Türk üniversitelerinin Avrupa zaferi

Güncelleme Tarihi:

Türk üniversitelerinin Avrupa zaferi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2013 13:21

Avrupa Birliği Komisyonu, Erasmus Üniversite Beyannamesi’ne sahip olan ve bütün lisans ve yüksek lisans programlarında ‘Avrupa Kredi Transfer Sistemi’ (AKTS) başarısını gösteren Türkiye’den 11 üniversiteye AKTS etiketi verme kararı aldı. Komisyon ayrıca, 19 üniversiteye de ‘Diploma Eki’ (DE) etiketi verdi.

Haberin Devamı

AKTS, Avrupa yükseköğretim sisteminde alınan derslerin kredilerinin öğrenci iş yüküne göre belirlendiği bir sistem olarak kabul ediliyor. Bu sistem sayesinde farklı ülkelerin eğitim kurumlarında öğrenim gören değişim öğrencilerinin aldıkları derslerin sonuçlarının olabildiğince adil bir biçimde ilgili kurumlarca karşılıklı olarak tanınması sağlanıyor. Bu sistemin uzun vadeli amacı ise, kredi ve notlandırma konularında Avrupa çapında standartlaşmayı sağlayarak, Avrupa bütünleşmesinin eğitim boyutunu güçlendirmek. AKTS etiketi üniversitelere, AB Komisyonu ve ülkeleri nezdinde itibar kazandırıyor.

AB Komisyonuna 2012 yılı için yapılan değerlendirmeler neticesinde, Türkiye’den 2012 yılında başvuruda bulunan 23 yükseköğretim kurumundan 11’i (Çağ, Fatih, İstanbul Aydın, İstanbul Kültür, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Maltepe, Marmara, Mersin, Mustafa Kemal, Pamukkale ve Yaşar Üniversiteleri) AKTS Etiketi alma başarısı gösterdi. 2010-2011 yıllarında yapılan başvurularda da Türkiye’den toplam 5 üniversite aynı başarıyı göstermişti.
 
SAYGINLIĞIMIZ ARTTI
 
AB Komisyonu ayrıca, Türkiye’den 19 üniversiteye de, ‘Diploma Eki’(DE), etiketi verme kararı aldı. DE etiketi, Avrupa Yüksek Öğretim Sisteminde uluslararası saydamlığı pekiştirmeyi hedefleyen, elde edilmiş becerilerin ve bunların ifade edildiği diploma, derece, sertifika gibi belgelerin, akademik ve mesleki olarak tanınmasını sağlamaya yönelik, yükseköğretim diplomasına ek bir belge olarak kabul ediliyor.

Haberin Devamı

2012 yılında Türkiye’den başvuruda bulunan 73 yükseköğretim kurumundan 19’u (Afyon Kocatepe, Bahçeşehir, Beykent, Bülent Ecevit, Çanakkale Onsekiz Mart, Çukurova, Dokuz Eylül, Dumlupınar, Düzce, Fatih, Gaziantep, İstanbul, İstanbul Aydın, Maltepe, Mersin, Mustafa Kemal, Nevşehir, Niğde ve Uludağ Üniversiteleri) DE Etiketi aldı.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış “Günden güne kalkınan, zenginleşen ve sadece bulunduğu coğrafyada değil tüm dünyada saygınlığı artan ülkemizde üniversitelerimizin yakalamış olduğu bu başarıyı kutluyor, devamını gönülden diliyoruz” açıklamasında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!