Öğrenciler matematiği oyunla öğrenecek

Güncelleme Tarihi:

Öğrenciler matematiği oyunla öğrenecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2013 13:38

Öğrencilerin metamatiği oyunla öğrenebileceği bir proje geliştirildi. Projeyle öğrencilere sağlıklı zeka gelişimi, yaratıcılık gelişimi, üç boyutlu düşünme yeteneği, analitik düşünme yeteneği kazandırılması yanı sıra aynı matematiği sevmeleri ve ilgilerinin arttırılması hedefleniyor.

Haberin Devamı

Türkiye’de ilk kez Milli Eğitim Bakanlığı okullarında uygulanacak olan ‘Oyun Temelli Matematik Öğrenme Laboratuvarı Projesi’ tanıtılarak hayata geçirildi. Üsküdar Kaymakamlığı, İstanbul Kalkınma Ajansı ve İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi’nin işbirliğiyle hayata geçirilen projenin tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan Proje Koordinatörü Matematik Öğretmeni Sibel Çatar, projenin hazırlığında, dünyadaki başta ABD Berkeley ve Yale Üniversitelerinin kürsülerindeki uygulamalarını ve bilimsel sonuçlarını araştırdıklarını söyledi. Çatar, “Maalesef ülkemiz matematikle düşünmede dünyada 33’üncü sırada yer alıyor. Bunu yukarı çekmek, hayatın her alanında varolan matematiği ve onu oyunla anlatmak yoluyla çocuklarımıza başta problem çözme, yaratıcılık, strateji geliştirme yetenekleri kazandırmayı istiyoruz. Bu çalışma ülkemizdeki devlet okullarında ilk kez yapılmış olacak” dedi.

Haberin Devamı

Oyun Temelli Matematik Laboratuvarı Projesi’nin bilimsel ölçümlerini yapan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı da, Yard. Doç. Dr. Aylin İlden Koçkar, oyunun çocuğun işi olarak kabul edilmesi gerektiğini vurguladı. “Çocuk bebekliğinden itibaren oyun oynar ve bu onun en güzel öğrenme biçimidir” diyen Koçkar, projeyle çocukların zeka gelişimi ve becerilerinde yüzde 10-20 arası bir gelişme beklediklerini söyledi. Projeyle ilgili bilgi de veren Koçkar, “Uygulamada toplam 480 çocukla araştırma, deney ve kontrol grupları oluşturduk. Projede oynanan oyunların zeka ve beceri gelişimi yanında her sınıfta rastlanılan dikkat eksikliğinden muzdarip çocuklara da faydalı olacak” diye konuştu.

Çocuk hayatı oyunla öğrenir

Konuşmasında Albert Einstein’ın “Oyun araştırma ve öğrenmenin en üst biçimidir” sözünü hatırlatan Eğitim Uzmanı Ebru Ataca, öğrencilerin hayatında oyunun ve matematiğin önemini anlattı. Ataca, hayatın matematik olduğunu ifade ederek, matematiğin hayatın içinde olması gerektiğine dikkati çekti.

Toplantıda konuşan Vali Yardımcısı Harun Kaya da öğrenciler açısından bir dersi sevmenin başarıda çok etkili olduğunu belirterek, hedefin öğrencinin aldığı bilgiyi hayatta kullanması olduğunu anlattı. Matematik dersinin öğrencilerin hayatta başarılı olması bakımından önemli olduğunu ifade eden Kaya, “Mantıkla yürüyen bir ders dalı matematik. Mantıklı düşünmeyi de öğreniyorsunuz matematikle. Mantıksız olan hiçbir şey yok bu derste. Bu nedenle bu projenin aşamasında emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Projenin ilçenin tümüne yayılmasını isteriz” dedi.

Haberin Devamı

Proje üç okulda bir yıl süreyle uygulanacak

Üsküdar’daki Atatürk, Belma Güde ve Şemsi Paşa İlk ve ortaokullarında hayata geçen proje kapsamında, çocukların metamatiği keşfedip sevmeleri sağlanıyor.
Proje süresince matematik öğretimi oyun temelli eğitim malzemeleri ile daha kolay anlaşılır hale getiriliyor. Öğrencilere sağlıklı zeka gelişimi, yaratıcılık gelişimi, üç boyutlu düşünme yeteneği, analitik düşünme yeteneği kazandırılması yanı sıra aynı matematiği sevmeleri ve ilgilerinin artırılması hedefleniyor.

Türkiye’deki matematik eğitiminde sorunlar olduğu gerçeğinden yola çıkılarak hazırlanan proje, uzun dönemde “oyun temelli matematik” yönteminin “okullarda seçmeli ders” olarak kabul edilmesini öngörüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!