ABD’de Mustafa Akarsu Yasası

Güncelleme Tarihi:

ABD’de Mustafa Akarsu Yasası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2013 00:00

ABD Kongresi, 1 Şubat 2013’te Ankara’daki Amerikan Büyükelçiliği’ne düzenlenen intihar saldırısında hayatını kaybeden güvenlik görevlisi Mustafa Akarsu (47) adına bir yasa çıkarmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

AMERİKAN Göçmen Yasası’na eklenmesi istenen “Mustafa Akarsu Yerel Muhafız Destek Yasası”nın önceki gün taslak metni hazırlandı. Yasa tasarısı, Akarsu gibi dünyanın herhangi bir yerinde en az 15 yıl Amerikan hükümeti için çalışıp görevi başında ölen yabancı uyruklu hizmetlilerin ailelerine, ABD’de vatandaş olmaya kadar giden “özel göçmen statüsü” tanınmasını öngörüyor.

/images/100/0x0/55ead340f018fbb8f8991a45

BAKAN TAVSİYEYİ ONAYLAR

Yasa tasarısında şöyle deniliyor: “ABD hükümetinin yurtdışında 15 yıl ve daha fazla bir süre sadık biçimde görev yapmış çalışanlarının hayatta olan eş ya da çocuğu bir göçmene, özel göçmen statüsü verilmesi tavsiye edilir. ABD Dışişleri Bakanı da, ulusal çıkar gereği bu tavsiyeyi onaylar.”
Akarsu, 20 yıldan fazla görevde bulunmuştu. Yasanın yürürlüğe girme tarihi olarak da, 1 Şubat 2013’te gerçekleşen Ankara saldırısı da dahil olacak biçimde, 31 Ocak 2013 tarihi veriliyor. Tasarıyı sunan Kongre Üyesi, aynı zamanda Temsilciler Meclisi İç Güvenlik Komitesi Başkanı olan, Cumhuriyetçi Partili Teksas Milletvekili Michael McCaul.

Haberin Devamı

İLK VEFA DEĞİL

Türkiye, Amerikalıların Akarsu’ya gösterdiği vefaya ilk olarak ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin göreve başladıktan sonra yaptığı ilk Türkiye ziyaretinde tanık olmuştu. Kerry, 1 Mart 2013’te Ankara Esenboğa Havalimanı’na iner inmez ABD Büyükelçiliği’ne giderek Akarsu’nun eşi Yasemin, çocukları Sami (18) ve Hilal (15) ile bir araya gelmişti. Aileye “Thomas Jefferson Star” madalyası verilmişti. Mustafa Akarsu adına, büyükelçiliğin bahçesinde bir ‘Akarsu’ havuzu açılmıştı.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!