Nazi gelini şov yaptı

Güncelleme Tarihi:

Nazi gelini şov yaptı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2013 00:00

Almanya’da 21’inci yüzyılın neo-Nazi davası başladı. 2000 ile 2007 yılları arasında 8 Türk, 1 Yunan ve 1 Alman’ı öldürmekle suçlanan aşırı sağcı çetenin sağ kalan tek üyesi Zschaepe (38), dün Münih’te yargıç önüne çıkarıldı. Özel korumalı bir ciple mahkemeye getirilen Beate Zschaepe, salona elleri göğsünde kenetlenmiş ve yüzünde alaycı bir tebessümle girdi. Sırtını basına ve kurban yakınlarına dönen sanık, acılı kurban yakınlarının önünde şov yaptı.

Haberin Devamı

VE Almanya’da 1.5 yıldır gündemi meşgul eden Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) hücresinin sağ kalan tek üyesi olan Beate Zschaepe (38) dün Münih’teki Yüksek Eyalet Mahkemesi Binası’nın A101 numaralı salonunda yargılanmaya başlandı.

Akşamdan kuyruğa girdiler

Salonda sade vatandaşlar için 50 kişilik bir yer ayrılmıştı. Pazar öğle saatlerinden sonra mahkeme salonuna girmek isteyenler, bina önünde toplanmaya başlamıştı. 50 kişilik akredite basın için ayrı bir kuyruk oluşturulmuştu. Kurban yakınları ve aşırı sağ sempatizanları aynı kalabalığın içindeydi. Bekleyenler arasında Türkiye’den gelmiş milletvekilleri de vardı. İki Türk kadın, ellerindeki pankartlarla mahkeme binasına girmek isteyince kısa süreli bir arbede yaşandı. Başka bir grup “Hitler’in çocuğu Zschaepe, hesap vereceksin” diye afiş açtı.

Haberin Devamı

YAŞANAN ARBEDEDEN KARELER

Başsanık ciple getirildi:

Başsanık ve NSU’nun elebaşısı Beaete Zschaepe saat 07.40’da Stadelheim cezaevinden özel karartmalı bir ciple ve yüzü maskeli güvenlik görevlileri tarafından mahkeme binasına getirildi. Yerel saatle 10.00 civarında sanıklar bir bir içeri alınmaya başlandı. Önce çetenin en yakın dostu olarak bilinen Andrea E. salona girdi. İkinci sıradaki Holger G., görüntüsünün alınmasını engellemek amacıyla yüzünü dosyayla örterek içeri geldi. Onu kapuşonla gizlenen Carsten S. takip etti.

Küpeler ve topuklu ayakkabı

Ardından davanın başsanığı Beate Zschaepe, kollarını göğsünde kavuşturmuş, yüzünde tebessümle boy gösterdi. Yavaş yavaş yerine ilerledikten sonra sanık sandalyesine gelince fotoğrafçı ve kameramanlara sırtını dönerek görüntü alınmasını engellemeye çalıştı. Üzerinde beyaz bluz, siyah ceket ve pantolon vardı. Yeni boyanmış ve katlı kesilmiş saç modeliyle dikkat çeken Nazi gelini, sanki şov yapmaya gelmişti. Zchaepe sanık sandalyesinde yerini aldıktan sonra zaman zaman karşısında oturan kurban aileleri tarafına soğuk bakışlar attı. Kurban yakınları için dayanılacak gibi değildi bu anlar. Zchaepe’den sonra ise seri cinayetlerde kullanılan silahı temin eden azılı neonazi Ralf Wohlleben girdi.

