105 yıl sonra gelen değişim

Güncelleme Tarihi:

105 yıl sonra gelen değişim
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2013 06:04

BMW’nin bu yılın sonunda ilk olarak yeni elektrikli modellerinde kullanacağı ve daha sonra diğer modellerinde uygulayacağı sıradışı üretim tekniği, otomotiv sektöründe 105 yıllık bir değişim başlatacak. 1908’de piyasaya sürülen ilk seri üretim otomobil ‘Ford T’ den bu yana ilk kez boyahane, pres ve korozyon önleme aşaması üretim sürecinden çıkacak.

Haberin Devamı

BMW’nin ‘Born Electric’ (Elektrikli doğdu) sloganıyla yola çıkan alt markası ‘BMW i’ otomotiv sanayisinde yeni döneme ışık tutan bir teknikle üretime geçmeye hazırlanıyor. Yeni geliştirdiği elektrikli modellerin, otomotiv sektöründeki yeni dönemi temsil etmesi gerektiğini düşünen ve fizibilite çalışmalarından itibaren bütün Ar-Ge ve yatırım planlarını buna göre hazırlayan BMW, üretimde yüzde 30’a varan zaman ve maaliyet tasarrufu sağladı. Alt marka olarak görülmesine rağmen yapılan doğru planlama ile 600 milyon Euro’nun biraz üzerine çıkan bir yatırım tutarıyla inşaa edilen tesis sayesinde BMW, banttan inen ilk otomobille birlikte kâr etmeye başlayacak.

BOYAHANE VE PRES YOK

Yeni üretim döngüsü sayesinde kârlılığını yüzde 10 oranında artırmayı hedefleyen Alman üretici, normal şartlarda fabrika yatırımında önemli bir yer tutan boyahane, pres ve korozyon önleme aşamasını artık üretim sürecinde kullanmayacak. Böylece ilk seri üretim otomobil olan Ford T modelinden bu yana aynı düzen kullanılarak gerçekleştirilen otomobil üretimi, yeni dönemle birlikte önemli bir değişime uğrayacak. Öte yandan yıllardır otomobillerin şasi ve kaporta aksamında kullanılan çelik de yerini karbon fiber destekli plastiğe bırakacak.

Haberin Devamı

SERVİS SİSTEMİ DE DEĞİŞECEK
BMW yeni modellerle birlikte, satış sonrasında da önemli değişikliklere imza atacak. BMW’nin ilk elektrikli modeli olmaya hazırlanan i3, sac kapı panelleri yerine plastik kullanacak. Bu sayede kapıda bir hasar oluştuğunda, plastik kaplama istenilen renkte yani boyaya ihtiyaç kalmadan yenisi ile değiştirilecek. Aracın şasisinde oluşacak bir hasar da, serviste çok kolay bir şekilde düzeltilebilecek. Bu da araç sahibinin hem zaman hem de maliyet konusunda tasarruf etmesini sağlayacak.

Fabrika elektriğini kendisi üretecek

BMW’nin elektrikli modellerini üreteceği Leipzig’deki fabrikada elektrik de rüzgar enerjisinden üretiliyor. Normal bir üretim tesisine göre yüzde 50 daha az enerji ve yüzde 70 daha düşük su tüketimine sahip olan fabrikanın gürültü kirliliği de en düşük seviyede. Sürdürülebilirlik ve kârlılık amacı doğrultusunda ortaya çıkan BMW i markası, şirket içinde son dönemin en önemli iş modeli olarak görülüyor.

Haberin Devamı

Ekim’de yola çıkıyor

BMW’nin ilk elektrikli otomobili olmaya hazırlanan i3, eylül ayında tanıtıldıktan sonra ekim ayından itibaren Avrupa’da satışa sunulacak. Karbonfiberle güçlendirilmiş plastik (CFRP) gövde sayesinde normal şasiye oranla yüzde 30 oranında daha düşük ağırlığa sahip olan araç, çelik gövdeye sahip aynı boyutlardaki bir araca göre 350 kilogram daha hafif bir yapıya kavuştu. Avrupa’da 44 bin Euro’dan başlayan fiyatlarla satışa sunulacak araçta, 170 beygir güç

 
50’nci yıla özel boğa

LAMBORGHINI, 50’inci yıldönümünü Aventador LP 720-4 50 Anniversario ile kutluyor. Dünya çapında 100 adet üretilecek araçta 720 beygir gücündeki 6.5 litrelik 12 silindirli motor görev yapacak.

