Yazıcıyla silah üretmek mümkün mü?

Süs eşyalarından küçük aletlere kadar pek çok şeyi evde üretebilme imkânı sağlayan 3D yazıcıların teknolojisi geliştikçe sakıncaları da artıyor.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eac393f018fbb8f895318f
New York’ta hediyelik eşya arayanlar için Manhattan bölgesi ile SoHo ve Chelsea mahallerinin sokakları adeta birer cennet. Zarif markaların süslediği pazarlar ve garip bağımsız dükkânlar her zevke hitap ediyor. Çeşitliliğin son derece zengin olduğu bu bölgedeki Mulberry Sokağı’nda, yine de kendini komşularından ayırmayı bilen bir mağaza bulunuyor. Ziyaretçiler burada oyuncaklar ve biblolar üreten makineleri iş üstünde seyredebiliyorlar. Ayrıca isterseniz bu makineler aracılığıyla kendi büstünüzü de yaptırtabiliyorsunuz. Aynı yerde bulunan bir fotoğraf çekme kabini sayesinde başınızın her açıdan fotoğrafları çekiliyor ve makineye aktarılıyor. MakerBot tarafından üretilen ve 3D yazıcı denilen bu cihazlarla sanal modeller kullanılarak fiziksel nesneler inşa edilebiliyor.

 

Haberin Devamı

Yazıcıyla silah üretmek mümkün mü

 


3D yazıcılara kapıyı açan “katkılı imalat”, 1970’lerden bu yana bizimle beraber olsa da üç boyutlu yazdırmanın ucuzlaması geçtiğimiz birkaç yıla dayanıyor. Şimdiden sanatçılar, tasarımcılar, mühendisler ve mimarlar gibi çeşitli iş dallarındaki binlerce kişi tarafından kullanılıyor. İnsanların bu teknolojiyle neler yaptığını görmek için 3D yazıcı sahiplerinin ürettiklerini sergilediği ve satışa sunduğu bir online pazar olan Shapeways’i (www.shapeways.com) ziyaret edebilirsiniz. Bu sitede görecekleriniz arasında Michael Mueller’in bisikletler için tasarladığı pet şişe haznesi, video kamera desteği gibi pratik cisimlerin yanı sıra bol miktarda süs eşyası, geometrik heykeller ve garip oyuncaklar da bulunuyor.

 

Geleceğe hoş geldiniz
Kolları sıvamaktan korkmayın, 3D tasarım yazılımlarının kullanımı gün geçtikçe kolaylaşıyor. Dokunmatik ekran desteğiyle Windows 8 bu noktada yardımcı olabilir. Bilgisayar veya tablet ekranınız ve parmaklarınız aracılığıyla şekillenmeyi ve 3D yazıcınızla gerçekleşmeyi bekleyen bir çamur yumağını önünüze koyan kusursuz bir program düşünün. O günler sandığınızdan daha yakın olabilir.

 

Haberin Devamı

Yazıcıyla silah üretmek mümkün mü

 


Evde istediğiniz her şeyi üretmek söz konusu olduğunda elbette akıllara hin düşünceler de geliyor. 3D yazıcıyla silah üretimi konusunda haber görmediğimiz gün yok neredeyse. 3D yazıcıyla bir Kalaşnikof silah üretip atış yaptığını iddia edenler de var. Henüz tam bir tehdit oluşturmasa da, yakın zamanda sarf malzemelerinin çeşitlenmesiyle birlikte durumlar değişebilir.

 

Yazıcıyla silah üretmek mümkün mü

 

Yeni bir sektör doğdu
Aşırı bir örnek vermek gerekirse; Skyfall filminin özel efekt takımı, endüstriyel boyutta bir 3D yazıcı kullanarak James Bond’un ünlü ve bir o kadar pahalı Aston Martin DB5 otomobilinin ufaltılmış taklidini üretti. Gövde parçaları plastikten üretildi ve boyanmadan önce çelik bir iskeleye monte edildi. Model, patlatıldığı sahne dâhil olmak üzere filmin çeşitli yerlerinde gerçek arabanın yerine kullanıldı.
Türkiye'den de örnekler görmeye başladık. http://www.plus90.com sitesini ziyaret ederek örnek modeller görebilir, kendi 3D tasarımınızı göndererek yazıcıdan üç boyutlu çıktı alınmasını sağlayabilirsiniz.

 

Haberin Devamı

Yazıcıyla silah üretmek mümkün mü


Bu teknolojinin maliyeti ve fiyatları düşmeye devam ederken siz de evde kullanmak üzere bir 3D yazıcı almaya karar verebilirsiniz. Kendi 3D yazıcınızla bir nesnenin dijital biçimini internetten indirebilir ve fiziksel biçimini üretebilirsiniz. Hatta bir adım ileri gidip kendi 3D tasarımlarınızı üretmeye ve paylaşmaya da başlayabilirsiniz. Yeni bir teknoloji olduğundan 3D baskıcılığın olanaklarını yeni yeni keşfediyoruz. Örneğin Nokia, Lumia Windows Phone telefonların kapaklarının resmi taslaklarını ücretsiz indirilmeye sundu. Yani bu taslaklar üzerinde oynayarak 3D yazıcınız sayesinde evinizde, bizzat kendiniz eşsiz bir telefon kapağı üretebilirsiniz.

