Üniversiteli ciritçiler yetişecek

Güncelleme Tarihi:

Üniversiteli ciritçiler yetişecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2013 12:35

Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu'nun ata sporu ciridi gelecek nesillere aktarmak için başlattığı çalışmalar kapsamında bazı üniversiteler cirit takımı kurdu.

Federasyon Başkanı Prof. Dr. Alparslan Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitelerin ciritle bütünleşmesi için yapılan çalışmaların, meyvelerini vermeye başladığını söyledi. Türkiye tarihinde ilk kez geniş katılımlı cirit çalıştayı düzenlendiğini anımsatan Ceylan, büyük bir çoğunluğun sağlanarak yapıldığı çalıştayın, ciridin gelecekte daha güzel yerlere geleceğinin ispatı olduğunu vurguladı.

Ceylan, Atatürk Üniversitesi ile Bayburt Üniversitesi'nin cirit takımlarının yıl içerisinde düzenlenecek şampiyonalara katılacaklarını ve geleneksel spor dalları bünyesindeki 10 spor dalıyla ilgili taslak hazırlandığını belirterek, "Ciride kapılarını açan ve kulüp kuran üniversitelerin takımları bu yıl Türkiye Şampiyonaları'na katılacak. Ciridin üniversitelerin eğitim programına alınması için hazırlanan taslak önce ilgili bakanlıklar ile Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'e sunulacak. Taslak daha sonra yönetim kurulu üyesi olan üniversite rektörlerimiz tarafından YÖK'e verilecek. Onların desteği ve fikirleri istenecek. Neticede atalardan gelen sporun gelecek nesillere aktarılması için kurum ve kuruluşların, bakanlarımızın fikirleri çok önemli" diye konuştu.

"BESYO'larda uzmanlıkların oluşturulmasını arzuluyoruz"

Ceylan, asıl hedeflerinin üniversitelerin spor kulüplerini zenginleştirerek, geleneksel spor dallarının üniversitelerdeki gençlere ulaşmasını sağlamak olduğunu, üniversitelerin düzenlediği bahar ve gençlik şölenlerinde yer almak istediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Beden Eğitimi ve Spor yüksekokullarında (BESYO) geleneksel sporların okutulması, BESYO ve üniversitelerdeki kulüplerin bünyesine ata sporlarının yerleştirilmesini sağlamak ve ilgili uzmanlıkların oluşturulması arzusundayız. Üniversiteler, federasyonumuzla işbirliği yaparsa düzenlenen bahar veya gençlik şölenlerinde ata sporlarından kısa gösteriler sunabiliriz. Bu tür etkinliklere ata sporlarını katarsak, üniversitelerin önemli kazanımları olacaktır. Üniversitelere yönelik yaptığımız çalışmalar ise bu yıl meyvelerini vermeye başladı. Atatürk ve Bayburt üniversitelerinin cirit takımları liglerde yerini alacak. Pamukkale, Ardahan üniversiteleri ise özel turnuvalara katılabilecek ve önümüzdeki yıl da liglerde yer alacaklar."

"Cirit, dünyanın en görsel sporlarından biri"

Ciridin görselliğini arttırmayı hedeflediklerini, bunun için kural değişiklikleri yapıldığını söyleyen Ceylan, gelenekselleşmiş kuralların değiştirilerek, sporcuların şevkinin kırılmasının önüne geçtiklerini belirtti. Ceylan, ciridin dünyanın en görsel sporlarından birisi olduğunu ve bunu daha görsel hale getirmeyi amaçladıklarını ifade ederek, "Bu nedenle oyun kurallarında birtakım kural değişiklikleri yapıldı. Ciritte gelenekselleşmiş problem oluşturan kurallar var. Ayrıca sporcu ve kulüp başkanlarının özellikle değişmesini arzu ettiği kuralar vardı. Bu kuralları geçtiğimiz günlerde yapılan çalıştayda değiştirdik. Ciridi daha görsel hale getirmek için puanlama sistemini de değiştirdik" dedi.
Konya Meram Belediyesi tarafından tesisleşme için dev adım atıldığını dile getiren Ceylan, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin birçok yerinde cirit sahalarının olmaması nedeniyle tesisleşme konusunda yaşadığımız sıkıntıların çözümü için de adımlar atılıyor. Konya Meram Belediyesi Türkiye'de ilk defa atlı sporlarının yapılacağı kompleks için bütçe ayırdı. Yaklaşık 6 milyon liralık yatırımın ihalesi yapıldı. Kütahya ve Eskişehir belediyeleri aynı şekilde ata sporu için yatırım yapacak. Denizli çok güzel bir stadyuma kavuştu. Ata sporunun gelişmesi için bu tesisleşmeler şarttı."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!