Başbakan neden böyle konuştu

TARİHİ Yarımada ve Sultanahmet Camisi üzerine çöken Zeytinburnu’ndaki gökdelenleri, Sayın Başbakan’ın arkadaşı (Malatyalı ünlü tekstilci ve otelci Mesut Toprak) yapmış. Rezalet ortaya çıktığında Başbakan arkadaşından “binaları tıraşlamasını” istemiş. Arkadaşı bunu yapmayınca ona küsmüş. 5 yıldır konuşmuyormuş.

Haberin Devamı

(Kadir Topbaş da 6 yıl önce kendisine Boğaz’daki bazı inşaatlara neden bu kadar yoğunluk veriyorsunuz demiş, o da avucunu açarak “Para lazım yoksa metro kazılarını yapamam, İETT borçlarını ödeyemem” demişti. Gerçi Ankara’dan gelen talimatlar nedeniyle ne kadar ‘sıkıntılı’ olduğunu biliyoruz. Kadir Topbaş, Galata Köprüsü’ne veya mezarlıklara koruma alınacaksa, Başbakan’ın haberi olmadan bir atama yapamaz.)
Sayın Erdoğan, “Ankara ve İstanbul’da şehrin dokusuna uymayan binalar yapıldığını” söylemiş. Bu yapıların fazla olduğunu anlatmak için de “Binaları sayamam ki. Yıldızları saymak mümkün mü?” demiş.
Zeytinburnu’nda ve İstanbul’un en değerli yerlerinde, bu gökdelenlerin yapılmasına giden yolu açan asıl neden, gökdelenleri yapanların Sayın Başbakan’a yakın olmaları değil mi? O insanların Başbakan ve AKP ile ilişkisi olmasa zaten o binalar yapılamazdı. Bu uygulama bir AKP klasiğidir.
Sayın Başbakan bunu görmeyen, göremeyen kamuoyuna ve konuyu bilip de yazmayan, söylemeyen basına itirafta bulunmuştur, günah çıkarmıştır.
MASUMU MU OYNUYOR
Bu itirafların birkaç nedeni olabilir:
a) İstanbul ve Ankara’daki imar yağması Sayın Başbakanı bile isyan noktasına getirmiştir.
b) Bazı belediye başkanlarını tekrar aday göstermemenin zeminini hazırlıyordur.
c) Kamuoyunda imar yağmasına karşı gelişen tepkiler nedeniyle kamuoyunun gazını almaktadır.
d) Bu olayı da CHP’nin üzerine yıkmak için ‘masumu’ oynamaktadır. Örneğin: “Sözen döneminde Kazlıçeşme deri fabrikaları yıkılıp bölge temizlenmese, benim arkadaşım oraya o yatırımı yapmazdı” derse şaşırmamak gerekir.
Sayın Başbakan’ın arkadaşı gökdelenlerin üst katını tıraşlamadığı için ona küsmüş.
İki dostun küs olması hoş değil. Hele memlekette barış rüzgârları eserken küslük olmaz.
Bu sorunu çözmek için iki ayrı proje geliştirilebilir.
1) Haliç’teki metro köprüsünün ayaklarının, Süleymaniye Camisi üzerindeki etkisini azaltmak için köprü ayaklarını griye boyayan İBB, Zeytinburnu’ndaki binaların siluet üzerindeki etkisini de aynı yöntemle azaltabilir(!).
2) Olmadı, gökdelenlerin önündeki İstanbul surları yükseltilerek(!) bu binaların görünmesi ve siluet üzerine düşmesi engellenebilir.
İnanıyorum ki, Sayın Başbakan’a bağlı böyle bir medya desteğiyle bu proje İstanbul’un en çılgın projesi seçilebilir.
Bu notları Yük. Müh. Mimar Mehmet Yıldız gönderdi. İstanbul’u en iyi bilen siyasetçilerdendir.
Daha önce İstanbul Planlama ve İmar Daire Başkanlığı yapmıştır, halen İBB Meclisi CHP grup sözcüsüdür.

Haberin Devamı

Biliyor musunuz

Haberin Devamı

- ÇYDD’nin, Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampusu’nda, ‘Çağdaş Yaşam ve Çevre Politikaları’ programında yarın 13.30’da Genel Başkan Prof. Aysel Çelikel, Oktay Ekinci, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, A. Oktay Demirkan, Yalçın Bayer, Yrd. Doç. Dr. Öznur Özden’in konuşacaklarını...
- ORHAN Koloğlu’nun, ‘Osmanlı’da istihbarat’ konusunda yarın 15.00’te Kadıköy Moda Caddesi’ndeki Tarihçi Kitabevi’nde konuşacağını...
- KADIKÖY Belediyesi’nin CKM Büyük Salon’unda yarın 14.00’te ‘Soner Yalçın Büyük Oyunu Anlatıyor’ etkinliğinin yer alacağını...

