Aydın Doğan Kız Yurdu Euronews kanalında

Güncelleme Tarihi:

Aydın Doğan Kız Yurdu Euronews kanalında
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2013 13:11

MERKEZİ Fransa’nın Lyon kentinde bulunan ve Türkçe dahil 10 dilde yayın yapan Euronews televizyonundan bir ekip, Erzurum’daki Aydın Doğan Kız Yurdu’nda kalan öğrenciler ve velileriyle röportaj yaptı.

151 ülkede izlenen Euronews televizyon kanalı, Erzurum’a gelerek kırsal kesimden kızların eğitimini irdeledi. Program ekibinden Maha Barada, ’Baba beni okula gönder’ kampanyasıyla Nenehatun Kız Lisesi bahçesinde yaptırılan Aydın Doğan Kız Yurdu’nda kalan öğrenciler ve velileriyle görüştü. Maha Barada, okulun adının verildiği Nene Hatun’un 1877- 1878 Rus savaşı sırasında Aziziye Tabyaları’nda kahramanlaştığını öğrenince şaşırdı.

Maha Barada, Erzurum’un Karayazı ilçesi Aşağı Söylemez Köyü’nden gelerek Aydın Doğan Kız Yurdu’nda kalan ve Nenehatun Kız Lisesi son sınıfında okuyan 18 yaşındaki Leyla Abdaloğulları’nın yaşam öyküsünü dinledi. Leyla Abdaloğulları röportaj sırasında şunları anlattı:

"Aydın Doğan’a eğitime verdiği destek için çok teşekkür ediyorum. Erzurum’da bu yurt olmasaydı ben okuyamacaktım. Dört yıldan beri yurtta kalıyorum. Burayı o kadar çok seviyorum ki, tatilllerde köye gitmek istemiyorum. Köyümdeki kızlara yurdu anlatıyorum. Ortamın ne kadar güzel olduğunu, çok güzel dostluklar edindiğimi söylüyorum. Köydeki kızları okumaya teşvik ediyorum. Bu sene üniversite sınavına gireceğim. Hukuk fakültesini okumak ve savcı olmak istiyorum."

’BU YURT OLMASAYDI, LEYLA OKUYAMAZDI’

Çiftçilik yapan baba 53 yaşındaki Servet Abdaloğulları da 6 kız ve 1 erkek çocuğu olduğunu anlattı. Kızı Leyla’yı okula ’Baba Beni Okula Gönder’ kampanyası sayesinde gönderdiğini açıklayan Servet Abdaloğulları şunları söyledi:

"Leyla ilköğretimi bitirdikten sonra liseyi gitme şansı yoktu. Erzurum’daki Aydın Doğan Kız Yurdu’nu öğrendiğim zaman çok mutlu oldum. Kızım 4 yıldır bu yurtta kalıyor. Oğlum da liseyi okuyor. Küçük kızım ise köy okulunda. O da bu yurtta kalacak ve okuyacak. Aydın Doğan Vakfı’na, Baba Beni Okula Gönder kampanyasını düzenleyenlere, kızlara şans tanıdıkları için çok teşekkür ederim. Bu yurt olmasaydı, Leyla okuyamayacaktı. Ben okuyamadım ama çocuklarım Aydın Doğan sayesinde okuyor. Bu yurt çok önceden yaptırılmış olsaydı, üç kızımı kocaya değil okula verirdim."

’OKULLU KIZ SAYISI ARTTI’

’Baba Beni Okula Gönder’ kampanyası sorumlusu Nilgün Yorgancılar da Maha Barada’ya Türkiye’deki kız çocuklarının eğitim durumuna ilişkin bilgiler verdi. Kampanyanın 2005 yılında başladığını anlatan Yorgancılar, kız çocuklarının okula gitmesi konusunda önemli yol alındığını belirtti. Nilgün Yorgancılar şunları söyledi:

"Kampanya kapsamında 33 kız öğrenci yurdu, 12 köye ilkokul yapıldı. 10 bin 500’den fazla kız çocuğuna burs verildi. Okula giden erkekler ile kızlar arasındaki fark kampanya sayesinde azaldı. Okullaşma oranı yüzde 98’e ulaştı. Orta öğretimde ise bu oran yüzde 66 olarak gerçekleşti. Zorunlu eğitiminin 12 yıla çıkmasıyla bu oranın daha da yükseleceğini umut ediyorum. Gerçekleştirilen sosyal faaliyetler ve yayınlar aracılığı ile kız çocuklarının eğitimi konusunda hassasiyetin artırılmasını sağlamaya çalışıyoruz."


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!