 

Haberin Devamı

3D yazıcı satın almak
Piyasanın olgunlaşmasını beklemek istemiyor ve hemen kendi 3D yazıcınızı almak istiyorsanız cüzdanın ağzını sonuna kadar açmaya hazır olun. Tabi bundan birkaç sene öncesine kadar fiyatlar çok daha çılgın düzeylerdeydi. Ayrıca fiyatların düşüş hızında bir yavaşlama da yok. Bu yüzden günümüzde 2000 doların üzerinde olan 3D yazıcı fiyatlarının yakın gelecekte 500 dolar sınırının altında görmemiz olası.
Fiziksel 3D modellerinizi üretmede kullanacağınız hammadde (sarf malzemesi) harcamalarını da ayrıca göz önünde bulundurmanız gerekebilir. Bu materyallerin fiyatı bileşimlerine göre değişiyor. Kabaca bir fiyat vermek gerekirse; makul ölçüdeki her bir model başına yaklaşık 5 dolar ödemek durumunda kalabilirsiniz. Deneyimli 3D sanatçıları genellikle dijital modellerini özellikle içi boş biçimde tasarlayarak malzeme tasarrufu yapıyorlar.

 

Haberin Devamı

Yazıcıyla silah üretmek mümkün mü

 

Bir model üretmek
3D yazıcınızla bir şeyler üretmeye başlamanın en hızlı yolu önceden yapılmış modelleri indirmek. Bunun için sayıları giderek artan onlarca site, dünya çapında pek çok kişi tarafından yapılan modelleri herkesle paylaşmayı sağlıyor. Bu şablonlar genelde ücretsiz olarak indirilebiliyor. Tabii modellerin fiziksel sürümünü üretmek için gerekli malzemelere harcayacağınız parayı saymıyoruz. Tüm 3D yazıcılar, model işlemeye başlamadan önce model dosyasını kontrol etmenizi sağlayan basit Windows yazılımlarıyla geliyor.


Çoğu 3D yazıcı sahibinin yaratıcılığını kullanacağını ve üretecekleri modelleri bizzat kendilerinin tasarlamak istediğini düşünüyoruz. Sizin de amacınız buysa, daha önce bir deneyiminiz yoksa 3D yazılımlar hakkında bazı şeyleri öğrenmeniz gerekebilir; ama keşfedilmesi harika bir dünya olduğunu belirtelim. Bir 3D yazılım kullanmanın en önemli adımı, modelleri STL dosya biçiminde kaydedebilmektir. Bu format neredeyse tüm 3D yazıcılar tarafından tanınıyor.

 

Yazıcıyla silah üretmek mümkün mü


Eğer modelleme deneyiminin en azından bir tadına bakmak istiyorsanız, ücretsiz olarak www.sketchup.com adresinden edinebileceğiniz Google SketchUp programıyla başlayabilirsiniz. SketchUp, tamamen model üretimi üzerinde yoğunlaştırılmış bir program ve bu yüzden diğer 3D/images/100/0x0/55eac393f018fbb8f895319d tasarım programlarına nazaran daha basit. Bu programla yüzeyler üretip ve bunları bir araya getirerek oluşturacağınız üç boyutlu modeller yaratmak çok kolay. SketchUp ile STL dosyaları oluşturmak için bir eklentiye ihtiyaç duyacaksınız ama neyse ki bu eklenti de ücretsiz.

 

Fazladan yardım almak için de kullanabileceğiniz SketchUpdate (http://bit.ly/1 HYPERLINK "http://bit.ly/13axX4q"HYPERLINK "http://bit.ly/13axX4q" HYPERLINK "http://bit.ly/13axX4q"3 HYPERLINK "http://bit.ly/13axX4q"HYPERLINK "http://bit.ly/13axX4q" HYPERLINK "http://bit.ly/13axX4q"axX4q) üzerinden eklentiyi edinebilirsiniz.
www.blender.org adresinden edinebileceğiniz Blender, denemeye değer bir diğer ücretsiz program. Açık kaynaklı bu yazılım, sadece modellemeden öte yeteneklere sahip olduğundan başta biraz yorucu gelebilir. Hazırlık eşiğini geçtikten sonra Blender’ın modelleme araçlarını oldukça kolay bulacaksınız. Ayrıca herhangi bir eklentiye ihtiyaç duymadan STL dosyaları oluşturabiliyorsunuz.

 

 

 

E-posta: ekaplanseren@hurriyet.com.tr
Twitter:
https://twitter.com/kaplanseren


Yazarın son yazıları

#1   Mayıs 2013 HTML5 tabanlı en güzel 10 site
#28 Nisan 2013 Teknolojinin vicdanı temiz mi?
#24 Nisan 2013 Google’ın yeni icatları neler olacak?
#21 Nisan 2013 Genç ve güzel CEO, Yahoo'yu kurtarabilecek mi?
#17 Nisan 2013 Facebook Home ne anlama geliyor?
#14 Nisan 2013 Bulut bilişim ne kadar veri depoluyor?



YAZARIN TÜM YAZILARI İÇİN >>

Yazarın Tüm Yazıları