate alındığında, bu seçenek uygulansa bile yurtdışındakiler için dövizli askerliğin devam edebileceğini söylediler.

Haberin Devamı

ÖNCE 12 SONRA 9 AY SEÇENEĞİ

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Işık Koşaner döneminde gündeme gelen bu seçeneğe o zaman hükümet sıcak bakmamıştı. Yeni dönemde hükümetin sıcak bakabileceği belirtilen bu seçenek uygulandığı takdirde yedek subaylık tarihe karışacak. Bir diğer seçenek ise halen geçerli olan uzun dönem 15 ay ile kısa dönem 6 aylık sürelerde indirime gidilmesi. Bu durumda 15 aylık süre 12 aya, 6 aylık kısa dönem askerlik de 4 aya indirilmiş olacak. İleriki zamanlarda uzun dönemin 9 aya, kısa dönemin de 3 veya 2 aya indirilebileceği konuşuluyor. Ancak Genelkurmay Başkanlığı daha önce, sürenin 12 aya indirilmesi halinde yaklaşık 200 bin, 9 aya indirilmesi halinde de 400 bin askerin hemen terhis olacağını, bunun ülke güvenliğinde zafiyete yol açabileceğini rapor etmişti. Uzun dönemde Türkiye’nin tamamen profesyonel askerliğe geçip, uzun dönem zorunlu askerliği kaldırma seçeneği hem Genelkurmay Başkanlığı’nın karşı çıkması hem de getireceği mali yük nedeniyle şu an için gerçekçi bulunmuyor.    

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!