Boston'u kim vurdu

Güncelleme Tarihi:

Bostonu kim vurdu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2013 00:00

BİR EVDE ARAMA: ABD’de Boston Maratonu’nun finişinde biri çocuk 3 kişinin ölümüne, 176 kişinin yaralanmasına neden olan iki bombayı kimin koyduğu araştırılıyor. Polis dün bir evde arama yaptı. AŞIRI SAĞ ŞÜPHESİ: “Suudi şüphesi” dün yerini “Aşırı sağın işi olabilir mi” sorusuna bıraktı. Vatanseverler Günü’ne denk gelen zamanlama, bu ihtimali güçlendiriyor ama Başkan Obama bile cevabı henüz bilmiyor

Haberin Devamı

İlk uluslararası Olimpiyat olan 1896 Atina Yaz Oyunları’nda koşulan maraton büyük ilgi çekince, bu yarış türü ertesi yıl ABD’nin Boston kentinde gelenekselleştirilmeye başlamıştı. O yıldan beri dünyanın kesintisiz koşulan en eski maratonu unvanını elinde bulunduran Boston, önceki gün kana bulandı. 117’nci Boston Maratonu’nun finiş çizgisine 30 metre kala ilk bomba patladığında yarış saati 4:09:44’ü gösteriyordu. Maratondaki festival atmosferini aniden yok edip ortalığı savaş alanına çeviren ilk patlamanın ardından ikinci bomba, 50 metre geride, 13 saniye sonra infilak etti. Biri 8 yaşındaki bir çocuk olmak üzere 3 kişi öldü, 17’si ağır 176 kişi yaralandı.

BOSTON MARATONU'NDA PATLAMA / FOTO GALERİ

Haberin Devamı

UZAKTAN KUMANDA MI

Ortalama bir koşucu, 42.2 kilometrelik bu maratonu 4 saatte bitiriyor. Patlama olduğunda, 23 bin 326 koşucunun ikisi Türk olmak üzere 17 bin 584’ü yarışı bitirmişti. Etiyopyalı atlet Lelisa Desisa Benti ise 2 saat 10 dakikada maratonu bitirip birinci olmuştu. Maratona katılan Atlantalı atlet Brett Alison, uzaktan kumandalı bomba ihtimalini vurgulayarak, “Saldırının planlı olduğunu düşünüyorum, çünkü patlama kalabalık bir grubun yarışı tamamladığı sırada meydana geldi” dedi.

DÜDÜKLÜ TENCERE BOMBASI

Bostonu kim vurdu
Bağdat ve İsrail gibi

MASSACHUSETTS Genel Hastanesi’nin acil servisini yöneten Dr. Alasdair Conn, hastaneye getirilen birçok yaralının bacaklarının ampute edildiğini belirtirken “Bağdat, İsrail veya dünyanın diğer trajik noktalarında gerçekleştiğini duyduğumuz gibi bir bomba patlaması” dedi. Maratonu biraz geç tamamlaması sayesinde bombadan kurtulan eski ABD askeri Roupen Bastajian (35) da “Bazı koşucuların yarışı bitirdiği ayakları şimdi yok. Her yer kan ve kemik parçalarıydı. Sadece ben en az 5-6 bacağa turnike yaptım” diye konuştu

İki oğul iki kopan bacak

Terör saldırısının en büyük trajedilerinden birini Liz Norden yaşıyor. Saldırıdan kısa süre sonra 31 yaşındaki oğlu, Norden’i arayıp “anne çok kötü yaralandım” dedi. Hastaneye koşan Liz, burada, maratonu ağabeyi ile birlikte izleyen küçük oğlunun da kayıp olduğunu öğrendi. Norden 2 saat sonra kayıp oğlunun başka bir hastanede tedavi altına alındığını ve onunda bir bacaağının koptuğunu öğrenince yıkıldı.

AP’nin haberine göre bombalar, 6 litrelik düdüklü tencerelerin içine metal parçaları, çiviler ve bilyeler konarak yapılmış ve yere bırakılan siyah spor çantaların içine gizlenmiş. ABD Donanması askerleri ve polis özel timi SWAT üyeleri bölgedeki iki şüpheli paketi de fünyeyle patlattı, ama bunlardan bomba çıkmadı. JFK Kütüphanesi’nde aynı saatlerde çıkan yangının da saldırılarla ilgisi olmadığı açıklandı.

Haberin Devamı

OBAMA: YAPANI BULACAĞIZ

İlk yorumlarda yeni bir “11 Eylül” endişesi dile getiriliyordu. Saldırıda yaralanan bir Suudi öğrenci, polis sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Polisin Boston banliyölerinden Revere’de bir evde dün arama yaptığı açıklandı.
ABD Başkanı Barack Obama dün ilk kez olayın bir terör saldırısı olduğunu doğruladı ve “Bombalar masum sivilleri hedef almak için kullanıldığı zaman bu bir terörist eylemdir. Şu anda bilmediğimiz, bunun iç veya dış bir terörist örgüt tarafından planlı mı yapıldığı, yoksa art niyetli bireysel eylem mi olduğu” dedi.

