Bu nasıl koruma?

Güncelleme Tarihi:

Bu nasıl koruma
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2013 00:00

Emel Erongan, Şerife Uysal, Ayşe Acar, Gülcan Çelen, Sebahat S, Hülya Aydın, Nermin Şen, Fatma Aykanlı, Merve Dağlı... Onlar sadece Mart 2013’te öldürülen kadın bilançosunda resmi kayıtlara ismi geçenler... Ya diğerleri?

Haberin Devamı

Kadın Cinayetleri’ni Durduracağız Platformu’nun internet sitesine girdiğinizde bir sayaç bulunuyor. Yıllara göre öldürülen kadınlar bu sayaca kaydediliyor. Nasıl öldürüldükleri, kim tarafından ne nedenle öldürüldükleri... O liste adeta insanın kanını donduruyor. Ki sayaç sadece resmi kayıtlara giren cinayetlerden oluşuyor... Peki resmi kayıtlara sıradan cinayet ya da başka nedenlerle girenler? Her gün ölüp ölüp dirilenler? Koruma altındayken bile ölüm korkusu yaşayanlar? Artık yeter diyoruz! Yaşamak bir haksa, kadınlar yaşasın istiyoruz.  Kadın Cinayetleri Platformu kurucularından  İzmir Temsilcisi Sanem Deniz Kural,  “Öldürülen kadın kardeşlerimizin mücadelesini yürüttüğümüz kadar, koruma hakkı isteyen kadınlarla ilgili de bunu yapıyoruz. ‘Devlet beni korumadı’ diye kadın feryat ediyor. Yapabileceği her şeyi yapmış, koruma almış, her yere başvurmuş. “Ben daha ölmedim, o yüzden de benim korunmam gerekiyor” diyor. Bu bir feryattır. Ama koruma yasası da koruyamıyor. Görevli polisin günlük masrafını talep etmeye kadar uygulamada boşluklar var.”

Haberin Devamı

Kural sistemle ilgili boşlukları şu sözlerle anlatıyor; “Ama her gün 4-5  kadının öldüğü haberini alıyoruz, o zaman bu yasada da belirtilsin. Koruma kanunu da aynı şey. 8 Mart 2012’de yürürlüğe girdi kanun ama onun yönetmeliği 10 ay boyunca çıkarılmadı. Ve  o 10 ay boyunca yönetmelik olmadığı için polis birçok maddesini uygulamadı. O kadar vahim ki durum. Artık koruma kararı alan kadın kardeşlerimiz bize başvurmaya başladı. Şimdi de bunlarla uğraşıyoruz. Bizim koruma kararı aldırdığımız pek çok kadın arkadaşımız oldu. Kendi kendine gidip yolunu yordamını bulamıyor. Polisin bu tavrıyla karşılayan bir kadını düşünün. Bir kadının kalkıp evinden polise kadar gidebilmesi zaten zor bir karar. O kararı veriyor, sonra karşısındaki polis de “Git” evine diyor. Her gün 4- 5 kadın öldürülüyor. Yüzlerce kadın korunmak için başvuruyor. Gerçekle temas etmeyelim acıların üstü kapansın diyemeyiz. “Devlet beni korumadı” diye kadın feryat ediyor. Yapabileceği her şeyi yapmış, koruma almış, gidebileceği her yere başvurmuş. “Ben daha ölmedim, o yüzden de benim korunmam gerekiyor” diyor kadınlar. Bu bir feryattır ve kulak tıkamamak lazım. Koruma yasasının çok düzgün biçimde uygulanması önemli. 24 saat kapınızda koruma beklemiyor. Size yaklaşmama kararı veriliyor ama bu caydırıcı olmuyor. Çünkü koruma çağrı üzerine geliyor. “Ulaşamazsan 155’i ara” deniyor. Tehditle karşılaşan, hayati tehlike altındaki kadın zaten bu numarayı o an arayamıyor ki... Başında o polisin beklemesi lazım. Bin bir güçlükle polisin bekleyeceği kararlar çıkarılabiliyor. Onun da yapıldığı durumda aksaklıklar var. Diyelim bir yere gideceksiniz, haber veriyorsunuz, gelip götürüyorlar ama o polislerin günlük harcamalarını ödemesi isteniyor kadından. Yemek, yol masrafı... Bunu hangi kadın karşılayabilir ki? Biz kadın kardeşlerimize çağrı yapıyoruz. Avukatlarla kadın örgütlerinin devreye girerek yanlarında olması farklı.  Örneğin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bizim takip ettiğimiz davalara müdahil oluyor. Bu da o davaların seyrini etkiliyor. Bunu Adalet Bakanlığı başta diğerlerinden de bekliyoruz.”

Haberin Devamı

Yaşamak İstiyoruz Yazı Dizisi
YARIN: Şiddeti yaşayanlar...

31 Mart itibariyle 2013 istatistikler
KADIN CİNAYETLERİ İLLERE GÖRE

İstanbul: 8, Malatya: 1 , Ankara: 3
Gaziantep: 3, Aydın: 1, İzmit: 1, Van: 1, İzmir: 4, Kocaeli: 2, Konya: 1, Denizli: 1
Adana: 2, Uşak: 1, Samsun: 1, Adıyaman: 1, Sivas: 1, Zonguldak: 1, Mersin: 1, Hatay: 3
Manisa: 2, Diyarbakır: , Muğla: 1, Elazığ: 1, Antalya: 1, Kütahya: 1, Karaman: 1, Edirne: 1, Urfa: 1


KİM TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ
Eski kocası: 2, Kocası: 20, Sevgilisi: 6, Kızının kocası: 1, Oğlu: 1, Tanımadığı biri: 1
Tanıdığı biri: 3, Eski kocası: 1, Dünürü: 1, Kocasının babası: 1, Abisi: 1, Eski sevgilisi: 3, Damadı: 1, Bilinmiyor: 3, Üvey oğlu: 1
Kızının eski sevgilisi: 1

Haberin Devamı

HANGİ NEDEN ÖNE SÜRÜLDÜ
Boşanma: 12, Kıskançlık: 5, Ekonomik (Kriz-İşsizlik) : 5, Şiddet: 1, Kendi hayatına dair karar vermek istemesi: 10, Reddetme: 2, Hırsızlık: 1, Töre: 1, Ayrılık: 3
Başka bir kadının hayatı için: 4, Bilinmiyor: 3

ÖLDÜRÜLME ŞEKLİ
Bıçaklanarak: 16, Tüfekle Vurularak: 5, Boğularak: 5, Silahla Vurularak: 15, Kafasına sert bir cisimle vurularak: 6

KORUMA ALMIŞ MI
Evet: 6, Hayır:  40, Bilinmiyor: 1

Röportajın devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!