Okul öncesi eğitim ücretsiz olsun

Güncelleme Tarihi:

Okul öncesi eğitim ücretsiz olsun
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2013 15:47

4+4+4 eğitim sistemi ile ilkokula başlamasına izin verilen 5 yaş çağ nüfusunun sadece 14’ünün ilkokula başladığı açıklandı. Bu yaş grubunda okul öncesi eğitime başlayan öğrenci oranının yüzde 48 olduğu belirtildi. Ayrıca Türkiye’nin, Avrupa’da anaokulu/anasınıfı eğitiminin ücretli olduğu tek ülke olduğu belirtilerek, okul öncesi eğitimin ücretsiz olması, yoksul ailelere koşullu destek sağlanması önerildi.

Haberin Devamı

Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) ve Eğitim Reformu Girişimi (ERG), ‘4+4+4’ eğitim sistemini takip edip, yeni eğitim yılındaki okullulaşma oranlarını da dikkate alarak bir rapor hazırladı. ‘Erken Çocukluk Eğitimi ve ‘4+4+4’ Düzenlemesi’ başlıklı rapor Türkiye’de okul öncesi eğitime ilişkin son durumu ve çözüm önerilerini ortaya koyuyor.

Okullaşma oranı arttı

Raporda, ‘4+4+4’ düzenlemesi sonucunda 48-60 ay yaş grubunun da öncelik haline geldiğine ve bu yaş grubunda 2012-2013 eğitim-öğretim yılındaki okullaşma oranının bir yıl öncekine göre 13,2 yüzde puanlık bir artışla yüzde 35,6’ya yükseldiğine değiniliyor.
2012’deki düzenlemenin katkı yaptığı bu artışın, toplumda okul öncesi eğitime olan talebi göstermesi açısından da çok önemli olduğu vurgulanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yüzde 100 okullaşma hedefini tutturmak için kamunun daha fazla irade göstermesine ve yatırım yapmasına ihtiyaç olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

Veliler ilkokul yerine okul öncesini tercih ediyor

Rapordaki verilere göre, velilerin isteğine bağlı olarak ilkokula kaydına izin verilen okul öncesi 5 yaş çağ nüfusunun sadece yüzde 14’ü ilkokula başlamış. Bu yaş grubunda okul öncesi eğitime kayıt yapan öğrenci oranı ise yüzde 48. Bu da velilerin bu yaş grubunda çocuklarını ilkokul yerine okul öncesi eğitime yönlendirmeyi tercih ettiklerini gösteriyor.
Ek olarak, bu veriler ışığında, geriye kalan yüzde 38’lik dilimdeki çocukların eğitim sisteminin dışında olduklarına ve önümüzdeki eğitim-öğretim döneminde okul öncesi eğitim almadan ilkokula başlayacaklarına dikkat çekiliyor.

Ücretler kaldırılsın

Raporda Türkiye’nin Avrupa’da okul öncesi eğitimin hem ücretli olduğu hem de aileye bu alanda herhangi desteğin sağlanmadığı tek ülke konumunda olduğu belirtiliyor.
Eğitime başlama yaşındaki yeni düzenlemelerin ardından yapılan uygulamalardan elde edilen verilerin ışığında okul öncesi eğitim ile ilgili çeşitli önerilere de yer veriliyor. Bunlar arasında en dikkat çekici olan; ilköğretim öncesi (4 ya da 5 yaş) en az bir yıl okul öncesi eğitimin zorunlu olması. Rapor, okul öncesi eğitime erişimle doğrudan ilişkili olan kritik bir sorun alanını ödenebilirlik olarak tanımlıyor. Türkiye’de anaokulu/anasınıfı ücretlerinin kaldırılması (okul öncesi eğitimin ücretsiz olması), yoksul ailelere koşullu destek sağlanması ve çalışan annelerin çocuklarının okul öncesi eğitime erişebilmesi için kupon benzeri modellerin tasarlanması, ödenebilirlik kaynaklı sorunların üstesinden gelinmesi için dikkate alınması gereken politika seçenekleri olarak sunuluyor.
Ayrıca, okulöncesi eğitimin farklı hizmet modelleri üzerinden yaygınlaştırılması, toplum temelli uygulamaların önünün açılması, nitelikli bir okul öncesi eğitim için standartların belirlenmesi ve kurumların teşvik edilmesi gibi önerilere de yer veriliyor.

Haberin Devamı

Okul öncesi eğitimin niteliği ile ilişkili bir diğer kritik nokta olarak öğretmen niteliği üzerinde duran rapor, anaokulu/anasınıflarında hizmet veren öğretmenlerin üçte birinin okul öncesi öğretmenliğine zemin oluşturan bir formasyona sahip olmadığına işaret ediyor.
Öğretmenlerin yetkinliği erken dönemde özel eğitimde de hızla ilerleme sağlanması gereken bir alan olarak öne sürülüyor. Bu nedenle anaokulu/anasınıflarında ve erken özel eğitimde öğretmenlere kaliteli hizmetiçi eğitim olanaklarının sağlanmasının önemi vurgulanıyor.

Yüzde 100 okullaşma hedefine ulaşmayı zorlaştırıyor

Raporda ayrıca 4+4+4 düzenlemesinin uygulamaya konulduğu yeni eğitim yılına ilişkin veriler de paylaşıldı. Bazıları şöyle:

Haberin Devamı

- Türkiye’de toplumun okul öncesi eğitime talebi artarak devam ediyor ve bütüncül olarak bakıldığında 36-72 ay yaş grubunda okullulaşma oranları yüksel yükseliyor. Öte yandan, bu yükselişin, yeni düzenlemeyle birlikte zorunlu eğitim kapsamına alınan ve kayıtları ilkokula yapılan çocukları da kapsadığının altı çiziliyor.
- Çocukların daha erken yaşta okula gitmesi, bilimsel çalışmaların önemini ortaya koyuyor ancak toplumun esas talebi olan okul öncesi eğitim ihtiyaç sahiplerince erişilebilir değil.
- 5 yaş grubunda olan ve gelecek yıl ilkokula başlayacak her 10 çocuktan 4’ü, gelişimleri için kritik önemi olan okul öncesi eğitimin dışında. Bu durum, ‘4+4+4’ düzenlemesinin, MEB’in 60-72 ay yaş grubunda yüzde 100 okullulaşma hedefine ulaşma gayretlerini zorlaştırdığını gösteriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!