Atıklar tüccarlarla geri kazanılacak

Güncelleme Tarihi:

Atıklar tüccarlarla geri kazanılacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2013 00:00

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, atık kirliliği konusunda 12 yönetmeliği birleştirerek tek taslak haline getirdi.

Haberin Devamı

Hazırlanan taslağa göre kayıt altına alınmak kaydıyla atık tüccarları, atık yönetimi konusunda komisyonculuk ve lojistik hizmet verebilecek. Atıkların yarattığı çevresel kirlenme ve bozulmadan doğan zararlardan dolayı atığın sahipleri, taşıyıcıları, geri kazanımcıları ve bertaraf edicileri kusur şartı aranmadan sorumlu olacak.

ATIK TİCARETİ KAYIT ALTINDA

Görüşe açılan taslakla atık tüccarı kavramı ilk kez hayata geçiriliyor. Atık tüccarları komisyonculuk faaliyeti de dahil olmak üzere fiziksel olarak atık mülkiyetini elinde bulundurmayan, ancak atık ticaretiyle uğraşan gerçek ve tüzel kişileri ifade edecek. Bakanlık, lisans muafiyetine tabi tesisleri ve atık tüccarlarını kayıt altına alacak. Atık üreticileri, atık taşıyıcıları, atık işleme tesisleriyle atık tüccarları ilgili alanlara göre kronolojik kayıt tutacak. Bakanlığın belirleyeceği sistemlere bildirim yapanların kayıtları en az beş yıl süreyle muhafaza edilecek.

İZİNSİZ TOPLAMA YASAKLANIYOR

Atıkların toplanması, bertarafı ve geri kazanımıyla ilgili alınacak yetkinin süresi on yıl olacak. Yetki alan firmalar, işin sonunda  ortaya çıkabilecek artı değeri kâr payı olarak üyelerine dağıtamayacak. Atıkların, bakanlıktan izin almış tesisler, üreticiler, taşıyıcılar dışında üçüncü kişiler tarafından ticari amaçlarla toplanması, satışı, geri kazanılması ve bertaraf edilmesi, diğer yakıtlara karıştırılarak yakılması yasaklanacak. Ancak kayıt altına alınmak kaydıyla atık tüccarları tarafından atık yönetimi konusunda komisyonculuk faaliyetleri ve lojistik hizmet verilebilecek.

ATIK SİGORTASI YAPTIRILACAK

Atık tüccarlarının çalışma usul ve esasları bakanlığın belirleyeceği hukuki düzenlemelere göre belirlenecek. Düzenlemeyle tehlikeli atıkların toplanması, taşınması, depolanması ve geri kazanımı sırasında oluşacak kaza dolayısıyla çevreye verecekleri olası zararlara karşı tehlikeli atık mali sorumluluk sigortası yaptırmak da zorunlu oluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!