Teröre tepkiler

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD’deki muhataplarına birer taziye mesajı gönderdi. Başbakan Erdoğan,“Değerli dostum” diye hitap ettiği ABD Başkanı Barack Obama’ya, “Söz konusu saldırı yalnızca Amerikan halkını değil, dünyada barış ve esenlik içerisinde yaşamayı amaçlayan tüm halkların huzurunu hedef almıştır. Acınızı paylaşıyoruz. Türkiye, bu kederli günde ABD’nin yanındadır” dedi.

Haberin Devamı

İRAN DA KINADI

İran: ABD vatandaşlarının öldürülmesini şiddetle kınıyoruz. Terörizm ve aşırılık yanlılığına kimse destek vermemelidir.
İngiltere: Londra Maratonu iptal edilmeyecek. Güvenlik önlemleri sıkılaştırıldı. Eski başbakan Margaret Thatcher’ın bugünkü cenazesinde polis tetikte olacak.
Rusya: 2014 Kış Olimpiyatları’nda güvenlik önlemlerini artıracağız. Bu terör saldırısı bizim için ciddi bir uyarı zilidir.
İspanya: Boston Konsolosu Pablo Sanchez-Teran görevden alındı. Sanchez, maratonda 90 İspanyol atlet koşmasına rağmen,  yakınlarına ulaşmak isteyenler için hiçbir önlem almadığı gibi acil yardım numarası bırakmadan konsolosluğu normal saatinde kapayıp, evine gitmişti.

Haberin Devamı

‘VATANSEVER YALNIZ KURT’ MU

ABD’nin kuzeydoğusundaki Massachusetts ve Maine eyaletleri, Nisan 1775’te İngiliz sömürge yönetimine karşı başlatılan Amerikan Bağımsızlık Savaşı’nı her yıl nisanın üçüncü pazartesi günü “Vatanseverler Günü” adıyla anıyor. Massachusetts’in başkenti Boston’da bugünün en popüler etkinliği ise geleneksel maraton.

KANLI NİSAN SONU

Bostonu kim vurdu
Aile boyu trajedi

Saldırıda hayatını kaybedenlerden biri de sekiz yaşındaki Martin Richard. Martin’in 6 yaşındaki kız kardeşi saldırıda bir bacağını yitirdi. Beyin sarsıntısı geçiren annesi ameliyat edildi. 12 yaşındaki ağabeyi Henry ise yarasız kurtuldu. Dorchester’da yaşayan ailenin, maratonda koşan baba Bill Richard’ı izlemek için Boston’a geldiği ve finiş çizgisine yakın bir noktada onu beklediği açıklandı. Doktorlar, ölü ve yaralıların vücudundan çok sayıda çivi ve bilye çıktığını belirtti.

Hayat doluydu

Boston saldırısının ikinci kurbanının 29 yaşındaki Krystle Campbell olduğu açıklandı. Bir restoranda yönetici olarak çalışan Campbell’in babası William Campbell, kızının maratonu çok sevdiği ve her yıl takip ettiği söyledi.

ABD’de federal hükümet karşıtı radikal sağ gruplar ve çeşitli nedenlerle katliamlara girişen “yalnız kurtlar” geçmişte bu haftayı kana buladı. 19 Nisan 1995’te Oklahoma’da federal bir binayı bombalayıp 168 kişiyi öldüren aşırı sağcı Timothy McVeigh daha sonra idam edilmiş, 20 Nisan 1999’da ise ABD’deki silah kontrol yasaları tartışmalarında bugün de sürekli gündeme getirilen Columbine Lisesi katliamı yaşanmıştı. 2007’de Virginia Tech üniversitesindeki katliam ve 1993’te Waco’da David Koresh tarikatının 76 üyesinin öldüğü polis baskını da o yılların Vatanseverler Günü’ne denk gelmişti.

Haberin Devamı

O BOMBAYA ÇOK BENZİYOR

Boston’daki bombaların, karabarut ve bilyeli rulman kullanılarak yapılan ev yapımı patlayıcı düzenekler olduğu bildirildi. Bu açıdan son saldırı, 27 Temmuz 1996’da Atlanta’daki Olimpiyat Parkı’nı Yaz Oyunları sırasında vurup 2 kişinin ölümüne, 100’den fazlasının yaralanmasına neden olan terör eylemine benzetiliyor. Bu eylemde boru tipi bir bomba kullanan “Hıristiyan Kimlik” hareketine mensup aşırı sağcı terörist Eric Robert Rudolph, 2003’te yakalanıp müebbet hapse çarptırılmıştı.




"BOSTON MARATONU'NDA PATLAMA”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!