Faiz Başbakan Erdoğan'ın işaret ettiği seviyeye indi

Güncelleme Tarihi:

Faiz Başbakan Erdoğanın işaret ettiği seviyeye indi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2013 16:33

Başbakan Erdoğan'ın yüksek bulduğunu açıkladığı faizler, bugünkü Merkez Bankası kararının ardından Başbakan'ın işaret ettiği seviyeye geldi. Gösterge faiz, tarihinin en düşük seviyesi olan yüzde 5,49'a geriledi.

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Borsa İstanbul'un açılışında yüzde 6 faiz oranını yüksek bulduğunu açıklaması, ikinci yatırım yapılabilir not artırım beklentileri ve Hazine'nin nisan ayında başarılı ihalelerinin etkisi ile yurt içi bono faizlerinde devam eden olumlu hava bugün Merkez Bankası'nın politika faizinde indirime gitmesi ile bir kademe daha belirginleşti.

Analistler, Merkez Bankası'nın politika faizinde indirime gitmesinin tahvillere olan talebi canlı tutacağını belirtirken, yabancı girişlerinin de arttığı piyasada, faizlerde düşüş eğiliminin sürebileceğini ifade ediyor.

Haberin Devamı

Analistler ayrıca gelecek aylarda enflasyonun da düşüş eğilimine girmesi durumunda gösterge tahvilin bileşik faizinde yüzde 5,50'li seviyelerinin altına gerileme olabileceğini belirtiyor.

NE DEDİLER?

İş Yatırım Yurtiçi Piyasalar Müdürü Yasin Demir: Piyasa oyuncuları üst bantta mutlak bir indirim beklerken, politika faizinde 25 baz puan ila 50 baz puan arasında indirimler bekliyordu. MB tüm oranları 50 baz puan indirerek net bir mesaj verdi. Karar piyasalar tarafından olumlu karşılandı ve gösterge tahvilin bileşik faizinin tarihi rekor seviye olan yüzde 5,49'a geriledi. MB'nin bu faiz kararları, kur sepeti üzerinde olumsuz etki yapacaktır. Kısa vadede önemli bir etki görülmese de, risk iştahındaki olumsuzluklarda Türk Lirası daha olumsuz etkilenecektir."

Şeker Yatırım Ekonomisti İbrahim Aksoy: Geçen haftalarda TL'nin değeri açısından MB Başkanı Erdem Başçı tarafından politika faizinde ölçülü bir indirim sinyalinin verilmişti. Banka TL'nin değer kazanma sürecini durdurmak için piyasa  beklentisinden daha keskin bir adım attı. Kararlar toplamda TL için olumsuz, getiri eğrisi için -özellikle kısa tarafta-  olumlu. Diğer yandan, ikinci yatırım yapılabilir not artışı beklentileri  ve faiz indirimleri etkisi ile sürmesini beklediğimiz kısa vadeli sermaye  girişlerinin karar sonrası TL'de görülebilecek değer kayıplarını sınırlı  kılmasını bekliyoruz"

Haberin Devamı

Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok  Altınsaç: "İçeriye para girişi daha da hızlandığı takdirde (ki beklentimiz bu  yönde) koridorun alt bandında çok daha düşük faizler görme ihtimalimiz var. Anladığımız, enflasyon beklentilerinde görece aşağı yönlü hareket olduğu  için enflasyona ilişkin de bir risk görülmüyor. Yılın ikinci yarısında ise  enflasyon hedefi tutmayacağından TL'de bir miktar daha reel değerlenmeye izin  verilebileceğini düşünüyoruz"

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!