Oral Çalışlar Taraf'tan istifa etti

Güncelleme Tarihi:

Oral Çalışlar Taraftan istifa etti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2013 16:42

Taraf gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Oral Çalışlar görevinden istifa etti. Bu koltuğa kısa bir süre önce Ahmet Altan'ın istifasının ardından oturan Çalışlar'ın yerine ilk bilgilere göre Neşe Düzel getirildi.

Haberin Devamı

Çalışlar'ın istifasını Twitter'dan açıklamasının ardından bir tweet atan Taraf yazarı Yıldıray Oğur ise "Sorulara toplu cevap: Taraf'ı başka bi tarafa çekmekteler. Biz o Taraf'a gelmiyoruz..." yorumunu yaptı.

Kısa bir süre önce Taraf yazarları yazılı bir açıklama yaparak Çalışlar'a destek vermişti.

Çalışlar'ın istifa açıklaması şöyle:

Taraf gazetesinden istifa ettim

“Ama”sız barışın gazetesi olduk...

1 Şubat 2013 tarihinde başladığım Taraf gazetesi genel yayın yönetmenliğinden istifa ettim.

Taraf gazetesi yazarlarının Başar Aslan'a yazdıkları bildiri

Sayın Başar Arslan,

Taraf Yazıişleri Müdürü Kurtuluş Tayiz'i, Genel Yayın Yönetmeni Oral Çalışlar'a rağmen görevden almanızı gazetecilik meslek adabıyla bağdaştıramadık. Taraf bugüne kadar editoryal bağımsızlığa saygılı bir çizgi izledi. Böyle kalmasını önemsiyoruz. Taraf gazetesi yazarları ve çalışanları olarak yazıişlerine yönelik bu tasarrufunuzu geri almanızı istiyoruz.

Yazıişlerinin editoryal bağımsızlığının sağlanması bizler için de, Oral Çalışlar'ın görevi dönmesi için de hayati önemdedir.

Taraf'ın geleceği için gereğini yapmanız umuduyla...

Murat Belge, Alper Görmüş, Halil Berktay, Hidayet Şefkatli Tuksal, Gürbüz Özaltınlı, Mithat Sancar, Akın Özçer, Melih Altınok, Roni Marguiles, Kurtuluş Tayiz, Yıldıray Oğur, Oya Baydar, Markar Esayan, Ceren Kenar, Gülengül Altınsay, Tuğba Tekerek, Tuncer Köseoğlu, Demiray Oral, Erol Katırcıoğlu, Bekir Ağırdır, Pelin Cengiz, Ferhat Kentel, Tan Oral, Cahit Koytak, Vahap Coşkun, Ertan Altan, Gülden Tümer

“Akil insanlar” heyetiyle Kastamonu gezisindeyken, gazetenin sahibi Başar Arslan, bana danışmadan ve haber vermeden, Yazı İşleri Müdürü Kurtuluş Tayiz'i görevden aldı. Ben de kendisine bu yaptığının görevime ve yazıişlerine müdahale olduğunu, kabul etmeyeceğimi söyledim. O gün istifa ettim, adımı künyeden çıkarttırdım. Bilgim dışında adım künyeye yeniden koyuldu.

Haberin Devamı

Ben Başar Arslan'ın müdaheleci tutumundan vazgeçmesini beklerken, o Genel Yayın Koordinatörü Markar Esayan'ı da görevden aldı.

Haberin Devamı

Taraf gazetesi benim yönetimimde ve yazı işlerindeki arkadaşların dirayetli çalışmalarıyla, “çözüm ve barış süreci”ne kararlı destek vermek; kadın konusunda, ötekileştirilen kesimler konusunda pozitif ayrımcılığa özen gösterebilmek için elinden geleni yaptı.

Çok sayıda yazar gazeteye yeniden döndü, aramıza yeni yazarlar katıldı. Gazetedeki arkadaşlarımla tam bir uyum içinde çalıştık. İlan geliri ikiye katlandı. Satışlar arttı.

Yazarlarımızın önemli çoğunluğu, barış sürecine yürekten destek verdi.

Gazetedeki krizin, Türkiye'de belirginleşen yeniden saflaşmanın bir parçası olduğunu, bir diğer ifadeyle söylemek gerekirse,
“barış süreci” konusundaki farklı yaklaşımlardan kaynaklandığını söyleyebilirim. Hükümetin adımlarını tehlikeli bulan kesimler, çatışmaların bitmesinden endişe eden bir ruh hali içine girdiler.

Haberin Devamı

Taraf'ın da bu açıdan onların endişe ve rahatsızlıklarına sözcülük etmesini isteyenler, gazeteye müdahale ettiler. Gazete, yazı işleri ve ben; tam bir uyum içinde, “ama”sız olarak barışı savunmakta ısrarlı olduk.

İşin esası, bu bir barış karşıtı operasyondur...

Bunca patırtının altında yatan asıl gerçek budur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!