YGS evrakları kayıp iddiası TBMM gündeminde

Güncelleme Tarihi:

YGS evrakları kayıp iddiası TBMM gündeminde
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2013 14:08

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) giren Mevlüt Çetinkaya adlı öğrencinin, soru kitapçığı ve cevap anahtarının ÖSYM'de kaybolduğu iddiasını soru önergesiyle TBMM'ye taşıdı. ÖSYM ise konuyla ilgili inceleme başlatıldığını açıkladı.

Haberin Devamı

CHP'li Ali İhsan Köktürk, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Beykoz Çok Programlı Lisesi öğrencisi Mevlüt Çetinkaya'nın, sınav evraklarının kaybolması nedeniyle seneye yeniden sınava girmesinin istenmesi iddiasını gündeme getirdi. Köktürk soru önergesinde, öğrencinin babası Necati Çetinkaya'nın bir gazeteye gönderdiği, "1 Nisan'da YGS sonuçları için ÖSYM sitesine girdiğimizde, 'Sınav evrakları incelenmektedir' yazısıyla karşılaştık. ÖSYM'de Sınav Hizmetleri Daire Başkanı ile görüştük. Oğluma, 'Sınav cevap anahtarı ile soru kitapçığını yanında mı götürdün?' türünde anlam veremediğimiz sorular sordular. Bu çocuk okuduğu lisenin en başarılı ilk 5 öğrencisinden biri olmuş. Bilgisi ölçülsün diye sınava girmiş. Sınav evrakları kayıp. Daire Başkanı Tomay Bey, 'Yapacak bir şey yok, oğlunuz 1 yıl sonra yeniden sınava girsin' diye kapıyı gösterdi. Oğlum 1 yılını yitirdi" şeklindeki mektubuna yer verdi.

Haberin Devamı

Köktürk, Bakan Avcı'yı şu soruları yöneltti:

- Gazete köşesinde yer alan haber ile ilgili herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?
- Mevlüt Çetinkaya'ya yapılan bu haksızlığın nedeni nedir? Soru kitapçığı ve cevap anahtarı ne olmuştur?
- Öğrencimizin uğradığı haksızlık nasıl telafi edilecektir?
- YGS'de benzeri olay yaşanmış mıdır? Yaşanmışsa mağdur olan öğrenci sayısı kaçtır?

İnceleme başlattık

ÖSYM Sınav Hizmetleri Daire Başkanı Yasin Bulduklu ise Hürriyet’e yaptığı açıklamada olayın incelendiğini belirterek şu bilgileri verdi:
"Kılavuzda soru kitapçığı ve cevap anahtarının sınav görevlilerine teslim etmenin adayın sorumluluğunda olduğu belirtiliyor. Aday ise ÖSYM’ye soru kitapçığını ve cevap anahtarını sıranın üzerinde bırakıp çıktığı bilgisini verdi. Evrakları bize ulaşmamış. Kamera kayıtlarından da durumu tespit ettik. Ayrıca 1 milyon 852 bin 815 adayın evrakları ÖSYM’ye ulaşmış sadece bir adayınki ulaşmamış. Sadece cevap anahtarı ya da sadece soru kitapçığının ulaşmamış olması izah edilebilir. Ama bu adayın her iki evrakı da gelmemiş. Merkeze ulaşmayan bir kağıtla ilgili puan hesaplayacak değiliz, doğal olarak bu adayın puanı da hesaplanmadı. Yönetim Kurulu karar aldı. Konuyla ilgili inceleme başlattı. Görevlilerle ilgili de işlem başlatıyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!