8 liralık röle kurbanı

Güncelleme Tarihi:

8 liralık röle kurbanı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2013 00:00

Baltalimanı’nda geçen yaz denizden çıktığında dokunduğu çelik halat bariyerdeki elektrik akımına kapılarak ölen 17 yaşındaki Veysel Geçen’in canını alan, ‘takılmayan’ 8 TL’lik kaçak akım rölesi çıktı.

Haberin Devamı

VEYSEL Geçen, kuaförde kalfa olarak çalışıyordu. 2 Ağustos 2012 gecesi, arkadaşlarıyla yüzmek için Baltalimanı’na gitti. Gençler, saatler 21.30’u gösterirken, sudan çıktı ve giyinip kaldırımda yürümeye başladı. Dört arkadaş bir süre sonra yolun karşısına geçti. Yaklaşık 5 dakika burada oyalanan gençlerden ikisi koşarak yol kenarındaki çelik halatların üzerinden atladı ve sahildeki kaldırıma geçti. Veysel de çelik halata tutunup geçmek istedi. Ancak halata değmesiyle elektriğe kapılarak kaldırımın üzerine yığıldı. Sağlık ekipleri geldiğinde, Veysel çoktan hayatını kaybetmişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Veysel’in ölümüyle ilgili başlattığı soruşturmada, bilirkişiden olayı incelemesini istedi.

Geçtiğimiz günlerde savcılığa ulaşan bilirkişi raporunda, Veysel’i ölüme götüren ihmaller zinciri tek tek sıralanmıştı. Raporda şu detaylar yer aldı:

Haberin Devamı

ÇELİK HALATLI TUZAK

* Aydınlatma direği ile bariyer arasında olması gereken mesafe (en az 50 cm), gerektiğinden az.
* Direğin alt tarafında bulunan ve elektrik dağıtımının yapıldığı kofranın üst tarafında yalıtım tam olarak yapılmamış.
* Direk üzerindeki yalıtım amaçlı koruma boyası zedelenmiş.
* Kaçak elektriği önlemek ve sakıncalı durumlara sebebiyet vermemek için enerji nakil hatlarında bulunması gereken topraklama ve kaçak akım rölesi çalışır durumda değil.
* BEDAŞ tarafından aydınlatma direği üzerinde gerekli kontrol ve denetimler yapılmadığı tespit edilmiş.
* BEDAŞ teknisyenleri olaydan sonra tuttukları tutanakta, elektrik akımı bulunan çelik halatlı yol bariyerlerinin montajının yanlış yapıldığını belirtmişti. Raporda, bariyerlerin montajını yanlış yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ekibi suçlu gösterilmişti. Bilirkişi raporunda, BEDAŞ’ın hazırladığı bu rapora da atıf yapılarak, “Tespitler montajdan hemen sonra, yüklenici firma olan BEDAŞ tarafından yapılmalıydı” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!