219 kişide görüldü sıtma alarmı verildi

Güncelleme Tarihi:

219 kişide görüldü sıtma alarmı verildi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2013 13:04

Türkiye'de Mardin'den başlayarak 219 kişide sıtma görüldüğü haberleri üzerine hürriyet.com.tr'ye açıklama yapan Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Toranoğlu, yurtdışı kaynaklı birkaç vakanın görüldüğünü ancak yerli sıtma vakasının yaşanmadığını açıkladı.

Haberin Devamı

Mehmet Ali Toranoğlu, bahsi geçen 219 vakanın da aslında geçen sene sıtmaya yakalanan kişilerden oluştuğunu belirtti ve sözlerine şöyle devam etti:


Geçen yıl ağustos ayında Mardin'in Savur ilçesi Başkavak Köyü'nde bir sıtma vakası tespit ettik. Bu köy uluslararası taşımacılık yapan kamyonların olduğu bir köy ve ilk vakada Kuzey Irak'a gidip gelen bir tır şoförüydü. Arkasından da bölgede diğer kişiler etkilendi. Sıtma hastalığı sivri sinekler aracılığıyla bulaştığı için kolayca yayılabiliyor. Bizde Başkavak Köyü ve çevre köy, ilçe ve hatta illerde tarama yaptık. Taramalar sonucu 219 vaka tespit edildi. Sivri sinek için çalışmalar yapıldı, Savur Çayı ıslah edildi.


EYLÜL AYI İLE SON BULDU

 

Bu çalışmalardan sonra Eylül ayı itibariyle yeni vaka çıkmadı ama sıtma hastalığında, sıtma paraziti karaciğerde saklanıyor ve altı ay sonra tekrar çıkıyor. Biz de bu yüzden bahar ayları ile nüks edebilir diye tekrar çalışmalar yapıyoruz. Daha önce hastalığı geçirip iyi olanlardan kan alıyoruz. Güney illerinde yoğun bir şekilde mücadele ediyoruz. Şırnak, Mardin'den başlayarak Aydın'a kadar uzanan kuşakta taramalar yaptık, çeşitli önlemler aldık.

 

Haberin Devamı

SURİYELİ MÜLTECİLER İLE ALAKASI YOK


/images/100/0x0/55eb4666f018fbb8f8b6a5ea
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Toranoğlu, Türkiye'de görülen sıtma parazitinin Suriyeli mülteciler ile alakası olmadığını virüsün daha çok Irak ile bağlantısı olduğunu düşündüklerini belirtti. Toranoğlu, yurtdışına seyahat eden vatandaşların da seyahatten önce mutlaka bir doktor ile görüşmesi gerektiğini ve bölgeye özgü hastalıklara dair bilgi alması gerektiğini açıkladı: Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü'nün web sitesinden seyahatlere çıkış öncesi bu hastalıklara dair bilgiler öğrenilebilir. Mesela sıtma için koruyucu ilaçlar var. Haftada bir içiyorsunuz ve sizi bir hafta boyunca koruyor.

Haberin Devamı


YERLİ SITMA VAKASININ BİTTİĞİNİ KANITLAYACAĞIZ


2009 yılından bu yana sıtma hastalığının bulaşımının durmuş olduğunu sadece yurt dışı menşeili vakaların olduğunu söyleyen Toranoğlu, tamamen bitirdikten sonra Dünya Sağlık Örgütü'nü ülkemize davet ederek bu hastalığın bittiğini kanıtlayacaklarını söyledi.

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!