Kovboy başkan Reagan öldü

Güncelleme Tarihi:

Kovboy başkan Reagan öldü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2004 01:39

ABD’nin eski başkanı Ronald Reagan, yıllardır mücadele ettiği Alzheimer hastalığına yenik düşerek dün 93 yaşında hayata gözlerini yumdu. Western filmleriyle tanınan eski bir aktörün son nefesinde, eşi Nancy Reagan ve ailesi yatağının başındaydı.

Haberin Devamı

1980’lerin ABD ve dünya politikasına damgasını vuran, siyasette muhafazakarlık rüzgarı estiren, Soğuk Savaşı bitiren Ronald Reagan’ın Los Angeles kentindeki evi dün yasa boğuldu. TSİ 23.00 sularında ölen Reagan’ın başucunda ailesi kötü haberi açıkladı. Alzheimer hastası Reagan’ın durumu bir haftadır kritikti. ‘Kovboy başkan’ın son gününde, bütün ailesi yanında yer aldı.

6 Şubat 1911’de doğan Ronald Reagan, radyo spikerliğinin ardından ilk filmi ‘Love Is on the Air’de rol buldu. Bu rolün ardından şöhret basamaklarını hızla tırmanan Reagan, Sinema Oyuncuları Birliği başkanlığına kadar yükseldi. Amerikan Hava Kuvvetleri için çektiği eğitim filmleriyle devletle tanışan Reagan, siyasete atılma kararı verdi. 1962’de en önemli hamlesini yapıp, Demokrat Parti’den, Cumhuriyetçi Parti’ye geçti.

EN YAŞLI BAŞKANDI

Reagan, kovboy filmlerinde edindiği ün sayesinde başa güreşme kararı vermişti. Hitabet yeteneği sayesinde önce Kaliforniya Valiliği’ne, ardından 1980 başkanlık seçimlerinde, Jimmy Carter’ı yenerek 40. ABD başkanı oldu. Reagan, 69 yaşında başkan olarak bir ilki de gerçekleştirdi.

1981 yılında bir suikasttan kurtulan Reagan, dağılma sürecine giren Sovyetler Birliği ile ilişkileri geliştirdi. Reagan, Mihail Gorbaçov ile nükleer silahsızlanma anlaşmasına vararak güvenliği garantiye aldı.

YILDIZ SAVAŞLARININ MİMARIYDI

Yıldız Savaşları projesiyle delinen bütçeyi, sosyal güvenlik sistemi yükünü devletin omuzlarından kaldırarak dengeledi. İkinci dönemde de başkan seçilen Reagan, 1989’a kadar görevini yürüttü.

Reagan, 1994’te Alzheimer’a yakalandığını açıklamış ve ‘Beni hayatımın günbatımına götürecek yolculuğa başladım’ demişti. Reagan’ın naaşının, başkent Washington’da dünya liderlerinin katılacağı cenaze töreninden sonra, California’da defnedilmesi bekleniyor.

BUSH: DÜNYANIN KURTARILMASINA YARDIM ETTİ

Ronald Reagan'ın ölümü düm dünyada geniş yankı buldu. Liderler yaptıkları açıklamalarla, Reagan'ın ölümünden duydukları üzüntüyü dile getirdi.

ABD Başkanı George W. Bush, Ronald Reagan'ın geride kendisinin yeniden var ettiği bir ulus ve kurtarılmasına yardım ettiği bir dünya bıraktığını söyledi.

Fransa'nın başkenti Paris'teki ABD Büyükelçiği konutundan yaptığı açıklamada, “Bu Amerika'nın hayatında hüzünlü bir saat. Büyük bir Amerikalının hayatı sona erdi” dedi. “Reagan'ın ABD'nin, büyüklüğüyle saygısını ve iyiliğiyle de sevgisini kazandığını” belirten Bush şunları kaydetti:

“Reagan'ın sağlam ve içten inançtan gelen kendine güveni, karakterinden kaynaklanan gücü, alçak gönüllülüğünden gelen zarafeti ve aklından gelen mizah anlayışı vardı. Reagan geride, kendisi tarafından yeniden var edilmiş bir ulus ve kurtarılmasına yardım ettiği bir dünya bıraktı.”"

Haberin Devamı

KADDAFİ: YARGILANMADAN ÖLMESİ ÜZÜCÜ

Libya lideri Albay Muammer Kaddafi, Ronald Reagan'ın 1986'da Amerikan uçaklarının Libya'ya yönelik hava saldırısından dolayı yargılanmadan öldüğü gerekçesiyle üzüntü duyduğunu söyledi.

CHIRAC: TARİHTE İZ BIRAKTI

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac Reagan'ın ”Demokrasi yönündeki güçlü kanaatleri ve kendini adamışlığı ile tarihte çok saygın bir iz bırakacak bir devlet adamı” olduğu dile getirildi.

BLAIR: SOĞUK SAVAŞI BİTİRDİ

İngiltere Başbakanı Tony Blair de Reagan'ın ölümü üzerine yaptığı açıklamada “Ülkesinde uzak görüşü ve liderliği ulusal özgüveni yeniden tesis etmiş ve ABD siyasetine önemli değişiklikler getirmiştir. Öte yandan ülkesi dışında başkanlığının ikinci döneminde silahların kontrolü anlaşmaları ve Sovyetler Birliği ile daha istikrarlı ilişkiler kurmayı amaçlayan devlet adamlığına yakışır siyaseti Soğuk Savaş'ın sonunu getirmiştir” dedi.

Eski İngiltere başbakanlarından Margaret Thatcher ise Reagan'ın ölümü dolayısıyla yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Reagan, sadece onu tanıyanlar ve gururla hizmet ettiği ve çok sevdiği ulusu tarafından değil aynı zamanda onun takip ettiği politikalar sayesinde hürriyet içinde yaşayan milyonlarca erkek ve kadın tarafından daima hatırlanacaktır”

Haberin Devamı
GORBAÇOV: BÜYÜK LİDERDİ

Rusya'daki reformların mimarı eski devlet başkanı Mikhail Gorbaçov, Reagan'ın Soğuk Savaş'ın süper güçleri arasındaki ilişkileri değiştirmeye çalışan büyük bir lider olduğunu söyledi. Gorbaçov, Reagan ile diyalogunun ”nihayetinde Soğuk Savaş'a son veren bir süreci başlattığını” belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!