GDO’lu pirinç fıkrası

GAZETE ve TV programlarındaki GDO’lu pirinç fıkrasından söz edeceğim.
GDO, “genetik yapısı değiştirilmiş organizma”nın kısaltmasıdır.
Genetik yapı değişikliği: Mantar, bakteri, virüs, böcek, akar (mite), toz, boya, kir ya da koku olmayıp yan yana olmakla, aynı gemide yolculuk etmekle bir başka organizmaya geçemeyeceği gibi aynı kavanoz, aynı çuvalda olmakla da geçmez, geçemez.
Geçti diyerek geçmeyeceğini bilenleri güldürenlere esenlikler dilerim.
Dr. Erim ÜNAL-Ziraat Yüksek Mühendisi

Haberin Devamı

Anayasa Forumu’nda esas liste

OKURLARIMIZIN uyarısı üzerine dün bir bölümünü verdiğimiz Hüsamettin Cindoruk’un önderliğindeki Milli Anayasa Forumu’nun düzenleme kurulu esas olarak şu isimlerden oluşuyor: Hüsamettin Cindoruk, Yekta Güngör Özden, Mümtaz Soysal, Ali Topuz, Ufuk Söylemez, Kemal Anadol, Şahin Mengü, Necla Arat, Kemal Alemdaroğlu, Ferit İlsever, Zekeriya Beyaz, Ümit Ülgen, Haluk Dural, Fevzi Durgun, Sönmez Targan, Ataol Behramoğlu, Göksan Soner, Türker Ertürk, İlker Yücel, Erdoğan Özer.
Sloganları: Atatürk’te birleştik, bölücü anayasaya hayır!

Başbakan’ın “Küstüm” dediği müteahhit, AKP binasının arsa sahibi çıktı

BAŞBAKAN’ın Zeytinburnu’ndaki ‘OnaltıDokuz’ projesinin sahibi Osman Toprak’ı silueti bozduğu için “Uyardım, tıraş etmedi, dinlemediler, ben de küstüm” demesi ile ilgili gelişmeleri yeniden hatırlamak gerekiyor. Toprak’ın iki projesinin sürecini biliyor musunuz?
Ayıp olacak ama biz bu siluet konusunu o kadar çok gündeme getirmiştik ki...
Son olarak 15 Ekim 2011’de “Bile bile lades!” başlıklı bir yazı kullanmışız.... Binanın yıkılması konusunun da gündeme geldiğine ama imarı ve izni verilen bir binanın yıkılmasının zor olacağına, çünkü Toprak için ‘müktesep hak’ durumunun doğduğuna yer vermişiz.
Bunlar merak edilirse arşivlerden bulunabilir.

Haberin Devamı

BEZMEN’İN ARSASI

- Mesut Toprak, Başbakan’ın açıklamasına göre kendisiyle küs  ama Kadir Topbaş ile değil...
- Mesut Toprak 1972’de Sultanhamam’da çalışma hayatına başladı. 18 yaşında kendi şirketini kurdu; 1989’da hazır giyim sektörüne girdi; Tayteks’i kurdu. Çorlu’dan Bolu’ya kadar 7 şirketli bir grubun sahibi oldu. Çok sayıda dünya markası adına tasarım ve üretim yaptı. Yıllık ihracat tutarı 70 milyon doları buldu. 2000’li yılların başında turizm sektörüne girdi. Atik Paşa Yalısı ile Sultanahmet ve Beşiktaş’taki (eski Devlet Konukevi) Four Seasons’ı aldı. Bu yatırımdaki ortağı Vedat Aşçı daha sonra ayrıldı.
- Ailesi Malatyalı ama İstanbul doğumlu Toprak, büyük projelere imza attı.
Bu arada Sütlüce’de AKP İl Başkanlığı’nın bulunduğu binayı yaptı. Ancak bu yeri daha sonra AKP’ye sattığı veya kiraladığı konusunda bir bilgi yok.
- Zeytinburnu’ndaki ‘İstanbul siluetini bozan yapının bulunduğu arsayı 2006’da TMSF’den satın aldı. 30 dönümlük bu arsa tekstilci Halil Bezmen’in borçlarından ötürü TMSF’ye intikal etmişti. Taban alanı 0.5 olurken, kulelerin yüksekliği de 155 metre oluyor. Proje Büyükşehir’den geçtikten sonra Zeytinburnu’nda da kabul ediliyor. Büyükşehir’in İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanlığını 7 yıldan beri Sefer Kocabaş’ın yürüttüğünü de hatırlatalım. Başbakan, müteahhide kızıyor ama ‘her şeyi bilen adam’ olarak bilinen ve Başbakan’ın yakından tanıdığı Sefer Kocabaş’a “Bu planı nasıl geçirdiniz?” diye sormuyor.
- Zeytinburnu’ndaki ‘OnaltıDokuz’ Projesi Bakırköy sahilyolunda tüm İstanbul’a hakim.
28 dönümlük arsaya 2002’de 27 bin metrekare  inşaat izni verilirken, bugün üç kuledeki inşaat alanı yaklaşık 100 bin metrekareyi buluyor.