Standart versiyondan 20 beygir daha güçlü olan motoru ve hızlı vites değişimi sağlayan ISR şanzımanı sayesinde araç 0-100 km/s hızlanmasını sadece 2.9 saniyede tamamlayarak 350 km/s’lik maksimum hıza ulaşıyor. ‘50 Anniversario’ modelinin ön ve arka kısımları yeniden tasarlanarak aerodinamik anlamda da geliştirilmiş. Ön hava girişleri ve aerodinamik kanallar büyütülüp genişletilirken yanlara küçük kanatlar eklendi. Arka bölüm tamamen yeni ve büyütülmüş difüzöre sahip. Genişletilen hava kanalları ise motor bölümünün daha iyi havalandırılmasına imkân tanıyor.

üreten bir elektrikli motor görev yapacak. Ortalama 150 kilometre menzili olması hedeflenen aracın bir de 300 kilometre menzili olan versiyonu olacak. Ancak bu seçenekte görev yapacak 2 silindirli benzinli bir motor sadece elektrik üretimi gerçekleştirecek.

Haberin Devamı

Emeklemeden mezara girdi

GEÇTİĞİMİZ hafta Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti ve dünyanın enerji konusunda en etkin isimlerinden biri olan Fatih Birol’la Hürriyet’e gerçekleştirdiği ziyaret sırasında tanışma fırsatı buldum. Yaklaşık 30 yıldır yurtdışında yaşayan Birol, enerji konusunda bugün tüm dünya devlerin danıştığı bir kişi. Öngörüleri ve saptamaları bugüne kadar tek tek gerçekleşen Birol, petrol fiyatları, yeni rezervler ve alternatif enerjiler konusunda ne dediyse aynen gerçekleşmiş bir uzman.

2020 HEDEFİ YÜZDE 0.1
Enerji muhabirimiz Merve Erdil’le birlikte Fatih Birol’la uzun uzun konuşma fırsatımız oldu. Fatih Birol’un enerji alanında söylediği çok önemli açıklamaları yarın Merve’nin kaleminde okuyacaksınız. Ben ise otomotiv konusunda söylediği bazı detaylara dayanamayıp bugünden yazmak istedim. Çünkü çok çarpıcı tespitleri var. Birol, elektrikli otoların büyük bir beklentiyle ortaya çıktığını ama ne yazık ki pek şansının olmadığını belirterek, “Son 2 yılda rakamlar zaten bunu açıkça ortaya koyuyor. Bugün IEA’nın 2020 raporuna göre en iyi koşulda bile dünya otomobil satışlarının sadece yüzde 0.1’i elektrikli ve hibrid araçlardan oluşacak. Bu konuda Amerika’da sağlayan teşviklere rağmen, bu tip araçlara olan talep belli bir sınırda kaldı” yorumunu yapıyor.

Haberin Devamı

YENİ PETROL BULUNDU
Bunun gerekçesini petrol rezervlerindaki artışa bağlayan Birol şöyle konuşuyor: “Hem Amerika’da yeni petrol rezervleri bulundu hem de dünyanın bir çok ülkesinde yeni rezervler ortaya çıktı. Yani bu şartlarda bile şu an dünyaya 60-70 yıl yetecek petrol rezervi var. Kaldı ki, rezerv olarak dünyanın hiç bir sıkıntısı yok. Yeni rezervlere bağlı olarak fiyatlarda belli bir seviyede kalınca otomotiv devleri, rotayı konvensiyonel yakıtlara çevirdi.”

