Boston saldırısını kim düzenledi?

Güncelleme Tarihi:

Boston saldırısını kim düzenledi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2013 11:50

ABD’nin önemli kentlerinden Boston’da meydana gelen iki patlamanın bombadan kaynaklandığının tespit edilmesinden bu yana herkes bu soruyu soruyor: Kim yaptı?

Haberin Devamı

İlk akla gelen elbette El Kaide gibi aşırı İslamcı terör örgütlerinin olayın faili olduğu yönünde. Bir de tabii, dünyada değil ama ağırlıklı Türkiye’de dile getirilen “bir yerlere saldırmak için ABD derin devletinin harekete geçip” bu saldırıyı düzenlediği senaryosu

/images/100/0x0/55ea17e4f018fbb8f86ad598
.

Elimizde esasen çok fazla bilgi ya da bulgu yok. ABD’li yetkililer, bu konuda spekülasyon yapmamaya özen gösteriyor.

Bırakın faili, bunun bir “terör saldırısı” olarak nitelendirmek için bile uzun bir süre beklediler. ABD Başkanı Barack Obama dahi,  “Elimizde yeterli bilgi olmadan bu tarz varsayımlar yapmayalım” dedi.

ABD basınında da temkinli bir yaklaşım var. FOXNews ve New York Post gibi spekülatif haberleriyle tanınan yayın organlarını saymazsak, fail konusunda herhangi bir resmi açıklama olmadan varsayım yapmaktan uzak duruyorlar. 

Haberin Devamı

"SUUDİ BOMBASI"

Olayla ilgili başından beri verdiği bilgilerin çoğu hatalı çıkan New York Post, dün akşam bir Suudi vatandaşının gözaltına alındığını duyurdu. Ancak daha sonra bu kişinin, patlamada yaralandığı ve polis tarafından bilgisine başvurulduğu ortaya çıktı.

Yani koşuya katılan bir Suudi vatandaşının adı “olağan şüpheli” kadrosundan ortaya atıldı.

Dahası, olayın ikiz saldırı olması dışında pek El Kaide’nin izlerini taşıyan bir saldırı gibi de durmuyor. Zaten ABD’li yetkililerden gelen hem resmi hem de gayrıresmi açıklamalar, şimdilik bu seçeneğin tamamen ortadan kaldırılmasa da biraz geri plana itildiğini gösteriyor.

Türkiye’de konuşulan senaryo da çok akla yatkın değil. Zira, ABD’nin Ortadoğu’ya saldıracak durumu pek yok. Obama, hem Irak’tan hem de Afganistan’dan çekilip, “dünya jandarmalığının pek de kendisine göre” olmadığının sinyallerini verdi.

Bunun ötesinde bütçe kısıntılarının yapıldığı bir dönemde böyle bir savaşa parası da yok ABD’nin. Ancak hepsinden önemlisi tam olarak şu dönemde aslında bahaneye de ihtiyacı yok.

Haberin Devamı

Tüm dünyanın “Suriye’ye operasyon” seçeneğini görüştüğü bir dönemde ABD’ye düzenlenen bir bombalı saldırı, Washington yönetimine gerekli bahaneyi ve nedeni sunmaktan uzak. Yani istese Washington, Suriye’deki durumu bahane edip, bugün bile bu bölgeye müdahale edebilir durumda.

İÇ TERÖR İHTİMALİ AĞIR BASIYOR

Tüm bunları alt alta koyduğumuzda ve ABD basınının satır aralarını okuduğumuzda başka bir olasılığın ağır basmaya başladığını görüyoruz: İç terör. Yani aynı 1995 yılında Oklahoma’da olduğu gibi, bir ABD vatandaşının düzenlediği bir terör saldırısı.

Malum son dönemin modası, biz de zamanlamaya dikkat çekelim:

ABD’de silah serbestisinin kısıtlanmasıyla ilgili yasal düzenleme üzerindeki çalışmalar sürüyor. Özellikle muhafazakar kesim, bu düzenlemelere şiddetli karşı çıkıyor. Bu kesimin en önemli tezi de ABD halkının “tehidt ve terör karşısında kendi kendini savunma hakkının” olması.

Haberin Devamı

Dün, yani 15 Nisan günü, son dönemde bütçe açığı yüzünden yükseltilen ve üzerinde büyük tartışmalar yaşanan vergi beyannamelerinin gönderilme süresi doldu. Vergi sistemi de ABD içindeki aşırı grupların birçok noktada itiraz ettiği bir konu.

Son olarak, dünün Yurtseverler Haftası’nın başlangıcı olduğunu da vurgulayalım. Zira Oklahama City’de 1995 yılında meydana gelen ve 100’den fazla kişinin hayatını kaybettiği saldırı da Yurtseverler Haftası içinde düzenlenmişti. Üstelik 19 Nisan bu saldırının da 18’inci yıldönümü.

Unutmadan ekleyelim, internetten ev yapımı bomba tarifi bulmak da “bir tık” uzaklıkta. Yani bunun için öyle sofistike eğitimlerden vs. geçmek gerekmiyor.

Haberin Devamı

Tüm bunların ışığında, bunun iç bir terör örgütü olduğu yönünde ciddi kuşkular var. Ancak daha önemlisi, Washington yönetiminin kimi işaret edeceği.

Fail kim çıkarsa çıksın, bu saldırı da ABD’nin yakın tarihinin önemli bir kilometre taşı olup, ülke içinde ya da dışında ciddi sonuçlar doğuracak nitelikte.

Failinin ABD'li aşırı bazı kişi ya da gruplar olması halinde, ABD'nin kendi toplumsal dinamiklerine daha çok yoğunlaştığı, yani içeriye daha fazla yöneldiği bir dönemin de başlangıcı olabilir, bu saldırı. Böyle bir durumda, uluslararası alanda önemli yansımaları görülebilir.

ikoker@hurriyet.com.tr

 

İrem KÖKER

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!