Askerlikte “Bir bilene sor” sayfası

Güncelleme Tarihi:

Askerlikte “Bir bilene sor” sayfası
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2013 10:12

MİLLİ Savunma Bakanlığı Asker Alma Dairesi Başkanlığı (ASAL), askerlikle ilgili en çok merak edilen sorulara internet sayfasında yanıt veriyor.

Haberin Devamı

Askerlik vakti gelenlerin sorularından derlenen “Sık Sorulanlar” bölümünde vicdani ret, şikayet, sınıf belirleme, bedelli askerlik, çürük raporu gibi konulara örnek sorularla yanıt veriliyor. ASAL, en çok sorulan konulara yanıt vermek amacıyla bu sayfayı hazırladı. Askere gideceklerin en çok bilgi istediği 100’e yakın sorudan dikkat çeken bazıları şöyle:

DİNİ İNANCA İMTİYAZ YOK

SORU: Dini inançlarım gereği silahlı askerlik hizmeti yapmak istemiyorum. Ancak, benzer şekilde askerlik hizmeti yerine geçecek başka bir sivil hizmeti yerine getirebilirim. Askerlik hizmetinden muaf tutulabilir miyim?
YANIT: Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 10’uncu maddesi “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, din mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Hiçbir kimseye, aileye, zümreye, inanca veya sınıfa imtiyaz tanınamaz”, 72’nci maddesi ise, “Vatan hizmeti, her Türkün hakkı ve ödevidir” hükmünü amirdir. Anayasa ve yasalarımızda bahsetmiş olduğunuz nedenlerden dolayı vatan hizmetinden muafiyet söz konusu değildir.

DENİZCİ OLABİLİR MİYİM?
SORU
: Denizi çok seviyorum. Askerliğimi Denizci olarak yapabilir miyim?
YANIT: Silah altına alınacakların sınıf ve eğitim merkezleri, TSK’nın ihtiyaçları, yükümlülerin sağlık, öğrenim, nitelikleri faktör olarak kullanılarak şifreli kayıtlar üzerinden bilgisayar ortamında yapılmaktadır. Bilgisayara herhangi bir şekilde müdahale edilmemektedir. Askerliğinizi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda yapma olasılığınız mevcuttur.

ÇÜRÜK İÇİN TEK DOKTOR YETER Mİ?

SORU:
Tek doktor tarafından yapılan muayene sonucunda hakkımda askerliğe elverişli olmadığım kararı verilebilir mi?
YANIT: Yapılan muayene neticesinde tek doktorca ertesi yıla bırakma, sevk geciktirmesi veya askerliğe elverişli değildir gibi raporlar verilmesi mümkün değildir.

KAÇAĞI NASIL İHBAR EDERİM?
SORU:
Bir vatandaş hakkında ihbarda bulunmak istiyorum. Nereye nasıl müracaat edebilirim?
YANIT: İhbarda bulunacağınız vatandaşımızın nüfus kimlik bilgileri ve kendi kimlik, adres bilgilerinizi içeren bir dilekçe ile Milli Savunma Bakanlığı Askeralma Dairesi Başkanlığı’na müracaatınız halinde vatandaşımızın askerlik durumu incelenecek ve gerekli işlemler yapılacaktır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!