ELEKTRİK TRENDİ BİTTİ
Birol’un söyledikleri çok net. Bir dönem ‘petrol bitecek, çevresel baskı artacak’ diye otomotiv devleri rotayı altarnatif enerjili araçlara çevirdi. Hibrit araçlardan

 
Hızlı tahliye ile tasarruf

BRIDGESTONE’un geliştirdiği yeni konfor lastiği Turanza T001, yakıt tasarrufuna katkı sağlıyor. Otomobillerde şehir içi ve şehirlerarası kullanımlarda araçların konfor performansını artıracak şekilde tasarlanan yeni lastik, daha geniş olukları sayesinde hızlı su tahliyesi sağlıyor.

Öte yandan lastiğin üzerindeki ses azaltıcı oluklar ise gürültü frekansını kontrol ediyor ve sesi emerek seviyesini azaltıyor. Bir önceki nesle göre yüzde 19 daha düşük yuvarlanma direncine sahip olan ve bu sayede yakıt tüketimini de yüzde 2.3 oranında düşüren Turanza T001’in üretiminde kullanılan Nano ProTech teknolojisi, lastiğin yapısını oluşturan parçacıkların titreşimini azaltarak lastiğin ısısını düşürüyor. Öte yandan, düz temas alanı olarak nitelenen FCP, düzensiz aşınmayı azaltarak lastiğin ömrünü yüzde 15 oranında uzatıyor.

yüzde 100 elektrikli araçlara kadar bir çok konsept ve seri üretim araç ortaya çıktı. Fuarlar bu modellerle doldu taştı. Ama son 2 yıldır bu trend biranda kesildi. Çünkü bu alana büyük para yatıranlar düşük talep karşısında büyük zararlar etti. Sadece elektrikli araç üretmek için kurulan firmalar battı. Durum böyle olup, petrol de yeniden bulununca son 2 yıldır konvensiyonel araçlara yönelik iyileştirmeler artırıldı. Yani dizel ve benzinli motorlar daha çevreci ve ekonomik hale getirilmeye başlandı. Motorlar küçülürken beygir gücü arttı, yakıt tüketimi azaldı. Emisyon oranları azaldı. Böyle olunca elektrikli oto daha emeklerken, mezara gömüldü.

Haberin Devamı

44 adet satışla gelen liderlik

SKODA’nın A segmentinde yer alan ilk otomobili olan Citigo, mart ayında A sınıfının liderliğine oturdu. Türkiye’de 27 bin 390 TL’den başlayan fiyatlarla satılan Citigo, kompakt boyutlarına rağmen geniş iç mekanı, 5 yıldızlı güvenliği, yakıt cimrisi motoru, pratik kullanım özellikleriyle öne çıkıyor. Skoda’nın tüm dünyada yükselişe geçen A segmentindeki ilk aracı olan Citigo, Türkiye’de de beğeni toplayarak mart ayındaki 44 adetlik satışla sınıfının liderliğine oturdu. Citigo’nun, yılın başından bu yana satışları da 77 adet oldu. Türkiye’de 60 HP’lik 1.0 lt 3 silindirli benzinli motorla satılan Citigo’da otomatik vites seçeneğine de bulunuyor.

1 litrede 136 beygir

VOLKSWAGEN litre başına 136 beygir güç üreten yeni bir dizel motor üzerinde çalışıyor. Volkswagen CEO’su Martin Winterkorn, 10 ileri DSG şanzıman ile kombine edilecek yeni motor üzerinde çalıştıklarını doğrulayarak, “2000 yılından bu yana TDI ve TSI motorlarlayakıt tüketimini yüzde 30 oranında düşürdük. 2020 yılına kadar yine yüzde 15 civarında tasarruf sağlayacak motorlar geliştirmeyi hedefliyoruz” dedi. Doğalgaz ile çalışan motorların da gelecekte önemli bir rol üstleneceğini belirten Winterkorn, “CNG’li araçlar çerevi olduğu kadar ekonomik ve günlük kullanıma da uygun” diye konuştu. Winterkorn ayrıca, bütün model serilerinde elektrik motoru ile desteklenen seçeneklerin sunulacağını ve marka olarak kısa vadede şarj edilebilir hibrit teknolojisine odaklandıklarını ifade etti.

eozpeynirci@hurriyet.com.tr

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!