Haberin Devamı

ASRIN DAVASI BAŞLADI / FOTO GALERİ

Reddi hâkim talebi

Duruşmanın başında, Zschaepe’nin avukatları Anja Sturm, Wolfgang Stahl ve Wolfgang Heer reddi hakim talebinde bulundu. Savunma ekibi, mahkeme heyetine başkanlık eden yargıç Manfred Götzl’ün tarafsız olmadığını ileri sürerek, davaya başka bir yargıcın bakmasını talep etti. Bu talep üzerine Götzl, mahkemeye ara verdi.  Duruşma saat 13.30’da başladı. Reddi hakim dilekçesinin reddedildiği açıklandı. Ancak savunma avukatları talepte diretince duruşmaya sık sık ara verilmek zorunda kalındı. Talebe yanıt verebilmek için duruşma 14 Mayıs’a ertelendi.

Onu görünce elim ayağım titredi

NSU çetesi tarafından 2005’te Nürnberg’te öldürülen büfeci İsmail Yaşar’ın kızı Dilek Özcan da duruşmayı izledi. Özcan, “Onu görünce elim ayağım titredi. Buraya gelmek kolay olmadı, ama yine de babamın katilinin gözünün içine bakmak istedim”  dedi. NSU hücresinin ilk kurbanı olan 11 Eylül 2000’de öldürülen çiçekçi Enver Şimşek’in hamile kızı Semiya Şimşek, Alman WDR’a yaptığı açıklamada, “Almanya’ya güvenim kırıldı. Pek çok sorum var. Neden benim babam? Tesadüf müydü? Öldürecekleri insanları hangi kıstaslara göre seçtiler” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sorularla neo-Nazi davası

Nazi gelini ne ile suçlanıyor?
Nazi gelini lakaplı Beate Zschaepe, terör örgütü kurmak ve üyesi olmak, cinayetler işlemek ve teşebbüste bulunmakla suçlanıyor. Zschaepe, 2000 ile 2007 arasında 8 Türk, 1 Yunan ve Alman’ı öldüren Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütünün üyesi. Hücrenin erkek üyeleri 2011 yılının kasım ayında bir banka soygunu sonrasında bir karavanda intihar edince örgütün varlığı ortaya çıkmıştı.

Sanık mahkemede de susacak mı?
Tutuklandığından bu yana 38 yaşındaki kadın sanık, konuşmayı reddediyor. Nitekim avukatları, mahkemede de konuşmasının beklenmediğini söyledi. Zschaepe örgütün elebaşıydı. Görgü tanıklarına göre hücrenin iki üyesi Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt’ın karısı gibiydi.

Haberin Devamı

Diğer sanıklar kim?
Aşırı sağa yakın isimler Holger G. (38), Carsten S. (41), Andre E. (33) ve Ralf Wohlleben, NSU’ya yataklık yapmakla itham ediliyorlar.

5 sanığın niye 11 avukatı bulunuyor?
Suçlamalarla ilgili olarak 488 sayfalık bir iddianame hazırlandı. Bu gibi durumlarda devlet, sanıklara üç avukat imkanı tanıyabiliyor. Avukat ücretleri, mahkeme tarafından, dolayısıyla vergi mükellefleri tarafından karşılanıyor.

Mahkeme sürecinde kimler var?
5 kişilik mahkeme heyetine Manfred Götzl (59) başkanlık ediyor. Psikiyatr dahil 22 bilirkişi var. Ayrıca 80 müdahil ve avukatları da süreçte yer alıyor.

Haberin Devamı

Sürecin ne kadar sürmesi bekleniyor?
2014 Ocak ayında kadar 80 duruşma tarihi belirlendi. Ancak, yargılanma sürecinin 2 yılı geçebileceği söyleniyor. Zschaepe’nin ömür boyu hapis cezası alması bekleniyor.

Ve kurbanlar

2000: Enver Şimşek
2001: Abdürrahim Özüdoğru
Süleyman Taşköprü
Habil Kılıç
2004: Mehmet Turgut
2005: İsmail Yaşar
Theodoros Boulgarides
2006: Mehmet Kubaşık
Halit Yozgat
2007: Michele Kiesewetter

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!