Haberin Devamı

ACİL CAMİ İHTİYACI

- Topraklar’ın (Osman Hulusi Toprak- Muhammet Mesut Toprak) Avcılar’daki 14.6 dönümlük projesine CHP’li Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci büyük ilgi gösterdi. Emsal değeri belli olmayan arsanın dosyası Büyükşehir’e geldiğinde ilginç gelişmeler oldu.
Değirmenci, parti grubunda “Halka cami sözüm var, buna hayır demeyin,  parsel bazında plan yapalım” diye konuştu.
Bölgede yüzlerce arazi imar iznini beklerken, Toprakların arazisinin imarı ‘acil cami ihtiyacı’ nedeniyle ‘ticaret+konut ve dini tesis’ olarak değiştirildi.
Büyükşehir İmar Planlama Müdürlüğü ise bölgenin planlama çalışmaları sürdüğünden projeye karşı çıktı (2010’da). Değirmenci’nin uyarısı nedeniyle CHP tümüyle AKP’lilerle parmak kaldırırken, dosyaya bir tek SP’li Meclis üyesi Ahmet Sadıkoğlu karşı çıktı ve “Planlar yapılırken, bölge planları içinde değerlendirilmesi gereken bir arsaya neden bu kadar acil imar izni veriliyor ki...” diye sordu. Sadıkoğlu, daha sonra AKP’ye geçti.

MÜFTÜLÜK KONTROL ETTİ Mİ

Bu projenin adı ‘Academia Apart Ments’ olarak geçiyor. Cami yeri olarak 2.5 dönüm gözükürken yöre sakinleri, bu boyutta bir cami değil, mescit türünde bir bina yapıldığını söylüyorlar. İstanbul Müftülüğü bu yerini hiç kontrol etti mi acaba?
- Bir not daha... İşadamı Mesut Toprak’ın oğlu Hulusi Toprak ile işadamı Fuat Tosyalı’nın kızı Şeyda Tosyalı, Cumhurbaşkanı Gül’ün nikâh tanıklığında evlendiler; 3.3.2013’de...
Düğün tabii ki Four Seasons’ta yapılıyor. Düğün konukları arasında bakanlar; S. Ergin, A. Davutoğlu, Z. Çağlayan, M. Müezzinoğlu, E. Bağış, M. Güler ile birlikte Yunanistan Dışişleri Bakanı D. Avramopulos da bulundu.

Başbakan’ın ‘Küstüm’ dediği Mesut Toprak’la 25.6.2012’de, bu kez Beşiktaş’taki Four Seasons Bosphorous Oteli’nde yapılan Türk Arap Ekonomi Forumu’nda ayrı zamanlarda konuşmacıydılar.

Mesut Toprak, kamuoyuna yansıyan bu bilgilere karşılık olarak “42 yıllık iş hayatımda yasal olmayan hiçbir işe imza atmadım” diyor.
Evet, Başbakan’ın sık sık kullandığı bir söz vardır: ”Bu millet, bunun hesabını sorar!”
Buyrun sorun...

Çaykur’da grev kararı

DERELERİN Kardeşliği Platformu Sözcüsü Ömer Şan, kurumsal bileşenleri arasında yer alan ve platforma sürekli temsilci gönderen Tek Gıda-İş Sendikası, Çaykur’a bağlı 58 işyeri için 22 Nisan’da greve çıkma kararı aldığını açıkladı.
Şan “Daha önce de Tekel direnişine destek verdiğimiz Tek Gıda-İş Sendikası’nın Çaykur grevine de destek vermek amacıyla, Sendika Genel Başkanı Mustafa Türkel ve Genel Yönetim Kurulu ile Rize bölge şube başkanlıklarını, cumartesi günü 11.00’de, Tek Gıda-İş Sendikası Rize Bölge Şube Başkanlığı’nda Yürütme Kurulu olarak ziyaret edeceğiz” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları